Prva kuća u Hrvatskoj u skladu s Passive House standardom

Uloga prozora u stvaranju savršenog prostora

Smještena u malom istarskom naselju, okružena šumom i zelenilom, luksuzna kuća Barban, prvi objekt niskoenergetske potrošnje u procesu certifikacije prema energetskom standardu Pasivne Kuće, postavlja nove standarde u građevinskoj industriji.

Naslovna fotografija prikazuje budući izgled pasivne kuće u Barbanu.

Po završetku gradnje, ova će kuća prva u Hrvatskoj imati certifikat koji jamči da je zaista projektirana i izgrađena u skladu s Passive House standardom i da zadovoljava sve uvjete: toplinsku ugodnost, visoku razinu higijene i kvalitete zraka kao i minimalnu potrošnju energije. Kao dodatna potvrda ispunjavanja jednog od najzahtjevnijih energetskih standarda, navodi se uvrštavanje kuće u svjetsku bazu podataka o izvedenim pasivnim kućama.

U pasivnoj kući Barban, prvoj u Hrvatskoj koja će biti certificirana prema PH standardu, ugrađeni su GEALAN PVC profili.

Po riječima ovlaštenog projektanta pasivnih kuća iz zadarske tvrtke Aprion, mag.ing.mech. Antuna Plenkovića, ugrađeni su prozori GEALAN serije LUMAXX,

https://www.gealan.de/hr/sustavi/s-9000/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=HR+%7C+Media_PR+%7C+GEALAN+S9000+%7C+B2B+%26+B2C

koji usprkos termodinamički manje povoljnih okvira, zbog uskih, jako tankih profila, na kraju rezultiraju s povoljnijim performansama jer s više stakla daju bolji ukupni koeficijent prozora i više solarnih dobitaka zimi.

Pasivna kuća Barban ne predstavlja samo arhitektonski projekt, već i životni prostor u kojem se udobnost i elegancija spajaju s energetskom učinkovitošću. Svaki detalj, od prozora do ventilacije, temelji se na viziji stvaranja prostora koji nadilazi očekivanja. U ovom projektu, svaka odluka, svaki korak, imao je cilj: osigurati da kuća Barban bude ne samo simbol modernosti, već i primjer održive budućnosti.

Više o Prvoj kući u Hrvatskoj u skladu s Passive House standardom možete pročitati u sljedećem broju Koraka koji će izaći krajem srpnja ove godine.

Ovlašteni projektant Pasivne Kuće: mag.ing.mech. Antun Plenković
Investitor: UVESCO d.o.o.
Fotograf: Bojan Širola
Fotografije (egradnja.hr) – posjeta gradilištu prve pasivne kuće u Hrvatskoj