Priprema podloge i lijepljenje parketa

Što je ljepilo?

Definicija ljepila po normi DIN 16920 je sljedeća: Ljepilo je nemetalni materijal, koji tijela koja se lijepe, kroz površinski obuhvat i unutarnju tvrdoću (adhezija i kohezija), međusobno lako poveže i pri tome bitno ne mijenja njegovu kompoziciju (sastav).

To znači da je lijepljenje povezivanje dvaju dijelova koje stvara sloj lijepljenja. Sa svojim sušenjem ili kemijskom reakcijom povezuje ili drži zalijepljene dijelove skupa. Pri lijepljenju istodobno djeluju dvije sile: adhezija i kohezija. Adhezija je sila povezivanja između ljepila i površine materijala koja se lijepi. Ona je tim bolja što je tijesniji međusobni kontaktni dodir. Naravno,  osnova za kvalitetnu adhezijsku vezu lijepljenja odgovarajuće je pripremljena podloga materijala, koji se međusobno lijepi (tvrdoća, čistoća, itd).

Kohezija je sila povezivanja između molekula u samom ljepljivom sloju ljepila. Ona je bolja što je tanji i ravnomjerniji nanos ljepila.

Priprema betonske podloge za lijepljenje

Pravilna priprema podloge osnova je za uspješno polaganje podnih obloga. Tome pripada i upotreba proizvoda za impregniranje upijajućih podloga.

Jer, često se događa da korisnici s nevjericom prihvaćaju podatke proizvođača o utrošku ljepila za parkete. Zaboravlja se da podatak o utrošku ljepila vrijedi samo u slučaju kada je podloga ravna (izravnana masama za niveliranje – Chromos proizvodi samonivelirajuće mase u prahu na bazi cementa  NIVELIT P-F i NIVELIT P-G) te impregnirana. Važnost i prednost upotrebe impregnacija prije lijepljenja parketa je sljedeća:

– impregnacije učvršćuju podlogu (duboko prodiru u podlogu i na taj način povezuju odnosno fiksiraju sve labave čestice te smanjuju površinsko prašenje)

-impregnacije smanjuju i izjednačavaju upojnost podloge (na taj način bitno se smanjuje utrošak ljepila odnosno omogućuje se formiranje spoja s manjom i ravnomjernijom količinom ljepila)

Iz tih razloga proširili smo našu ponudu robne marke CHROMODEN dvjema impregnacijama za betonske podloge:

Chromoden primer AC – visokokvalitetno disperzivno sredstvo od umjetne smole koje služi za impregniranje upijajućih podloga prije ljepljenja parketa sa ljepilima na bazi vodenih disperzija.

Chromoden primer PU – visokokvalitetni jednokomponentni premaz na poliuretanskoj bazi koji služi za impregniranje upijajućih podloga prije ljepljenja parketa sa ljepilima na poliuretanskoj bazi.

Kao konačani rezultat smanjen je utrošak ljepila, odnosno niža je i cijena slijepljenog spoja.

Chromosova ljepila za parkete

Chromos u svom proizvodnom programu ima široku paletu ljepila za drvo, papir te ljepila za podne obloge i graditeljstvo.

Proizvodi dva tipa disperzijsih ljepila za parkete, a to su:

1) CHROMODEN LJEPILO ZA KLASIČAN PARKET

2) CHROMODEN LJEPILO ZA LAMEL PARKET

To su ljepila izrađena na osnovi polivinilacetatne vodene disperzije, punila i aditiva. Koriste se za lijepljenje klasičnog, odnosno lamel parketa na betonske, drvene i slične podloge. Podloga na koju se lijepi mora biti ravna, fino obrađena (glatka) i dobro očišćena od prašine, masnoća i ostalih nečistoća. Betonska podloga mora biti stara minimalno 4-6 tjedana, a vlažnost može biti maksimalno 2%. Vlažnost drvene podloge i parketa može biti maksimalno 10%. Ne smije se upotrebljavati kod temperatura nižih od 12°C.

