Suha gradnja

Sinonim za sigurnu i kvalitetnu gradnju eksterijera i interijera je suha gradnja. Riječ je o sustavima koji imaju dva osnovna elementa, nosivu konstrukciju i oblogu, pri čemu se kao osnovni materijal koristi gips, odnosno gipsane ploče.

U današnjem užurbanom tempu kako života tako i gradnje, nemamo vremena na čekanje da nam se konstrukcija suši. Taj „prazni hod“ smo eliminirali brzom i kvalitetnom izvedbom, suhom montažom, gdje nema sušenja jer koristimo industrijski predgotovljene sustave gradnje.

Ovim načinom izvode se pregradni zidovi, zidne obloge, stropovi, podovi, dekorativni elementi … Suha montažna gradnja pruža niz prednosti. Gipsani građevinski materijal u potpunosti mijenja uobičajene forme, funkcije i elemente prostornog uređenja. Od dilatacijskih sustava do potkonstrukcijskih elemenata, izbor je neograničen.

U BIT prometu možete pronaći sve za suhu gradnju od gipsanih ploča (klasičnih, vlagootpornih, protupožarnih, …), svih potrebnih profila te vijaka i ostalog pribora potrebnog za kvalitetnu ugradnju.

PREGRADNI ZIDOVI

Postupak suhe gradnje povoljan je način postavljanja pregradnih zidova za jednostavno i relativno brzo odvajanje prostorija. Za razliku od „mokrih“ materijala poput betona i žbuke, vrijeme potrebno za obavljanje radova kod tzv. lakih zidova je znatno kraće. U pravilu se koriste gips-kartonske ili gips-vlaknaste ploče koje se montiraju na potkonstrukciju i potom žbukaju, tapeciraju ili ravnaju lopaticom.

Gipsani zidovi ekološki su podobni, gips uravnotežuje mikroklimu prostorije, negoriv je pa se stoga i gipsane ploče postavljaju kao protupožarna zaštita umjesto klasične žbuke. Gipsane ploče smanjuju vrijeme i trošak izvedbe, čuvaju energiju, zvučno izoliraju i podnose opterećenje za postavljanje visećih elemenata na njih.

S gipsanim zidnim sistemima mogu se s jedne strane racionalno obložiti već postojeći zidovi, ili s druge strane postaviti pregradni zidovi uz znatnu uštedu troškova. Ploče se također mogu nalijepiti na zidove. Uz primjenu pogodnog izolacijskog materijala dobivaju se znatna poboljšanja zvučne i toplinske zaštite. Šupljina zida idealna je za racionalno provođenje instalacija svih vrsta. Na gotovu, suhu, ravnu površinu može se nanositi boja za zidove, tapete ili keramičke pločice.

U vlažnim prostorijama poput kupaonica i sauna bolji izbor predstavljaju građevinske ploče otporne na vlagu. Kao alternativa postoje građevinske ploče vezane cementom. Ovisno o potrebama, potkonstrukcija može biti drvena ili metalna.

Spušteni stropovi

Prilikom preuređenja Vašeg prostora bez obzira da li je riječ o poslovnom prostoru ili domu, spuštanjem stropova dobit ćete interesantna i unikatna rješenja različitih formi i oblika.  Opće je mišljenje da izvedba spuštenih stropova zahtijeva velike radove i troškove dok je istina daleko od toga.
Spušteni stropovi ne samo da izgledaju atraktivno u prostoru već su i praktično rješenje pri brojnim problemima moderne gradnje. S obzirom na to da se koriste i kod snižavanja visine prostora i za ispravljanje neravnina, imaju vrlo široku primjenu pri adaptaciji starijih objekata i stambenih prostora. Moguće ih je izvesti u najrazličitijim oblicima, a dodatnu vrijednost pridaje im i ugradbena rasvjeta.

Spušteni stropovi izrađuju se od gips kartonskih ploča, tako da se ploče vješaju na metalnu konstrukciju na određenoj visini. Ovisno o namjeni, zahtjevima i položaju prostora u koje se ploče, tj. spušteni strop postavljaju na raspolaganju su obične ploče, vodootporne, protupožarne, savitljive i mnoge druge. Kod savitljivih moguće se poigrati raznim oblicima pa se tako ponekad osim za stropove koriste i za pregrade raznovrsnih oblika.

Na spuštene stropove moguće je nadograditi i rasvjetu kako bi prostor učinili još zanimljivijim. Obično se koriste ugradne i nadgradne lampe, te LED trake i takozvano „Zvjezdano nebo“. Spušteni strop će svakoj prostoriji osigurati poseban ugođaj i zasigurno će privući pozornost poslovnih partnera ili gostiju. Osim toga spušteni stropovi idealno su mjesto za sakriti razne vrste instalacija i kablova koji često izgledaju neprivlačno i neuredno.
S odgovarajućom izolacijom, spušteni strop će osigurati uštedu topline i poboljšati zvučnu izolaciju, te smanjiti Vaše mjesečne troškove.

Naši dobavljači su proizvođači koji već desetljećima razvijaju svoje proizvode u Europi te proizvode inovativne stropne sisteme za svjetske potrebe. U ponudi su klasični dizajn stropovi s odgovarajućim sistemskim rješenjima što ih čini optimalnim rješenjem za različite vrste prostorija u upravnim zgradama, obrazovnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama itd. Protupožarni stropovi su stropovi s ugrađenom sigurnošću, proizvedeni za posebno osjetljiva područja primjene. Novi, akustični stropovi u kombinaciji sa zvučnom izolacijom, nude optimiranu apsorpciju zvuka. Za posebne zahtjeve po pitanju čistoće tu su higijenski stropovi iz programa ČISTOĆA I HIGIJENA, koji znatno reduciraju količinu štetnih tvari i čestica u prostoru. Proizvodna linija SOUND, LIGHT E-TECH predstavlja odličnu kombinaciju rasvjete i multimedijalne opreme, integrirane u stropu, čime se osigurava veća funkcionalnost stropa. U okviru proizvodnog programa MATERIJAL I DIZAJN mogu se naći i alternativni dizajni stropnih ploča od mineralnih vlakana, metala i drva.

Sistem C je najčešće montirani stropni sistem, poznat po brzoj i racionalnoj montaži, a samim tim i ekonomičnom rješenju. Kod ovog sistema stropne ploče se postavljaju u vidljivu potkonstrukciju. Svaka stropna ploča je demontažna, što omogućava pristupačan međustropni prostor na bilo kom mjestu za radove na održavanju i servisu. Kod ovog sistema moguća je upotreba bilo koje završne obrade stropnih ploča, te također i jednostavna ugradnja funkcionalnih elemenata u strop, kao što su svjetiljke, zvučnici, anemostati itd.

Perforirane akustične gips kartonske ploče su uz iznimnu estetsku vrijednost izuzetni apsorberi zvuka u prostoriji te na taj način pridonose sjajnoj akustici prostora.
Isporučuju se u više vrsta perforacija, a ovisno o obogaćivanju pojedinim elementima možemo postići i dodatne performanse. Tako dodavanjem Zeolita u jezgru ploče postižemo dodatno uklanjanje neugodnih mirisa i smanjenje razine formaldehida u prostoru, dodavanjem grafitnih vlakana postiže se velika toplinska provodljivost ploča (λ=0,52 W/mK) te se radi toga koriste kao dio sustava stropnih grijanja i hlađenja uz istovremene akustičke performanse.

BIT promet