Potres u Zagrebu

Jutros 22. ožujka 2020. godine u 06 sati i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom podtučju potres je izazvao  znatne štete.

U 07 sati 01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0.

Manji potres osjetio se još u 7:41 jačine 3.7..

Nakratko je nestalo struje u dijelovima kao što su centar grada, Knežija, Špansko, Šestinski dol… Ne pamti se kada je zadnji puta bio ovako jak potres u Zagrebu.

Treslo se tijekom cijelog dana.

Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta,rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić.   Doznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na terenu i vatrogasci.

Bolnica je pretrpjela štete, popucali su zidovi te su oštećeni prozori. Trenutno se provjerava je li s pacijentima sve u redu i hoće li trebati premještaj – poručili su iz KBC Sestre milosrdnice.

Kako doznajemo, štete je pretrpjela i dječja bolnica u Klaićevoj. Popadali su dimnjaci te su popucali prozori. Zbog toga djecu sele na Rebro. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

U nekim dijelovima grada su padali krovovi i fasade.

Izvor: zagrebonline.hr