Toplinska izolacija s materijalima koji su pod utjecajem vode

Karl Bachl GmbH & CO je jedan od vodećih proizvođača toplinske izolacije (EPS, XPS, PIR i Perlit) u Europi s dugogodišnjim iskustvom rješavanja zahtjeva na tržištu u pogledu toplinske izolacije raznih građevinskih dijelova. Tako su između ostalog, razvili cijelu lepezu proizvoda koji služe za toplinsku izolaciju pod zemljom u okruženju s vodom ili tlom.

k61-bachl-5XPS
S obzirom na činjenicu da se kroz tlo gubi do 15% energije, potrebno je kod svakog objekta posvetiti dužnu pažnju i toplinskoj izolaciji temelja. To se može rješavati na razne načine. Ukoliko radite trakasto temeljenje, potrebno je toplinsku izolaciju postaviti bočno s obje strane budućih temelja. Kako je to dosta zahtjevan posao, mi smo se odlučili na temeljnu ploču debljine 40 cm, koju smo odozdo toplinski izolirali s 2 x 8 cm XPS-a tvrtke Karl Bachl. Drugim riječima naš objekt “leži” na toplinskoj izolaciji. Zar je to moguće, kako objekt ne “stisne” toplinsku izolaciju?

k61-bachl-2XPS je ekstrudirani polistiren koji zahvaljujući svom postupku proizvodnje ima zatvorene stanice (>95%) i praktički ne upija vodu. Navedeno svojstvo mu daje prednost kod toplinskog izoliranja na svim mjestima u neposrednom dodiru s vodom.

Prema tlačnoj čvrstoći, Karl Bachl proizvodi sljedeće XPS materijale:

Riječ je o materijalu dimenzija 1250 x 625 mm, glatke ili hrapave površine s ravnim rubom ili preklopom, debljina 20 – 160 mm.

BACHL Perimeter (033)

Zidove koji su u dodiru s tlom, toplinski smo izolirali s Bachl Perimetrom, materijalom koji je upravo namijenjen za takve slučajeve.

k61-bachl-3Ukoliko se podrumi koriste kao stambeni prostor ili u neke druge svrhe, tj. ukoliko su grijani,  tada se vanjska omotnica, tj. podrumski zidovi, temeljna ploča odnosno pod moraju toplinski izolirati prema zahtjevima građevinske fizike. Prema građevinskoj fizici, toplinska izolacija trebala bi biti postavljena s vanjske strane ovojnice. Budući da na takav način ugradnje, toplinska izolacija dolazi u dodir sa zemljom odnosno vlagom, bitna karakteristika takvih proizvoda je malo upijanje vlage. Proizvodi koji su namijenjeni za takav način ugradnje toplinske izolacije nazivaju se još i PERIMETER. Takvi proizvodi toplinske izolacije koji se primjenjuju za toplinsku izolaciju dijelova zgrade u dodiru s tlom moraju imati ispitana i deklarirana specifična svojstva koja su definirana normom EN 13165, a odnose se na upijanje vlage.

k61-bachl-7k61-bachl-8BACHL Perimeter NEO (031)

Svojstva proizvoda:

  • dimenzija ploča: 1.265 x 615 mm
  • korisna površina: 1.250 x 600 mm
  • koef. toplinske provodljivosti λ=0,031 W/mK
  • tlačna čvrstoća ≥ 150 kPa
  • ugradnja do 6 m dubine
  • obostrano raster na ploči
  • obrada rubova – preklop
  • debljine: 60 – 200 mm

k61-bachl-9Primjena:
Bachl EPS Perimeter neo je ploča toplinske izolacije napravljena u kalupu – automat ploča, dimenzijski stabilna i tlačno opteretiva, strukturirane površine i s preklopom, da se eliminiraju toplinski mostovi. Namijenjena za ugradnju na zidove u dodiru s tlom, dubine ugradnje do 6 m. Također, može se ugraditi ispod statički nenosivog poda podruma s opterećenjem do 45 kN/m2. Prikladno za sanaciju i novogradnju.

BACHL Perimeter Sockel

Ovi proizvodi se ugrađuju u podnožju fasada tj. područjima koja su u kontaktu s tlom.
BACHL EPS Perimeter Sockel (033) BACHL neoWall-Sockel (031) ploče proizvedene od ekspandiranog polistirena u kalupu, tzv. automat ploče. Površina ploča je „zapečena“ i strukturirana tako da je upijanje vlage minimalno, a istovremeno zbog strukturirane površine povećava se površina prijanjanja, te nije potrebno mehaničko pričvršćenje. Osnovna fizikalna svojstava; koeficijenta toplinske provodljvosti 0,033 W/mK, tlačna čvrstoće ≥ 150 kPa, te dugotrajno upijanje vode £ 3 vol%. EPS Perimeter Sockel (033) ima koeficijent toplinske provodljivosti 0,033 W/mK, a neoWall-Sockel (031), 0,031 W/mK.

U sljedećem nastavku reći ćemo nešto o karakteristikama toplinske izolacije PIR-a (poliizocijanurat) kojim smo izolirali ravne krovove.

Karl Bachl d.o.o.