Što čini restoran ili bar vrhunskim? Fina hrana i dobro vino, naravno! Ali nemojte podcjenjivati sveukupan dizajn i atmosferu. Rasvjeta ima možda najveću i najbitniju ulogu upravo u stvaranju atmosfere i isticanju dizajna interijera. S pravim svjetlom možete osvojiti i najveće gurmane. Svjetlost može podići raspoloženje. Optimalno postavljena rasvjeta može doprinijeti da se u svakoj prostoriji osjećate kao kod kuće. Ugostiteljske objekte dijelimo u tri grupe: kantine, caffe bar-ove i restorane. U narednom tekstu pokazat ćemo planiranje rasvjete za svaki od ovih prostora. Ostavit ćemo prikaz na razini idejnih shema, a Vama prepustiti zamišljanje vlastitog rješenja pridržavajući se samo ovih strukturnih napomena ne dajući Vam ovaj puta primjere rješenja!
- Kantina
Kantina je prostor gdje veliki broj ljudi objeduje. Hrana se općenito poslužuje na uslužnom pultu. Ljudi koji jedu u kantini zadržavaju se ondje kratko. Ponekad se prostor kantine
Primjer 1: Glavnu rasvjetu kantine čini sustav rasvjetnih tijela spuštenih na određenu visinu. Tračni sustav ovješen je na sajlama. Glavna rasvjetna tijela čine linijske svjetiljke. Da bi se bolje osvijetlio i istaknuo uslužni pult, na tračni sustav su montirani reflektori. Dio linijski svjetiljki ima podesivu razinu jačine osvjetljenja. Njihovo se svjetlo može prigušiti, te se na taj način osigurava ambijentalna rasvjeta.
Primjer 3: Ravnomjerno osvjetljenje kantine postiže se izravno-neizravnim rasvjetnim tijelima ovješenim na sajlama. Ovjesne strukture smještene su paralelno duž cijelog prostora. Izravno svjetlo osigurava potrebnu visoku razinu osvjetljenja, dok je neizravna komponentna zadužena za ugodnu ambijentalnu rasvjetu.
- Caffe bar
Caffe bar, popularni kafić ili bistro obuhvaća spektar ugostiteljskih objekata koji pružaju funkcionalnu uslugu negdje između kantine i restorana. U ovu skupinu također spadaju fast food restorani i slastičarne. Klijenti su najčešće male grupe koje borave ipak i neko dulje vrijeme, koristeći prostor i kao mjesto susreta i druženja. Za razliku od kantine, razina
Primjer 1: Duž prostora postavljena su tri reda tračnog sustava. Na stazi koja je najbliža zidu montirani su wallwasher reflektori za ambijentalnu rasvjetu. Na preostale dvije tračne staze montirani su reflektori za osvjetljenje stolova. Reflektori su zakretni te je lako i jednostavno promijeniti usmjerenje snopa svjetla. Šank je dodatno naglašen ugradnim downlight svjetiljkama.
- Restoran
Razlika između restorana i caffe bara leži u kvaliteti i rasponu ponude hrane. Ručak ili večera u nekoliko sljedova znači da gosti uglavnom borave duže vrijeme. Što je vrijeme provedeno u restoranu dulje gost očekuje više privatnosti u restoranu. Namještaj i rasvjeta neka budu odabrani i dizajnirani tako da ograničavaju vizualne i zvučne komunikacije u pojedinim dijelovima prostora. Svaka grupa gostiju trebala bi imati osjećaj kao da imaju
Primjer 1: Ambijentalnu rasvjeta u restoranu osiguravaju dekorativne zidne wallwasher svjetiljke. Stolovi se osvjetljavaju pomoću usmjerenih reflektora. Ugradne downligt svjetiljke naglašavaju ulazni dio i šank restorana. U posude s biljkama su ugrađeni manji LED reflektori sa šiljkom, projicirajući cvjetni obrazac na stropu.
Primjer 2: Neizravnu opću rasvjetu osiguravaju zidne svjetiljke duž bočnih zidova kroz osvjetljenje stropa. Ugradne downlight svjetiljke osvjetljavaju bar i pojedine stolove restorana. Na tračni sustav u obliku slova L postavljeni su reflektori koji dodatno naglašavaju biljke i ulazno područje.
Hrana može biti ukusna, piće savršeno ohlađeno, ali ako svjetlo nije odgovarajuće, gost ipak neće potpuno opušteno uživati. Miješanje različitih materijala, oblika i veličina namještaja u nekom prostoru daje prostoru vrlo osoban dodir koji rasvjeta može dodatno ili pojačati ili prigušiti. Ako vam nije lako predvidjeti kako će Vaš koncept rasvjete na kraju stvarno i izgledati – ne brinite! Obratite se Schrack timu za rasvjetu da Vam pomogne u odabiru svjetiljki i potom proučite vizualizirani model Vašeg prostora s izabranim svjetiljkama; sve prije utrošenog i jednog jedinog novčića.
Vama na usluzi:Tina.Krizic@schrack.hr; Tea.Zajec@schrack.hr; Vedran.Stern@schrack.hr
Izvori:
Handbook of Lighting Design; Rüdiger Ganslandt, Harald Hofmann, Druckhaus Maack, Lüdenscheid