SANIRANJE TERASA

Kvalitetan izbor materijala s imperativom kvalitetne ugradnje

Projekt izgradnje građevinskih objekata pa naravno i obiteljskih kuća ima određene zakonitosti, te je potrebno uskladiti sve elemente u pogledu statike, orijentacije u odnosu na strane svijeta, poštivajući prostorne planove na pojedinom području gdje je predviđena gradnja kako bi se mogle ishoditi sve potrebne dozvole i pristupiti gradnji.

Savjesni projektant će za svaki građevinski element predvidjeti i građevinske slojeve u skladu s pravilima struke kako bi se u eksploataciji objekta korisnici osjećali ugodno, kako ne bi imali problema s hidroizolacijom, …

Bitni dijelovi objekata su i terase i ravni krovovi (osim ako projektni zadatak ne pretpostavlja objekt s četiri zida i kosim krovom) kod kojih posebnu pažnju treba posvetiti hidroizolaciji jer se terase nalaze na milost i nemilost vremenskih neprilika, od visokih ljetnih temperatura do jesenskih kiša i zimskih dječjih radosti.

Projektiranje terasa i ravnih krovova

Ovisno o želji investitora terase se projektiraju kao prohodne i neprohodne, kao tople i inverzne. Svaka od njih ima svoje zakonitosti, te postoji i više mogućih kvalitetnih rješenja za njihovu realizaciju.

Međutim često dolazi do propusta, a propust je najčešće ljudski faktor. Izbor kvalitetnih materijala, nestručnom ugradnjom može sve baciti u sjenu.

To najbolje možemo pokazati na konkretnom slučaju. Riječ je o obiteljskoj kući razvedenog tlocrta koja ima tri terase ukupne površine ca 80 m2. Dvije od njih izvedene su s parapetima te je odvodnja riješena sa slivnicima, a jedna terasa ima odvodnju preljevnim putem preko okapnog lima u oluk. Završna podna obloga su bile keramičke pločice ugrađene na građevinsko ljepilo preko polimercementne hidroizolacije.

Činjenica je da su radovi odrađeni prije 10-tak godina, međutim već tri-četiri godine nakon postavljanja, investitor je uočio propadanje fuga između keramičkih pločica, iz godine u godinu je sve veći broj pločica odzvanjao „šuplje“ kao znak da nisu kvalitetno punoplošno zalijepljene, a u nekoliko navrata je kod vrata koja služe kao izlaz na terasu dolazilo do vlaženja prilikom kišnih dana što je samo potvrdilo teoriju da niti polimercementna hidroizolacija ne vrši svoju ulogu.

Postojala je bojazan pogoršanja stanja, nemogućnosti utvrđivanja situacije ispod estriha (da li je voda prodrla na više mjesta), te je investitor odlučio ukloniti sve slojeve s terasa s ciljem kvalitetne sanacije kako ne bi usred zime imao značajnijih problema.

Ljeto s najmanje oborina je najbolje za takve radove, te su prije 10-tak dana uklonjeni svi slojevi do same parne brane (rezultati vidljivi na slikama). Voda je na sve tri terase prodrla ispod polimercementne hidroizolacije, natopila toplinsku izolaciju koja je samim tim postala neupotrebljiva, ali se zadržala na Büsscher Hoffmann-ovoj parnoj brani koja je spriječila poplavu u objektu.

Uloga parne brane

U objektu dolazi do povećanja razine vlage koja ima tendenciju prolaska kroz sve građevinske materijale (osim stakla i metala). Zbog razlike temperature unutar i van prostora, po zakonu difuzije, pojavljuje se kondenzat koji se nakuplja u toplinskoj izolaciji te dovodi do smanjenja izolacijskih svojstava materijala. Postavljanje parne brane sprječava ulazak vlažnog zraka iz prostorija na vanjske izolacijske materijale čime se ujedno sprječava i razvoj plijesni.

