Svečano otvoren Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator

Proizvodni park Torpedo je nova poduzetnička infrastruktura u gradu Rijeci koja se realizira zahvaljujući uspješnoj prijavi EU projekta „Rekonstrukcija i prenamjena Hale 14 u Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator Proizvodni park Torpedo“, za što su Gradu Rijeci odobrena bespovratna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 19.293.474,63 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.691.480,39 kn, a partner u projektu je Riječka razvojna agencija Porin.

Uređeno 16 poslovnih prostora, Tehnološki laboratorij i drugi sadržaji

U okviru EU projekta „Proizvodni park Torpedo“ iskorišten je bivši prostor tvornice Torpedo, čijom je prenamjenom na površini od 1.557,34 m2 uređeno 16 poslovnog prostora, coworking prostora u prizemlju objekta za rad poduzetnika, korištenje usluga Tehnološkog laboratorija opremljenog specijaliziranom industrijskom opremom za 3D skeniranje i 3D print te konferencijske dvorane i dvorane za sastanke. Poduzetnicima je tako stavljen na raspolaganje kvalitetan i atraktivan radni prostor, no najveća vrijednost projekta suvremena je specijalizirana oprema za aditivnu proizvodnju od pijeska i metala te polimera te oprema za optičko mjerenje, s pratećim softverima.

„Proizvodni park Torpedo jedan od prvih ovakvih centara u regiji koji nudi tehnologiju za proizvodnju prototipova, poluproizvoda i proizvoda različitih industrija. U tehnološkom laboratoriju se može 3D skenerom skenirati bilo koji model te ga potom izraditi putem 3d prinata ili modeliranja iz plastike, metala ili pijeska.

Poduzetnici mogu postati korisnici inkubatora kroz natječaje. Tako je na prvom natječaju za prostore u Proizvodni park Torpedo ušlo devet poduzetnika, dok će se u sljedećem natječaju koji će biti objavljen kroz nekoliko tjedana raspisati javni poziv za još sedam poslovnih prostora. Što se tiče usluga Tehnološkog laboratorija, svi zainteresirani poduzetnici i obrtnici mogu se javiti Riječkog razvojnoj agenciji Porin svakog dana i po cijenama povoljnijim nego na tržištu s inženjerima zaposlenim u inkubatoru pronaći najbolji način kako napraviti što su zamislili.

Specijaliziranom opremom skraćuje se vrijeme izrade protutipova i raznih proizvoda

Prodizvodni park Torpedo nudi lakši pristup znanju, informacijama i visokokvalitetnim uslugama za pokretanje vlastitog poslovanja budućih korisnika i novoosnovanih tvrtki te povećanje stope njihovog opstanka na tržištu, a postojećim malim i srednjim poduzetnicima unapređenje njihovih rezultata.

Korištenje usluga na specijaliziranoj opremi omogućuje se skraćivanje vremena izrade raznih prototipova, rezervnih  dijelova kao i proizvoda u cjelini te jačanje kompetencija, znanja i vještina svim zainteresiranima putem osposobljavanja za rad na strojevima posljednje generacije u segmentu 3D tehnologija.

www.rijeka.hr