Reverzna osmoza

Rješavamo problem nedovoljnih količina čista vode

Nedostatak količine čiste vode kako za piće tako i za industrijske potrebe, nagnao je stručnjake da riješe taj problem. Bez obzira da li pričamo o zagađenoj vodi, bočatoj ili slanoj, iskoristili su prirodni proces, okrenuli ga „naopako“ uz pomoć tlaka te dobili vodu izvrsne kvalitete iz koje nestaje 99% svih nečistoća. Riječ je o osmozi i reverznoj osmozi.

Zahvaljujući reverznoj osmozi hoteli na našem Jadranu mogu koristiti boćatu vodu za svoje potrebe, industrije kao pivovare ili proizvodnje pića mogu osigurati dovoljne količine čiste profiltrirane vode.

Što je osmoza?

OSMOZA je prirodni proces kretanja molekula otapala kroz polupropusnu membranu u područje koje ima višu koncentraciju otopljenih tvari kako bi se s obje strane membrane izjednačile koncentracije, zahvaljujući osmotskom tlaku.

Pojednostavljeno, otapalo se kreće iz otopine niže koncentracije (hipotonična otopina) u područje više koncentracije (hipertonična otopina) kroz polupropusnu membranu pri čemu nastoji smanjiti razlike u koncentraciji i ostvariti ravnotežu.

Zahvaljujući tom fizikalnom principu biljke uspijevaju apsorbirati vodu iz tla te podižu tekućinu u lišće biljke. Taj proces je iskorišten da bi ga uz pomoć tlaka okrenuli u suprotnom smjeru te omogućili pročišćavanje vode.

Što je reverzna osmoza?

REVERZNA OSMOZA poznata je kao savršen proces filtracije uopće. Uz pomoć nametnutog tlaka na strani nečistog medija (vode), ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode sve do veličine 0,0001 mikrona. Reverzna osmoza koristi se za pročišćavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, okusa i ostalih svojstava vode. Tako dobivamo najkvalitetniju vodu koja zadovoljava i najzahtjevnije moguće specifikacije.

Danas obrnuta (reverzna) osmoza ostaje metoda koja najviše pridonosi zdravom načinu življenja, a ujedno omogućava ekonomiziranje resursima vode pa se stoga ovaj izum smatra jednim od najvećih tehnoloških prijeloma dvadesetog stoljeća.

Naime, najmanja poznata bakterija veličine je 0,2 mikrona, najmanji virus 0,002 mikrona, a otvor na polupropusnoj membrani veličine je 0,0001 mikron. Iz ove usporedbe je vidljivo da niti virus niti bakterija ne mogu proći kroz otvor na membrani.

Kad voda zajedno s prisutnim onečišćenjima dođe na osmotsku membranu tok se disperzira u dva dijela: probojni koji prolazi kroz otvore membrane i predstavlja najkvalitetniju vodu te koncentrirani koji zajedno sa zadržanim nečistoćama odlazi u odljev u obliku tehničke otpadne vode.

Razlika između reverzne osmoze i običnog filtera za vodu!

Kako bi se odvojile čestice nečistoća i sedimenata iz vode, obični filteri za vodu koriste sita. Reverzna osmoza koristi polupropusnu membranu koja otklanja ne samo čestice već i veoma visok postotak tvari otopljenih u vodi.

Funkcioniranje polupropusne membrane

Membrana se sastoji od više tankih slojeva ili traka tanke opne/tkanine koji su zajedno prešani i uvaljani u spiralu oko cijevi za odvod filtrata (permeata). Materijal membrane je polupropustan odnosno omogućuje da molekule vode prođu kroz nju dok istovremeno služi kao prepreka za otopljene tvari. Kad voda prolazi kroz membranu, molekule prodiru u nju, vršeći svoju funkciju oko spirale tako da prikupljaju čestice vode u centar membranske cijevi. Preostale se nečistoće (kontaminati) koncentriraju i ispiru s površine membrane u odvod.

Uklanjanje preko 99 % soli

Sustav reverznih osmoza za obradu pitke vode radi s niskim radnim tlakovima, što dozvoljava izradu s

dostupnim i cjenovno prihvatljivim PVC cijevima. Ovaj je sustav također dostupan s integriranim, automatskim sustavom čišćenja i opcijom ispiranja s permeatom i/ili sirovom vodom.

Opremljen najnovijom generacijom membrana s “ultra niskim radnim tlakom”, ovaj sustav postiže maksimalnu količinu proizvedene vode (permeata) s niskim radnim tlakom, smanjujući tako investicijske i operativne troškove na minimum.

Sustav je vrlo prilagodljiv specifičnim zahtjevima kupaca. Cjevovodni materijal, različite vrste membrana za pojačano zadržavanje soli, integracija mjerne i kontrolne tehnologije te tehnologije mjerenja za vizualizaciju cijelog procesa s perifernim komponentama putem PLC-a.

Vaše prednosti

Učinkovit rad s membranama koje zahtijevaju niski radni tlak, iskoristivost sustava i do 90%, te visok stupanj zadržavanja soli, veći od 99 % (ovisno o tipu korištene membrane). Smanjeni troškovi održavanja i servisa, kao i dugi radni vijek membrane, zahvaljujući integriranim sustavima čišćenja i opcijama ispiranja, poput ispiranja s permeatom.

Konstrukcijski prilagođen sustav, za što lakši pristup tijekom servisa, ugrađen na okviru od nehrđajućeg čelika ili na PP okviru.

3M RO TW  – Modeli uređaja za reverznu osmozu

Naši modeli uređaja za reverznu osmozu primjenjuju se kod parnih kotlova, krugova grijanja i hlađenja, pivovarama i proizvodnji pića, na farmama stoke i peradi, tvornicama stakla, praonicama rublja i autopraonicama te drugim granama industrije.

Razlikuju se s obzirom na kapacitet (količinu vode koju mogu osigurati), a što naravno ovisi o potrebama korisnika.

Modeli serije ENTER se koristi za količine vode od 250 – 1500 l/sat, ima visoku pouzdanost zahvaljujući visokokvalitetnom dizajnu i komponentama, praktičan je za uporabu zahvaljujući jednostavnoj izvedbi, štedi 30% prostora, karakterizira ga mala potrošnja energije te niski operativni troškovi (potrošnja energije u kombinaciji s frekvencijski upravljanim pogonom je do 50% niža).

Modeli serije MEDIUM sličnih su karakteristika kao i ENTER, osiguravaju 2.400 do 18.000 l/h, imaju robustan dizajn, a kao opciju nude i integrirani predtretman vode (omekšavanje/doziranje antiskalanta/uklanjanje klora).

Modeli serije PREMIUM koriste se za najveće količine potrebne vode, od 20 do 30 m3/h. Takve potrebe se pojavljuju u elektranama za opskrbu kotlova, industriji galvanizacije/obrade metala za opskrbu vodom za ispiranje, u industriji pića za pružanje vode za ispiranje, vode za proizvode i vode za razrjeđivanje, prehrambenoj i kemijskoj industriji kao opskrba vodom za ispiranje i tehnološke procese, …

3M d.o.o.