Top 5 zanimljivih kuća u svijetu!

Donosimo vam top 5 zanimljivih kuća u svijetu po našem izboru.

1. Stan od 32m2 sa 24 sobe
Arhitekt Gary Chang pretvorio je svoj mali stan od 32m2 u prostrani i raskošni stan pomoću pomičnih zidova i kliznih ploča. Zahvaljujući dobrom planiranju, stan se može transformirati u 24 različita dizajna, odnosno u 24 sobe različitih funkcionalnosti i namjena. Arhitekt živi u ovom stanu od svoje 14. godine, te nakon što su se roditelji odselili započeo je s rekonstrukcijom stana. Stan je nazvao “Domestic Transformer”, te se nalazi u Hong Kongu.

1
2. Bio-klimatska solarna kuća
Heliodome, bio-klimatska solarna kuća u blizini Strasbourga, istočna Francuska. Oblikovana je kao divovski trodimenzionalni sunčani sat, postavljen na fiksnom kutu u odnosu na kretanje sunca. Izgrađen je kako bi osigurao hlad tijekom ljetnih mjeseci, čuvajući unutarnju temperaturu hladnom. Tijekom jeseni, zime i proljeća, sunčeva svjetlost ulazi kroz velike prozore dok je položaj sunca niži na nebu, čime se zagrijava životni prostor.

2

3. Pokretna kuća s pogledom
U malom selu sjeverno od Praga, Češka, sagrađena je pokretna kuća koja se može podizati gore-dolje kako bi mogli imati željeni pogled u svako doba dana. Sagradio ju je graditelj Bohumil Lhota, koji je započeo s gradnjom 1981. godine, a završio ju je 2002. godine.

3

4. Kućice na drvetu sa plemenitim ciljem
U Stanton Lees, Engleska, nalaze se kućice na drvetu u blizini poznatih ”Nine Ladies”, arheološki ostaci iz brončanog doba. Kućice na drvetu su sagradili prosvjednici koji su htjeli sačuvati arheloško nalazište. Živjeli su 4 godine u tim kućicama i naposljetku obranili i očuvali nalazište.

4

5. Australska rotirajuća kuća
Nesvakidašnja obiteljska kuća obitelji Everinghams nalazi se blizu Winghama, u Australiji. Kuća je u obliku osmerokuta s tri spavaće sobe, no ono što ju čini posebnom je rotacijska platforma na kojoj se kuća nalazi. Pomoću te platforme kuća se može rotirati, te obitelj može mijenjati svoj pogled u bilo koje doba dana ili noći. Platforma se pokreće pomoću malog električnom motora kojim se upravlja pomoću računala. Cijena kuće je 700,000 Australskih dolara, te za jedan puni krug kući treba 30 minuta.

5