Podzemna katedrala od soli

U gradu Wieliczku u Poljskoj smjestila se jedna od najstarijih tvrtki na svijetu – rudnik soli u kojem se stolna sol proizvodila od 13. stoljeća pa sve do 2007. Godine, a kao pravi podzemni grad izrezan je u stijeni od soli.

2016-08-09-katedrala-2.jpgU rudniku se nalazi i u potpunosti od soli napravljena kapela blažene Kinge, s najboljom akustikom od bilo koje građevine u Europi. Uz to ova je kapela najveća podzemna crkva na svijetu, smještena na dubini od 200 metara.

Rudnik soli Wieliczka ima devet katova, dolazi do dubine od 327 metara i dug je preko 300 kilometara! Dio rudnika otvoren za turistički obilazak dug je 3,5 kilometara i prolazi najljepše i najznamenitije dijelove rudnika.

Dugačko drveno stepenište usmjerava u obilazak brojnih rudarskih hodnika, nekoliko manjih kapela, brojnih oltara, skulptura, mitskih figura izrezbarenih u davnoj prošlosti, kao i velikog slanog jezera na dubini od 135 metara.

2016-08-09-katedrala-3.jpgPovratak se obavlja dizalom.

Obilazak rudnika koji traje oko tri sata uz stručnog vodiča

Svake godine ovaj zanimljivi rudnik posjeti preko 1,2 milijuna posjetitelja, od kojih i mnoge svjetski poznate osobe. Turisti u rudnik dolaze od sredine 19. stoljeća.

Neki od posjetitelja komentirajući u superlativima izjednačili su rudnik soli s veličanstvenošću piramida u Egiptu.