SELJAČKI POD ( LANDHAUSDIELEN, PLANKS)

SELJAČKI POD uobičajeni je naziv za masivni parket većih dimenzija, koji podsjeća na starinske podove, kakvi su se nekad nalazili u seoskim domaćinstvima.

U inozemstvu je ovaj proizvod najviše prisutan na tržištima Njemačke i Austrije te skandinavskih zemalja, pa je zbog toga najviše poznat pod nazivom Landhausdielen.

Seljački pod proizvođača POŽGAJ d.o.o. nudi se u standardnoj debljini 20 mm, širini 120 mm te duljinama od 500, 1000, 1500 i 2000 mm.

Najčešće vrste drveta koje se nude u ovoj izvedbi su hrast, bukva, jasen, javor i bagrem (akacija). Može se izabrati već lakiran ili u tzv. roh varijanti, dakle, nelakiran.

Unaprijed lakirani pod pojednostavit će i ubrzati postupak polaganja.

k04-pozgaj-01

Nelakirani pod se, nakon polaganja, može lakirati različitim lakovima ili uljiti.

Unatoč izuzetnoj ljepoti i posebnom ozračju koje pruža svakom ambijentu, ovaj parket ne pobuđuje velik interes hrvatskih kupaca. Djelomičan razlog za to svakako leži u činjenici da njegovo polaganje nije jednostavno te da je vrlo malo kvalitetnih podopolagača, koji imaju dovoljno iskustva da bi bez grešaka izvršili postavljanje ove vrste parketa. Naime, kako je riječ o velikim parketnim daskama, dobra pripremljenost podloge od izuzetne je važnosti. Iako postoji mogućnost ljepljenja parketa za podlogu posebnim (dvokomponentnim) ljepilima, pravila struke nalažu da se svaka parketna daska neprimjetno (na mjestu utora), posebnim čavlima pričvršćuje za drvenu podlogu. Da bi se ostvario poseban estetski dojam, vrlo se često, prilikom postavljanja, miješaju daske različitih duljina.

Najljepši dojam seljački pod pruža ako je postavljen u prostorijama većih površina, kao što su veliki dnevni boravci bez cjelovitih zidova, veći poslovni prostori itd. Ovaj pod pružit će svakom prostoru nezamjenjivu dozu rustikalnosti, kakve se sjećamo iz domova naših baka i djedova. Ako pak želite postići što «prirodniji» dojam, trenutni svjetski trendovi nalažu uljeni pod kao izbor najzdravije vrste podne obloge.

Parketi Požgaj d.o.o.