PARKET DEBLJINE 14/15 MM S PEROM I UTOROM

Parket debljine 14/15 mm s perom i utorom (P/U) većeg je formata od običnog parketa debljine 14 mm. Mjere pojedine parketne daščice kreću se između 400 i 1200 mm dužine, a širina obično iznosi između 70 i 90 mm. Debljina može biti 14 ili 15 mm, ovisno o proizvođaču i vrsti drva. Iako je dužina daščica kod ovog tipa parketa vrlo raznolika, to obično ne znači da možemo odabrati daščice kraćih dimenzija, jer glavnina proizvodnje doseže negdje između 700 i 1000 mm. Proizvođači najčešće za jednu narudžbu nude više dimenzija.

Pera i utori na pojedinoj su daščici urezani čeono i bočno, a radi lakšeg spajanja jedne daščice s drugom nisu izvedeni točno pod pravim kutom. Debljina pera može iznositi najviše 22 posto čitave debljine parketne daščice. Radi bočne i čeone obrade parketa, kombinacija s bordurama i uzorcima vrlo je ograničena.

Ovaj tip parketa ima u usporedbi s uobičajenim 14-milimetarskim parketom veću vrijednost, jer su dimenzije veće. No, to je s druge strane i nedostatak, jer zbog većeg formata parket više reagira na temperaturne razlike i vlažnost u prostoru, pa se stoga preporučuje uporaba ovlaživača prostora. Zbog većih formata također je važno da podloga na koju se polaže parket doista bude ravna.

Parket debljine 14 mm P/U je obično najbolje odabrati kada se radi o  obnavljanju starih stambenih prostora, koji nemaju betonskih ploča i kod kojih se parket polaže na drvene nosive konstrukcije, odnosno na slijepe podove. Kako je tanji od klasičnog 22-milimetarskog parketa, pogodniji je prilikom obnova kod kojih je potrebna prilagodba po visini, a istodobno je i stabilniji u usporedbi s parketom bez pera i utora.

14-milimetarski parket P/U možemo polagati i lijepljenjem na podlogu, i to isključivo s dvokomponentnim ljepilima. U vezi prikladnosti ljepila trebamo se strogo pridržavati naputaka proizvođača. Osim lijepljenjem, možemo ga polagati i pribijanjem, i to željeznim čavlima dimenzija 1,3 x 35 mm ili 1,4 x 40 mm. Stručnjaci iz sigurnosnih razloga ne savjetuju čelične čavle, jer se oni pod nepravilnim udarcem ne savijaju, već lome. Pri strojnom pribijanju parketa koristimo propisanu dužinu čavala. Parket se polaže brodski, simetrično ili asimetrično.

 Prednosti parketa debljine 14 mm s perom i utorom su sljedeće:

  1. dašćice imaju u usporedbi s lam parketom i običnim 14-milimetarskim parketom veću vrijednost, jer su šire i prije svega duže, ali je istina i to, da izbor vrste drva nije toliko širok kao kod, recimo, lam parketa;
  2. bogat estetski izgled radi velikih formata;
  3. pri polaganju na drvene nosive konstrukcije ovaj je tip parketa najprikladniji izbor. Obično je parket debljine 22 mm za obnovu predebeo, a 14 mm s perom i utorom nudi potrebnu stabilnost;
  4. možemo ga polagati i pribijanjem;
  5. moguće je i polaganje na grijani estrih, ali se ovdje moramo posavjetovati sa stručnjacima o odabiru prave vrste drva, jer će nam oni na temelju svojih iskustava znati predložiti drvo s odgovarajućim tehničkim osobinama;
  6. parket možemo više puta obnavljati i tako produžiti njegov vijek uporabe.