Staklene stranice u bazenima

Opuštanje u vodi svakoj osobi donosi mnogo pozitivne energije. Jako je važan sam ambijent u kojem se kupamo. Sve popularnije je plivanje i razgibavanje u bazenima uz privatne kuće ili u vilama za odmor što danas postaje „must have“ sadržaj kod izbora. Estetika bazena jako je važna, a danas uz visoku tehnologiju obrade stakla i poznavanje njegove nosivosti moguće je napraviti i staklene zidove za bazen. Tako je moguća relaksacija u atraktivnom okruženju s direktnim pogledom na prirodne ljepote poput: mora, livada, šuma, brda…

Upotreba stakla u bazenima može biti za bočne stranice ili kao podno ostakljenje (svjetlarnik). Staklo propušta još veću količinu svjetla u samu vodu te daje dojam većeg prostranstva. Takva fiksna stijena koju opterećuje pritisak vode mora biti prije svega sigurnosna i dovoljne nosivosti da ne bi došlo do progibanja stakla. Tako se staklene stranice bazena izrađuju od fino obrađenih višeslojnih laminiranih stakala. Obično je to više slojeva stakla debljina 12, 15 ili 19 mm povezanih s EVA ili PVB folijama koji tvore stakleni „sendvič“ debljine 5-10 cm. Sama debljina stakla može se smanjiti ugradnjom jačih vrsta folija. Staklene stranice moraju biti termički obrađene, dakle polukaljene ili kaljene kako bi samo staklo bilo dovoljno jako da preuzme sva opterećenja. Predlažemo napraviti Heat Soak test za takva stakla da se eliminira spontani lom. Obzirom da su to stakla velikih debljina preporuka je da se koriste čista stakla s manjom količinom željeza poznatija po brendovima kao clearvision, ultraclear ili optiwhite. Samim time konačni proizvod je prozirniji i ljepši.

Staklorez-Burić d.o.o. posjeduje licencirani software te po zahtjevu kupca nudi uslugu proračuna statike stakla. Bitno je proračunati naprezanja i progib da zadovoljavaju tehnički propis za staklene konstrukcije. Osim transparentnih, staklene stranice mogu biti i tonirane ili u boji poput sive, plave, zelene… Moguća je i primjena pametnog stakla (SMARTGLASS.PRO) koje se mijenja iz transparentnog u mutno te samim time možemo regulirati transparentnost našeg bazena.

Investitori i arhitekti moraju dobro pripremiti projekt kako bi staklo brtvilo da ne dođe do propuštanja vode van bazena. Najvažnija je koordinacija svih izvođača jer je ključna izrada izolacije i brtvljenja svih spojeva kako ne bi došlo do propuštanja vode nakon punjenja bazena. Materijali za brtvljenje moraju biti pomno odabrani i kompatibilni jedan s drugim. Vrlo često se primjenjuje i dodatni profil od inoxa morske kvalitete kako bi se lakše riješio spoj betona i staklenog elementa. Spoj stakla i profila ili betona važno je zapuniti vodonepropusnim materijalima kako bi se eliminirala bilo kakva mogućnost prodora vlage.

Staklorez-Burić d.o.o. posjeduje veliko iskustvo u izradi, montaži i proračunu staklenih stranica bazena te posjeduje svu tehnologiju i iskustvo u rješavanju projektnih i izvedbenih zadataka. Također za potrebe montaže ovih teških stakala koja mogu biti i do 1000 kg posjedujemo robot i vakuum tehniku za manipulaciju staklenih elemenata.

Staklorez Burić d.o.o.