Predstavljen Pilot projekt Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva

U prostoru Gradske knjižnice u Križevcima, u ponedjeljak, 4. srpnja održana je prezentacija projekta Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva. Riječ je o Pilot projektu kojim se pomaže energetski siromašnim kućanstvima, ali i ostalim zainteresiranim kućanstvima  smanjiti troškove energije i vode, a trenutačno se uspješno provodi u Križevcima.
198x132px.jpgGrad Križevci, UNDP Hrvatska i Udruga gradova organizirali su ovu interaktivnu prezentaciju projekta, financiranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na kojoj su predstavljene mogućnosti replikacije projekta u drugim gradovima zainteresiranim za projekt pa su u Križevce stigli gradonačelnici i predstavnici nekoliko Gradova.

Na početku, prisutne je pozdravio domaćin, gradonačelnik Branko Hrg koji je zahvalio svim partnerima na suradnji u realizaciji ovog projekta, u kojem Grad Križevcima imaju pozitivna iskustva, preporučivši i ostalim Gradovima da se prijave na natječaje Fonda kada oni budu raspisani.
U ime nositelja projekta, Koprivničko-križevačke županije, obratio se pročelnik Marijan Štimac koji je istaknuo kako osim pomoći kućanstvima da uštede i budu energetski učinkovitija, korist ovog projekta je i u činjenici da su energetski savjetnici stekli dodatno obrazovanje i vještine koje će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada i nakon završetka provođenja ovog projekta.
Okupljenima su se obratili i Robert Pašičko iz ureda UNDP-a u Hrvatskoj, Vesna Kuterovac , v.d. predstojnice Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavod za zapošljavanje te Dario Runtić, savjetnik u Udruzi gradova.
Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u svojem je govoru istaknuo kako mu je drago da se prezentacija projekta odvija upravo u Križevcima, gradu koji je prepoznao važnost ovog projekta. U radnom dijelu, Ljiljana Stojsavljević Križan, voditeljica Ureda za gospodarenje energijom Grada Križevaca, predstavila je detalje ovog pilot projekta, a Zoran Kordić, voditelj projekta, UNDP u Hrvatskoj, govorio je o mogućnosti replikacije projekta u drugim lokalnim zajednicama te nacionalnim preporukama za borbu protiv energetskog siromaštva.
Lana Hudetz, energetska savjetnica – projekt FIESTA, iznijela je iskustva energetskih savjetnika iz drugih područja, dok je o preporukama za smanjivanje energetskog siromaštva govorio Ivan Bačeković s Aalborg University iz Danske.

U prvom krugu savjetovanja koji se do sada provodilo, energetski savjetnici prikupljali su informacije o potrošnji energije i vode, sustavima grijanja, kućanskim uređajima i navikama ukućana vezanih uz potrošnju energije i vode. U drugom krugu posjeta, koji je upravo u tijeku, u kućanstvima će se instalirati besplatni paketi štedne opreme.
Nositelj pilot projekta je Koprivničko križevačka županija, a uz Grad Križevce projektn partneri su: Pučko otvoreno učilište, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb, Crveni križ.
Projekt se provodi u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom i UNDP Hrvatska, a sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.