Ljepilo je prije nanošenja potrebno dobro promješati. Nanosi se nazubljenom lopaticom u prosječnoj debljini od 1 mm. Zatim se parketi poslažu i dobro pritisnu. Vrijeme sušenja nanesenog ljepila ovisi o relativnoj vlazi u prostoriji, o temperaturi u prostoriji, kao i o temperaturi ljepila, parketa i podloge. Optimalna temperatura primjene je 20±5°C.  Konačnu čvrstoću sljepljeni spoj postiže nakon 48 sati. Utrošak Chromoden ljepila za parkete je 0,6-0,8 kg/m2.

Nanošenjem disperzijskih ljepila u estrih i u parkete unese se određena količina vode. Radi toga se ne smije pristupiti lakiranju parketa odmah iza lijepljenja već je potrebno ostaviti parket da se suši nekoliko dana ovisno o RVZ i temperaturi.

Novost u Chromosovom asortimanu ljepila

CHROMODEN 2K PUR – dvokomponentno poliuretansko ljepilo za parkete.

Chromoden 2K PUR je ljepilo izrađeno na bazi reaktivne smole, punila i aditiva. Ne sadrži vodu niti otapala.

Namjena mu je lijepljenje parketa velikih dimenzija (dužice – debljine 14 mm), lam parketa (debljine 10 mm) i parketa malih dimenzija (lamel parketi) na upijajuće i neupijajuće podove, pločice od prirodnog kamena, keramičke pločice i metal. Podloga na koju se lijepi mora biti ravna, fino obrađena (glatka) i dobro očišćena od prašine, masnoća i ostalih nečistoća. Idealna temperatura okoliša, parketa, podloge i ljepila iznosi 18-25°C, RVZ 65-75%, vlažnost podloge maksimalno 2%, a parketa 8%.

Način nanošenja: U posudu sa komponentom A odmjeri se i dobro umiješa komponenta B u omjeru A:B=10:1,5. Brzo i potpuno miješanje postiže se spiralnom mješalicom na električnoj bušilici. Ljepilo se nanosi ravnomjerno na podlogu pomoću lopatice nazubljenja B3 23/48 ili 23/47, parket se polaže na sloj ljepila, te se laganim guranjem i udaranjem učvrsti na mjestu.

Važno je napomenuti da se uvijek  umiješa i nanosi samo onoliko ljepila koliko se može obraditi unutar ograničenog vremena upotrebe koje je cca 45-60 min  na 20°C. Parket se može opteretiti nakon cca 4 sata, krajnju čvrstoću postiže nakon 48 sati. Utrošak Chromoden 2K PUR ljepila za parkete je 0,9-1,2 kg/m2.

Kod primjene dvokomponentnih poliuretanskih ljepila bitno je napomenuti da previše ljepila i nedovoljna suhoća parketa ili podloge, te niža temperatura od 15°C mogu u potpunosti onemogućiti lijepljenje.

Prednost Chromoden 2K PUR ljepila za parkete u odnosu na disperzijska ljepila je: veća čvrstoća vezanja, brže prijanjanje na površine koje se lijepe, lijepljenje parketa osjetljivih na vlagu te lijepljenje parketa većih dimenzija. Nadalje, kada se radi o lijepljenju parketa na neupijajuće podloge poput keramike ili kamena, vodu iz disperzijskih  ljepila upija jedino parket, a to onda gotovo sigurno dovodi do podizanja parketa. Odgovarajući odabir je dvokomponentno ljepilo koje ne sadrži vodu i brzo kristalizira.

Dakle, bez obzira da li se radi o disperzijskim ili dvokomponentnim ljepilima da bi lijepljenje bilo uspješno podloga mora biti dobro pripremljena. Ako se parket nanosi na samonivelirajuće mase obavezno se mora pridržavati uputa proizvođača o nanašanju mase i njenoj pripremi za lijepljenje parketa.

Chromos boje i lakovi d.d.