SABOR HRVATSKIH GRADITELJA 2016: EU I HRVATSKO GRADITELJSTVO

Hrvatski savez građevinskih inženjera ove godine organizira Sabor hrvatskih graditelja, sedmi po redu i koji se već tradicionalno održava svake četvrte godine u Cavtatu. Rijetka su mjesta poput Cavtata koja na tako malom prostoru pružaju posjetitelju tako mnogo. Prirodne ljepote, bogato kulturno i povijesno nasljeđe te ostali standardi turističke ponude usklađeni sa zahtjevima današnjih turista, čine ga jednom od najatraktivnijih destinacija na Jadranu. Za vrijeme Dubrovačke republike, Cavtat je, nakon Dubrovnika bio drugo važno lučko, trgovačko i upravno mjesto Republike. U Cavtatu je 1855. godine rođen Vlaho Bukovac, jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara. Sudionicima Sabora hrvatskih graditelja 2016 osigurane su povlaštene cijene smještaja u hotelu Croatia i hotelu Supetar u Cavtatu. k55-sabor-00-200.jpgOvaj Sabor 2016 održavat će se u hotelu Croatia od 17. do 18. listopada te će okupiti graditelje iz domovine i inozemstva koji će predstaviti svoje projekte i inženjerska suvremena rješenja i inovacije iz svih graditeljskih područja. Posebice će se raspravljati o stanju i razvitku hrvatskog graditeljstva, o njegovoj velikoj ulozi u poticanju razvoja i načinu na koji je ono do sada konkuriralo na domaćem i stranim tržištima te će se kritički razmotriti mogućnosti sadašnjih i budućih ostvarenja.

Osnovni tematski naziv Sabora je – 2016: EU I HRVATSKO GRADITELJSTVO čime se posebno naglašava koliko je građenje u Hrvatskoj bitno i važno za cijelo hrvatsko društvo te se zbog toga moraju osigurati razvojni projekti koji će pokrenuti novi rast u graditeljstvu. Ovakvi projekti danas su više ostvarivi uz potporu sredstava iz EU fondova uz poštovanje i ispunjavanje uvjeta koje je potrebno dobro poznavati.

Teme Sabora

TEMATSKE CJELINE

 1. PROMETNA INFRASTUKTURA
 2. GOSPODARENJE OTPADOM
 3. VODNO GOSPODARSTVO
 4. ENERGETIKA I INDUSTRIJA
 5. INVESTICIJE U TURIZMU I POLJOPRIVREDI

Osim zajedničkih tematskih cjelina, posebno će se obraditi i vrlo važne teme:

 • Ekonomski pokazatelji stanja graditeljstva u protekle četiri godine
 • Investicije / razvojni projekti koji mogu pokrenuti novi rast graditeljstva
 • EU fondovi i javne (državne) investicije
 • Privatna investicijska inicijativa
 • Zakonodavstvo – ograničenje ili poticaj efikasne pripreme i realizacije investicija u RH
 • Konkurentnost hrvatskih graditelja u EU i na svjetskim tržištima

k55-sabor-02-300.jpgOčekuje se da će u radu sudjelovati više od 800 sudionika, a uz građevinare i arhitekte bit će zastupljene i ostale struke, poput inženjera strojarstva, elektrotehnike, geodezije itd. Osim predstavljanja zanimljivih radova bit će organizirani i okrugli stolovi iz temeljnih zajedničkih cjelina koje su odabrane za Sabor 2016. Prijedlozi za organiziranje okruglih stolova iz drugih tematskih cjelina svakako su dobrodošli.

Sabor hrvatskih graditelja izvrsna je prilika za sve sudionike da aktivno sudjeluju u radu skupa, da susretnu stare prijatelje, upoznaju nove te razmijene korisne informacije i ideje. Sabor 2016 je prilika i za tvrtke koje su vezane za graditeljstvo da se predstave te skrenu pozornost na svoju djelatnost, proizvode i poslovne potencijale.

Iako je krizno vrijeme za graditeljstvo, očekujemo Vaš dolazak na Sabor 2016 koji je prava prilika da se upozori na značenje graditeljstva za razvoj hrvatskoga gospodarstva. Za sva pitanja oko organizacije i sudjelovanja na Saboru slobodno se javite na mail adresu: nina.dumancic@pmc.hr ili  sabor@hsgi.org.