ŠKRIPANJE I PRIGUŠENO ODZVANJANJE DRVENOG PODA

Kad hodamo prostorom po podu koji je položen na drvenu konstrukciju, na nekim mjestima škripi. Ako je obavljeno lijepljenje na podlogu, ponegdje prigušeno odzvanja. Ne radi se o velikom odstupanju, već o lošem dodiru s podlogom, barem na nekim mjestima.

UZROK

Uzroka može biti više, a najglavniji su sljedeći:

  • nedostatno utvrđen parket kojega polažemo pribijanjem, pa bi svaka daščica trebala biti utvrđena barem dva puta;
  • neodgovarajući slijepi pod, daske nisu potpuno fiksne, nego se rahlo savijaju: treba provjeriti debljinu dasaka ili ploča na ležištima kao i smjer te razdaljinu ležišta;
  • ne pr ikla dno ljepilo ili pre mala količina ljepila kao i parket lijepimo na podlogu.

RJEŠENJE

Kod slijepog poda, koji je položen na neodgovarajući način, sanacija može biti utvrđivanje konstrukcije s donje strane, kako nam govore neki izvori, premda zapravo najčešće rješenje leži u tome da se uklanja drveni pod i čitava podloga sanira. Tek tako će posao biti izveden profesionalno.

Ako je uzrok škripanja premalena količina ljepila korištena pri polaganju parketa, ovu teškoću možemo izbjeći pomoću ekspanzivnih veziva, koja su obično na poliuretanskoj osnovi. Ubrizgamo ih u podlogu pomoću igala, a proizvod u trenutku vezivanja povećava svoju prostornost i do četiri puta. Proizvođači savjetuju da se u dijelove parketa koji muklo odzvanjaju, treba izvrtati rupica približno 3 do 4 milimetarske širine, kroz koju prvo sa par kapljica vode navlažimo podlogu, a potom ubrizgamo nekoliko mililitara proizvoda, ovisno o prostoru pod parketom, koji je potrebno zapuniti. U svakom slučaju treba doslijedno poštovati uputstva i preporuke proizvođača. Parket na površini trebamo zaštititi ljepljivom trakom i prije no što ubrizgamo vezivo, da ga ne bismo oštetili.

Ako se utvrdi da je škripanje posljedica nedosatno pribijenog parketa na podlogu, najbolje je rješenje – uporaba proizvoda na bazi epoksi poliuretanske smole, koje isto tako možemo lokalno ubrizgati u spojeve parketa. Prednost pred ekspanzijskim ljepilima je ta, da je ovaj proizvod rjeđi, pa tako dovoljna rupica širine od 2 milimetara za ubrizgavanje, što je znatno manje od predhodne. Takav proizvod idealan je i za sanaciju starih drvenih podova. Samo, tada ga nećemo ubrizgavati, već ćemo ga nanijeti lopaticom po čitavoj površini drvenog poda, kao da nanosimo kit. Proizvod prodire kroz pukotine do podloge i omogućava odlično prianjanje poda uz nosivu konstrukciju.

Izvor:
National Wood Flooring Association: Problems… the cause and how to correct, svibanj 1991