Priprema podloge za keramiku

Uvod – podloga općenito

Već kod planiranja objekta podloga ima vrlo značajnu ulogu. Karakteristike podloge, a prvenstveno njena priprema, odlučuju o uspjehu ili neuspjehu vašeg posla.

O kojoj se god podlozi radilo, ona zahtijeva posebno prilagođenu prethodnu pripremu.

Murexin je za vas razvio posebno prilagođene sisteme s kojima možete optimalno tretirati i najrazličitije podloge.

Kod polaganja svih vrsta podnih obloga, pa tako i kod keramike, treba obratiti pažnju na kvalitetu postojeće podloge. Da bi postigli optimalan rezultat, podlogu je potrebno temeljito provjeriti.

Ona mora biti:
– čvrsta
– suha
– nezaleđena
– stabilna oblika
– čista (od prašine, ulja, nevezanih čestica i ostataka materijala).

Najčešće podloge su: žbuka, estrih, beton, gips, kartonske ploče, plinobeton, postojeća keramička obloga i iverica.

Polaganje keramike na beton i estrih

Polaganje pločica na beton može započeti nakon minimalno tri mjeseca sušenja ! Beton prilikom sušenja gubi na volumenu, odnosno dolazi do stezanja uslijed čega nastaju naponi. Keramička pločica predstavlja krutu ploču, zbog toga može kod prerano izvršenog oblaganja nastati zadizanje keramike jer naponi u betonu uvelike nadmašuju čvrstoću ljepila !

Kod cementnog estriha vrijeme sušenja iznosi minimalno 28 dana, odnosno 8 dana  ukoliko se radi o brzovezujućem estrihu.

Po tehničkim pravilima normalno sušenje iznosi 10 – 15 dana po 1 cm debljine dok je za anhidritni estrih potrebno cca 7 dana po 1 cm debljine. Ovisno o dobu godine i temperaturi period sušenja se smanjuje odnosno povećava.

Polaganje keramike na žbuku

Žbuke i gotove žbuke na koje se polaže keramika za unutrašnje prostore prema Ö – normi B 3340 (austrijska norma), moraju imati čvrstoću na pritisak od 2,5 N/mm2. Osim o čvrstoći mora se voditi računa o vremenu i uvjetima sušenja.

Polaganje keramičkih pločica može uslijediti najranije 7 dana nakon nanošenja cementne žbuke.

Kod vapneno–cementnih žbuka u unutrašnjim prostorima treba paziti na obilnu karbonizaciju odnosno dovoditi vlažan zrak i CO2

Kod žbuka koje sadrže gips, polaganje keramike može započeti oko 5 tjedana nakon žbukanja (ovisno o godišnjem dobu), a preostali postotak vlage smije iznositi najviše 3% (mjerenje CM metodom).

Izravnavanje i niveliranje podloge

Prije postavljanja pločica treba se pobrinuti da površina bude ravna ukoliko se radi sa tankoslojnim ljepilom za pločice ili ukoliko se sa ljepilom za debeloslojno polaganje keramike ne može dobiti ravna površina.

Prvo moramo suhu, čistu i nezamrznutu podlogu premazati impregnacijskim sredstvom ili predpremazom kojim ćemo smanjiti upojnost podloge, odnosno poboljšati vezivanje novog sloja na osušenu podlogu.

Ovisno o vrsti podloge upotrebljavamo odgovarajući premaz. Tako se za upijajuće podloge koristi Murexin «Dubinski predpremaz LF» ili Murexin «Vezivna emulzija».

Za neupojne podloge namijenjen je Murexin «Supergrund D4». Osim na neupojne podloge «Supergrund D4» se može koristiti i za upojne podloge te na podlozi od iverice i drva.

Za podloge kao što su gips kartonske ploče i gipsane žbuke koristi se Murexin «Gipsana podloga».

Na podlogu koja je impregnirana može se postaviti izravnavajuća ili nivelirajuća masa. Ovisno o tome da li se radi o unutarnjem ili vanjskom prostoru, o željenoj odnosno traženoj debljini sloja, te o oblozi koja se polaže, razlikujemo mase za izravnavanje i niveliranje.

Tako se za unutarnje i vanjske prostore za zid i pod koristi Murexin «Izravnavajuća masa vanjska» do maksimalne debljine jednog sloja od 20 mm. Samo za pod koristi se Murexin «Nivelirajuća masa vanjska», nanosiva do maksimalne debljine jednog sloja od 30 mm.

Za unutarnje prostore koristi se Murexin «Nivelirajuća masa standard» do maksimalne debljine jednog sloja od 10 mm, te Murexin «Nivelir masa ekstrem» do debljine jednog sloja od 30 mm.

Ukoliko želimo iznivelirati pod kod adaptacija, a radi se o drvenom podu, tada se koristi Murexin «Nivelirajuća masa za drvo NH 75». Prilikom njezine upotrebe, slobodne i škripajuće dijelove treba učvrstiti te površinu prebrusiti finim brusnim papirom i usisati. Veće rupe i fuge treba zapuniti. Nakon toga podlogu treba grundirati sa Murexin «Primer expressom»/«Supergrundom D4». Minimalna debljina jednog sloja ne smije biti manja od 3 mm niti veća od 10 mm.

Kod adaptacija podova od keramičkih pločica podlogu treba očistiti koristeći Murexin «Intenzivno sredstvo za čišćenje» te se na tako očišćenu podlogu nanosi Murexin «Primer express»/«Supergrund D4». Nakon toga koristite keramičko lijepilo koje omogućuje lijepljenje keramike na keramiku (npr. fleksibilno lijepilo).

Za zidove od gips kartonskih ploča, za zatvaranje dodirnih mjesta koristi se Murexin «Glet masa za zidove WG 26 i WG 28».

Hidroizolacija

U područjima kao što su kupaonice, tuš kabine, kuhinje, praone, terase i balkoni prije polaganja keramike poželjna je izvedba hidroizolacije. Hidroizolacija se izvodi hidroizolacijskim materijalom na bazi polimera s kojim stvaramo bešavni, trajnoelastičan vodonepropusni sloj na koji se direktno lijepi keramika.

Za unutarnje prostore i vodu bez pritiska koristi se Murexin «Tekuća folija», te Murexin «Tekuća folija 2 KS».

Za vanjske prostore kao što su balkoni i terase za vodu bez pritiska koristi se Murexin «Tekuća folija 2 KS», odnosno za vodu pod pritiskom Murexin «Folija za brtvljenje».

«Tekuća folija» podnosi pritisak vode do 7 bara, a sa stražnje strane do 4 bara. Te odlike čine je pogodnom kod bazena, industrijskih mokrih prostora, rezervoara za vodu i sl.

Za veće zahtjeve kao npr. otpornost na kemikalije koristi se Murexin «PU hidroizolacija» (poliuretanska), pogodna u bazenima, velikim kuhinjama, mokrim pogonima i industriji.

Paleta proizvoda Murexin neprestano se razvija, osiguravajući kvalitetu i jednostavnost uporabe.

Murexin uvijek postavlja nova mjerila kvalitete, čime vam jamči optimalnu podlogu i ugodan rad.

Za savršen rezultat potrebna je savršena podloga, i spretne ruke, naravno!

I.T.C. – Murexin