Jedna od bitnih karakteristika parnih brana je pravilan odabir Sd vrijednosti koja opisuje otpor koji neki građevinski materijal ima prema prolazu vodene pare, izražen u metrima (m). Što je Sd vrijednost veća, to je veći otpor građevinskog materijala prolazu vodene pare.

Büsscherr Hoffmann parne brane

Ugrađena parna brana Alutekt ALV 35 ima Sd vrijednost >1500, te karakteristiku da starenjem ta vrijednost ne opada. Riječ je o bitumenskoj traci s uloškom od aluminijske folije i ojačanjem od staklenog filca koja se ugrađuje zavarivanjem plamenikom te ima dvojaku ulogu, kao parna brana i hidroizolacijski sloj. Zavarivanje se vrši uzdužnim i poprečnim preklopima.

Büsscherr Hoffmann ima i novu seriju parnih brana (grupa ALUPLAN) s oznakom KSK (Kaltselbstklebebahn) što označava karakteristiku bitumenskih traka koje su hladno samoljepive, čime se pojednostavnjuje i ubrzava sama ugradnja. Inovativni sustav RELAX-PROTECT-SYSTEM omogućuje hladno samolijepljenje kao i dodatno varenje ruba trake zavarivanjem.

Daljnje faze hidroizolacije terasa

Na postojeću parnu branu Alutekt ALV 35, postavljena je nova toplinska izolacija krojena pod nagibom prema slivnicima, odnosno na jednoj terasi prema žlijebu za odvod oborinskih voda. I konačno, nakon postavljene nove toplinske izolacije, investitor se odlučio za postavljanje sintetičke hidroizolacijske membrane. Izvođači su svugdje uklonili rubnu toplinsku izolaciju na objektu (fasada i parapeti), kako bi novu hidroizolacijsku membranu mogli podvući pod fasadu, a konačan izgled fasade će na kraju dotjerati fasaderi, popunjavanjem odstranjene toplinske izolacije na fasadi te na tom dijelu, postavljanjem nove ETICS fasade.

Polyfin® i Polyfin Duo® hidroizolacijske membrane

Büsscherr Hoffmann je svoj tradicionalni program bitumenskih proizvoda proširio kupovinom tvrtke Polyfin AG sa sintetičkim hidroizolacijskim membranama koje sad nude kao vlastiti proizvod.  Uz hidroizolacijske membrane za ravni krov, ponuda proizvoda uključuje i hidroizolacijske membrane za podzemne dijelove zgrada, unutarnju hidroizolaciju podova kao i hidroizolacije spremnika (rezervoara) i podzemnih garaža.

Na naše terase postavljena je hidroizolacijska krovna membrana Polyfin® koja je kao i membrana Polyfin Duo® izrađena od FPO (fleksibilnih poliolefina). Membrane pripadaju obitelji termoplastike s kojom je rukovanje jednostavno, a prikladne su za upotrebu u novim zgradama, kao i za obnovu zgrada. Membrane su bez PVC-a, plastifikatora i halogena, otporne su na ozon, kompatibilne s bitumenom i polistirenom, imaju CE certifikat prema DIN EN 13956 i osiguranje kvalitete prema ISO 9001: 2015. Posebno su pogodne za vremenski izložene krovne površine što je slučaj i u našem primjeru.

Folija je na svim stranama uzdignuta 20-tak centimetara, te se vari na prethodno učvršćene TPO lajsne i dodatno brtvi s poliuretanskim kitom, a kao što smo već i spomenuli, naknadno će fasaderi te spojeve prekriti toplinskom izolacijom.

Postavljanjem Polyfin® hidroizolacijske membrane, posao hidroizolatera tvrtke Datom H.1. iz Zagreba je završio. Investitor sad treba donijeti odluku koju će završnu oblogu postaviti preko membrane. U svakom slučaju to će biti uzdignuta podna obloga tipa uzdignuta keramika ili decking koji će opteretiti i dodatno učvrstiti hidroizolacijsku membranu te će terasama dati konačni izgled.

Büsscher Hoffmann d.o.o.