Ravni krovovi . toplinska izolacija i pad u jednom potezu

Kako u jednom potezu osigurati toplinsku i zvučnu izolaciju te izravnati podlogu ili dobiti potreban pad?

U današnje vrijeme gradnja bez značajne brige o toplinskoj izolaciji je nezamisliva. Objekte je potrebno toplinski izolirati sa svih strana, s obzirom na činjenicu da su svugdje prisutni potencijalni gubici. Na prvi pogled, većina će pomisliti na fasadu i vanjsku stolariju, ali gubici kroz krovove, bez obzira bili oni ravni ili kosi, mogu biti vrlo značajni. Ukoliko je riječ o objektima koji imaju samo jednu etažu, gubici kroz krov mogu iznositi i do 50% ukupnih gubitaka, a vjerujemo da Vam nije svejedno koliko ćete novaca trebati izdvojiti za grijanje u sezoni grijanja (ali i energije za hlađenje ljeti).

Materijala za toplinsku izolaciju na tržištu ima veliki broj, i svi oni imaju svoje dobre i loše strane, a na proizvođačima i izvođačima je zadaća da vas korektno upute u karakteristike tih materijala, kako bi investitori ili projektanti mogli donijeti svoj sud o izboru materijala.

Međutim, nema puno materijala kojima možete u jednom potezu riješiti i toplinsku izolaciju, po potrebi izravnati podlogu, ako je riječ o ravnom krovu, osigurati potrebnu minimalnu kosinu za odvodnju u skladu s projektom i sve to bez toplinskih mostova i spajanja toplinske izolacije (koja u većini slučajeva dolazi u pločama te su spojevi uvijek potencijalna mjesta gubitaka), a isporukom materijala na gradilište ste praktički osigurali i samu ugradnju.

Sa ThermoWhite-om upravo dobijate proizvod koji vam osigurava sve navedeno.

Što je ThermoWhite?

Riječ je o granulama EPS-a (ekspandiranog polistirena) kojeg većina kolokvijalno zove „stiropor“ te ThermoWhite WD mineralnog veziva koje osigurava visokokvalitetan spoj s granulama. Sama proizvodnja (miješanje tih dviju komponenti) prvo se odvija miješanjem na suho prije dodavanja vode. Tim postupkom jamči se homogena smjesa čime dobivamo materijal ujednačene kvalitete i otpornosti na opterećenja, ali i jednolikost u pogledu toplinske vodljivosti. Vezivo se zbog svog posebnog sastava te visokokvalitetnih sastojaka optimalno omotava oko svake kuglice granulata zbog čega možete raditi s malim udjelom veziva i vode. To je osnova za brzo isušivanje i najbolja toplinska i udarna izolacija visoke čvrstoće.

Ovisno o zahtijevanom minimalnom opterećenju, na izboru su tri varijante mineralnog veziva s karakteristikama vidljivim u priloženoj tabeli 1:

Prednosti Thermowhite-a

ThermoWhite se može koristiti na bilo kojem krovu bez obzira na prirodu podloge. Riječ je o potpunoj površinskoj (povezanoj) toplinskoj izolaciji, koja se polaže bilo na ravne površine ili na površine pod nagibom. Također, što je vrlo bitno kod ravnih krovova izloženih oborinskim vodama, polaganjem ThermoWhite-a ujedno rješavamo i potrebni nagib za odvodnju.

Zahvaljujući tehnologiji ThermoWhite Mixmobil, ugradnja je moguća i na vrlo nepristupačnim mjestima – crijevima do 150m dužine. Instalacija je brza i čista s obzirom na tehnologiju koja osigurava automatsko miješanje granula i veziva na dostavnom vozilu (kamionu).

Postupak je primjenjiv za bilo koju vrstu obnove, s ugradnjom do 50m3 dnevno.

Izolacija ravnih krovova i pad u jednom potezu

Primjenjiva je na ravnim krovovima jer uz toplinsku izolaciju ravnog krova dobiva se željeni pad u jednom potezu, bez potrebe za lakim betonima, betonima u padu i slično. Nakon što se izolacija osuši ovisno o debljini, može se postaviti jedan sloj XPS da bi se dobila glatka površina, te se na to postavlja geotekstil i završna folija (TPO folija i sl.).

USPOREDBA THERMOWHITE-a I STIROPOR BETONA

U praksi se vrlo često na ravnim krovovima za potreban pada koriste stiropor betoni koji za posljedicu ima puno veću težinu od ThermoWhite System izolacije a i lošija toplinska svojstva.  Naš proizvod nije izravno usporediv sa stiropor betonom, već se ThermoWhite System izolacija može usporediti samo s izolacijskim materijalima. Osnovna razlika su puno kvalitetnija toplinska i zvučna izolacijska svojstva te željeni pad bez ograničenja (tabela 2).

Nezanemariva razlika u težini stiropor betona od 600 do 1400 kg/m3 u odnosu na težinu ThermoWhite-a koji se kreće u rasponu 90 do 145 kg/m3.  ThermoWhite izolacija  je suha kroz nekoliko dana, a uz dodatak SPEED UP–a za brzo sušenje, već od 24  sata, ovisno od debljine izolacije.

Tajna Thermowhite-a

Tajna ThermoWhite-a leži u jedinstvenom sastavu. Bijela boja predstavlja inovativnu tehnologiju koja nudi suvremena i praktično orijentirana rješenja.

ThermoWhite nudi bogatstvo mogućnosti za još bolji odgovor na zahtjeve kupaca. Bilo to s obzirom na najvišu kvalitetu u izvedbi, bilo s ekološki prihvatljivim materijalima koji gledaju u budućnost, bilo s obzirom na najbržu moguću i stoga najisplativiju obradu projekata, a proizvodi ujedno zadovoljavaju najstrože europske norme kvalitete što je preduvjet za korištenje olakšica u okviru poticane stanogradnje je upotreba proizvoda u skladu s normama.

Sve dodatne informacije i tehničke listove pronaći ćete online na www.thermowhite.hr 

Finitas d.o.o.