Rezanje materijala

Paleta profesionalnih električnih ručnih i polu-stacionarnih alata

Tehnologija rezanja materijala je oduvijek bila važan segment cijele palete proizvodnih i uslužnih djelatnosti. Kod izrade proizvoda od drvenih materijala za rezanje i krojenje koriste se razne vrste pila koje možemo podijeliti s obzirom na vrstu pogona na ručne, motorne, električne, baterijske itd., zatim ih također možemo podijeliti i s obzirom na način rezanja ili vrstu noža (pile) na kružne (cirkulare), ubodne, tračne i dr. Također možemo ih podijeliti i s obzirom na manipulaciju materijala koji se reže, tj. da li se materijalom manipulira kod korištenja stacionarnih strojeva ili se alatom manipulira kod korištenja prenosivih (ručnih) alata.

alago-2

Tvrtka Alago d.o.o. već preko 25 godina kao generalni zastupnik renomirane njemačke tvrtke Festool nudi na hrvatskom tržištu paletu profesionalnih električnih ručnih i polu-stacionarnih alata između ostalog i za obradu drveta i korištenje u „drvnim branšama“. Poseban naglasak je na rezanju drvenih materijala u stolarskim, parketarskim i tesarskim poslovima.

Kružne pile CS 50 i CS 70

Za rezanje i krojenje drvene građe u poslovima polaganja podnih i zidnih  obloga te montaže namještaja i građevinske stolarije posebno bi izdvojili Festool stolnu pilu CS 70 i njenu manju inačicu CS 50, koji se najčešće koriste kod poslova s velikom količinom rezanja manjih komada (krojenje parketa ili letvica) radi potezne funkcije. Kod ovih modela je osim klasične upotrebe rezanja komada pomicanjem komada koji se reže, također moguće i fiksiranje komada uz graničnik i rezanje pomicanjem kružne pile do 320 mm (CS 70) odnosno 300 mm (CS 50), što se pokazalo vrlo korisno u praksi. S visinom reza do 70 mm (CS 70) ili do 50 mm (CS 50) pokrivena je velika većina  poslova u rezanju letvica, ukrasnih letvica i okvira. alago-3Jednostavno korištenje, robusnost i dugovječnost te iznimna funkcionalnost su osobine koje krase ove strojeve.  Također moguće je i naginjanje lista pile od 0o (-2o) do 45 o (+47 o). Polagano pokretanje lista pile kao i brzo zaustavljanje omogućava  Festool MMC elektronika koja također ima funkciju održavanja stalnog broja okretaja pod opterećenjem kao i zaštitu od pregrijavanja motora. Brzinu okretaja lista pile moguće je regulirati u rasponu od 2000-4200 o/min (CS 70) ili 1600-4200 o/min  (CS 50). Za vrhunsku kvalitetu reza potrebno je odabrati odgovarajući list pile ovisno o materijalu, također treba voditi računa da list pile bude naoštren ali Festool se dodatno pobrinuo da kvaliteta reza bude još bolja uz upotrebu zaštite od krhanja materijala (plastični komad u koji se ureže list pile i koji ne dopušta krhanje materijala na rubu reza).

alago-4Obje ove stolne kružne pile kao i ostali Festool alati imaju mogućnost priključka na usisavač (preporuka je Festool usisavač) u svrhu usisavanja prašine koja se proizvodi tokom rada tako da se radni prostor drži čistim iz tehnoloških i zdravstvenih razloga. Također postoji mogućnost povećanja radne površine proširenjem i produženjem stola kao i razni drugi dodatci i pribor. Više informacija o obimu isporuke, varijantama, priboru i svim dodatnim informacijama može se saznati na www.alago.hr

Alago d.o.o.