SANACIJA INDUSTRIJSKIH PODOVA

SANACIJA INDUSTRIJSKIH PODOVA SA SAMORAZLIVNOM IZRAVNAVAJUĆOM MASOM

MUREXIN NIVELIRAJUĆA MASA INDUSTRY FMI 50 – ZA NAJOPTEREĆENIJA PODRUČJA

U našoj višegodišnjoj ulozi kao proizvođača specijalnih građevinskih materijala, spoznali smo da je sanacija industrijskog poda jedan od najzahtjevnijih “pristupa” u graditeljstvu. Prekrivanje oštećenog starog ili novog betonskog industrijskog poda radi neravnina, oštećenja ili možda čak i netočnog planiranja visine izazov je s kojim se suočava svaki graditelj. Uobičajeno rješenje koje se nudi u takvim slučajevima, zahtijeva ogroman ulog vremena i energije ako želimo lijep pod bez pukotina i raslojavanja. S Murexin nivelirajućom masom Industry FMI 50 izvedba je puno jednostavnija, brza i laka te ne zahtijeva korištenje letvi za nivelaciju, kao niti stroja za zaglađivanje.

Sanacija s nivelirajućom masom Industry FMI 50

 Uzroci oštećenja betona:

 • Mehanički: udarci, oštećenja uslijed vuče, erozije, vibracija, preopterećenja, oštećenja dilatacijskih spojeva…
  • Posljedice: mehanička oštećenja betona, pukotine, ljuštenje, mekana gornja površina betona, propadanje betona…
 • Kemijski: soli, kiseline, ulja
 • Fizikalni: zamrzavanje/odmrzavanje, abrazija, kristalizacija soli, toplinsko širenje, skupljanje…

Posljedice: ljuštenje betona, pukotine širine manje ili veće od 0,3 mm, neravne površine betona, oštećenja od habanja…

Zbog dotrajalosti industrijskog poda, oštećenja na radnoj opremi (viljuškari) mogu biti uzrok ozljeda i nezgoda na radu. Oštećeni industrijski pod može ovisno o djelatnosti, značajno smanjiti svoju upotrebljivost, čak postati potpuno neupotrebljiv. Neravnine, udarne rupe, posebno su opasne u visoko regalnim skladištima. Sanacija poda s Murexin FMI 50 omogućuje ispunjavanje uvjeta za ravni industrijski pod u skladu sa zahtjevima DIN 15185.

Ako se sanacijom industrijskog poda želi postići da po funkciji i izgledu bude usporediv s novim, prije svega je potrebno u potpunosti spoznati presjek postojećeg poda. Na osnovu rezultata dobivenih mjerenjem, pravim načinom sanacije osigurat će se funkcija i trajnost saniranog poda.

Prednosti:

 • visoka čvrstoća na savijanje i tlak C35/F10,
 • do 5 cm u jednom sloju, za unutra i vani
 • ograničeno skupljanje, kako bi se osiguralo visoko prianjanje bez pukotina,
 • visoka otpornost na habanje,
 • samorazlivna s dodatkom protiv pjenjenja za sprječavanje lunkera,
 • primjerena za najveća opterećenja, XM3 (ÖNORM B 4710-1) i za podne obloge koje su često izložene vozilima s lancima,
 • u slučaju strojne primjene može se izvesti do 1500 m2 u jednom danu na debljinu od 2 cm (ovisno o kapacitetu stroja).

Kod tankoslojnih prevlaka industrijskih podova debljine 1 – 5 cm, najvažnija je odgovarajuća priprema podloge jer se samo pravilnom pripremom može osigurati dovoljna čvrstoća prianjanja novog sloja. Ovisno o vrsti oštećenja, postojeća podloga se može pripremiti na jedan od sljedećih načina:

 • mehaničko odstranjivanje oštećenih dijelova,
 • glodanjem postojećeg poda u slučaju raslojavanja gornjeg zaglađenog sloja,
 • dijamantnim brušenjem, pjeskarenjem.

Samorazlivna masa za izravnavanje FMI 50 je tekuće konzistencije, stoga podloga mora biti maksimalno zatvorena kako se ne bi stvarale rupice na površini izvedene mase. Da bi to postigli, koriste se temeljni premazi na bazi epoksida. S obzirom na to da su industrijski podovi često i bez prekida kapilarne vlage ili u slučaju zaostale vlage iznad 4 %, preporučuje se korištenje epoksidnog temeljnog premaza na bazi vode koji omogućuje difuziju vodene pare, kao npr. Murexin Aqua Primer AP 2000. Temeljni premaz dok je još svjež pospe se s na vatri sušenim kvarcnim pijeskom EPOXY SAND ES 30.

Na kraju, ovisno o željenom izgledu gotovog saniranog poda, masa se može ostaviti u izvornom cementnom izgledu (slika 7), moguće je dodatno zaštiti impregnacijama za suhi ili mokri izgled s Murexin impregnacija za beton TE 18 odn. NE 24, ili zaštiti premazom u boji kao npr. s Murexin Aqua Sealing AS 1500 (slika 8).

Murexin d.o.o.