Ugoda koja se najčešće ne vidi

Koliko puta smo zimi zadovoljni izašli iz nekog toplog trgovačkog centra a da nismo bili svjesni niti pomislili što je, osim dobre kupovine, pridonijelo našem zadovoljstvu? Ako malo bolje pogledamo sustave grijanja u nekom trgovačkom centru, prvo ćemo na ulazu uočiti toplozračnu „zavjesu“  koja nas je „dočekala“ na ulazu. Zadaća joj je što više zadržati toplinu unutarnjeg prostora i tako smanjiti toplinske gubitke cijelog objekta. Prolazimo kroz trgovine. Pogled nam privlače artikli na policama. Ako razmišljajući o tome što i da li kupiti, zamišljeno pogledamo u strop trgovine, vjerojatno ćemo uočiti diskretno postavljene cijevi grijanja i ventilokonvektore iz kojih dolazi topli zrak. Na njima se nalaze brojni regulacijski ventili za statičko balansiranje (npr. Herz Stromax 4217 GM) ili dinamičko balansiranje (npr. Herz Smart 4006).

k60-herz-2Osim sustava koji je zadužen održavati temperaturu prostora, drugi sustav brine se da se osigura ventilacija- propisana izmjena zraka u prostorijama. Sav taj, na prvi pogled nevidljivi „orkestar“ poprima puno značenje u centralnoj prostoriji u kojoj je sve navedeno povezano i usklađeno- kotlovnici. Tamo u tišini  svoj posao obavlja niz velikih regulacijskih ventila (npr. Herz 4218 GMF), troputnih miješajućih ventila (npr. Herz 4037) i drugih regulacijskih elemenata.
Tako je i u ostalim grijanim prostorima : bolnicama,  zračnim lukama, restoranima, kino dvoranama i mnogim drugim javnim i poslovnim objektima.

k60-herz-3Nakon uspješne kupovine i zasluženog predaha u nekom obližnjem kafiću ili restoranu, odlučili smo opustiti se i rekreirati na zatvorenom bazenu. Tamo nas dočekuje bazen s toplom vodom, zrak ugrijan tako da nam je ugodno biti razodjeven. Bosim nogama osjećamo ugodnu toplinu poda. Ponovno se  naoko „nevidljiva“ tehnika brine da se na i u bazenu osjećamo ugodno. U podu je položena gusta mreža Herz-ovih višeslojnih cijevi podnog grijanja kroz koje prolazi topla voda. Cirkualciju kroz te cijevi skriveni od pogleda reguliraju razdjelne stanice Herz Compact Floor. Brinu se da kroz svaku cijev kada je to potrebno prođe potrebna količina tople vode.

Nakon ove turneje došli smo u toplinu svoga doma. Sada smo osvješteniji i odmah uočavamo šta nas i kako grije. U podrumu kuće smjestio se Herz-ov pirolitički kotao na drvnu biomasu-pelete. Uključuje se prema potrebi i namještenim parametrima. Tako je štedljiv, da smo skoro zaboravili kada smo kupili vreću s peletima.

k60-herz-4Na kraju zadovoljno sjedamo u fotelju u dnevnom boravku. Odmah uočavamo Herz-ove termostatske glave i ventile na radijatorima. Neumorno se brinu da nam radijatori isporučuju namještenu količinu topline. Termostatska glava Herz najpoznatiji je član mnogobrojne nabrojane „obitelji“ Herz-ovih proizvoda, dio kojih smo nabrojali, a koji se neumorno, vjerno i diskretno brinu da vam je ugodno u nadolazećim hladnim danima. Ma gdje bili.

Kada dođe topliji dio godine, Herz-ove radijatorske termostatske glave otići će na zasluženi ljetni „odmor“, a drugi Herz-ovi regulacijski ventili brinut će se o hlađenju prostorija u kojima ćete boraviti.

I tako do sljedeće zime…

HERZ – peć na pelete:
Komforno grijanje uz korištenje obnovljivih izvora energije. Jednostavno posluživanje te potpuno automatizirano čišćenje komore sagorjevanja (naginjanjem rešetke) i površina izmjenjivača topline.

Centralna regulacijska jedinica:

• regulacija krugova grijanja
• priprema potrošne tople vode
• dizanje temperature povrata
• spremanje topline
• regulacija solarnog kruga
• pregledan monitor

Regulacija sagorjevanja pomoću lambda sonde: ekonomična potrošnja goriva i konstantno čisto sagorjevanje:
• Najveći stupanj iskorištenja i moderan dizajn
• Izrazito mali potrebni prostor za smještaj
• Učinkovita toplinska izolacija

 Proizvodi se u pet veličina:

    • pelletstar 10: 2,5-12,1 kW

 

    • pelletstar 20: 5,3-20,0 kW

 

    • pelletstar 30: 6,4-31,6 kW

 

    • pelletstar 45: 11,8-47,0 kW

 

   • pelletstar 60: 11,8-62,5 kW

Zašto koristiti HERZ regulacijske ventile za hidraulično balasiranje?

k60-herz-5Uvjet za tehnički besprijekorno funkcioniranje instalacija i postrojenja s više krugova grijanja/hlađenja kontrolirana je i međusobno usuglašena podjela medija, odnosno vode u instalaciji. Ovo važi, kako za pojedinačne potrošače, tako i za velika mrežna postojenja. I kod točnog i preciznog dimenzioniranja u fazi planiranja i projektiranja potrebno je nekada ponovo definirati vrijednosti namještanja kod procesa puštanje instalacije u pogon. Dobro hidraulično uravnoteženi sistemi omogućavaju najučinkovitiji pogon i uštedu.

Višestruka upotreba

HERZ-balansirajući ventili 4218 GMF za hidraulično izjednačavanje mogu se  korisiti u instalacijama grijanja i hlađenja, kao i za reguliranje razdjelnika, usponskih vodova, izmjenjivača topline, kao i registara grijanja i hlađenja.  Odgovarajući su za instalacije hladne i tople vode, sisteme s otvorenim rashladnicima, ali ne za instalacije pitke vode.

Herz Armaturen d.o.o.