Pretvaranje parkirališta u javne prostore

motovun-osvrt-4U Motovunu, u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održana je od 4. do 11. kolovoza 37. međunarodna ljetna škola arhitekture. Program je bio iznimno bogat i atraktivan.

Ove je godine glavna projektantska tema bila Nadzemne i podzemne interpolacije / Above and Underground interpolation. Studentima se svidjela tema prenamjene postojećih parkirališta, uklanjanje automobila s motovunskih javnih prostora te njihovo premještanje pod zemlju. S obzirom na činjenicu da studentski projektni zadaci nisu ograničeni financiranjem, projektirana su razna rješenja, hidraulične platforme koje će automobile spuštati pod zemlju, pa je tako svaka površina u Motovunu koja sadrži parkiralište dobila nekoliko podzemnih katova te je čak i ispod površine donjeg gradskog trga projektirana višeetažna garaža.
motovun-osvrt-3Kao što je rekao voditelj ljetne škole, prof. Ljubomir Miščević, Motovun ima još neotkrivenih i neiskorištenih prostora tako da za buduće Ljetne škole ima pregršt interesantnih tema.

Sudjelovali su predavači i studenti iz Austrije, Italije, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uz akademska predavanja održane su i stručne prezentacije pojedinih sponzora – proizvođača suvremenih građevinskih materijala, instalacijskih sustava i opreme.
motovun-osvrt-2Održan je i 11. međunarodni seminar o arhitekturi pasivne kuće u okviru europskih projekata PASS-NET i po četvrti put projekta PassREg u organizaciji Konzorcija pasivna kuća Hrvatska u suradnji s Gradom Zagrebom.
Završna izložba i javna prezentacija studentskih i nastavničkih radova postavljena je na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra.  Rad Škole u Motovunu prate dnevni tisak, stručni časopisi, radio, TV i internet portali.

Dio ozračja ove izuzetno cijenjene ljetne škole pokušat ćemo Vam dočarati kroz nekoliko fotografija.