Otvorena najveća tvornica za laminiranje PVC profila u ovom dijelu Europe

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, otvorio novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, otvorio je novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri, ujedno najveću tvornicu za laminaciju PVC profila u ovom dijelu Europe, a investicija je vrijedna gotovo 7 milijuna EUR-a. Ovime je Deceuninck, koji je do sada poslovao na tri odvojene lokacije u Hrvatskoj, na jednom mjestu objedinio sve poslovne procese, od skladišta i proizvodnje, do uprave i administracije.

Uz upravu i zaposlenike Deceunincka Hrvatska, svečanom otvorenju prisustvovao je i veleposlanik Kraljevine Belgije u Hrvatskoj, Nj.E. Nicolaas Buyck koji je istaknuo kako je ova velika investicija belgijske tvrtke u Hrvatskoj dodatna potvrda snažnih veza Hrvatske i Belgije i u području gospodarstva.

“Deceuninck je u svojih više od 80 godina poslovanja izrastao u globalno prisutnog proizvođača. Uz europsko tržište na kojem ostvarujemo polovicu prihoda, prisutni smo i na tržištu SAD-a i Kanade već gotovo 30 godina, a značajno tržište je i Turska koja je i hub za izvoz na istočno tržište, ali i Južnu Ameriku. Pokretanje poslovanja u Hrvatskoj prije 20 godina bila je iznimna poslovna odluka i danas se iz Zagreba opskrbljuju naši partneri u regiji te Italiji. Otvaranje novog pogona, objedinjavanje svih poslovnih procesa, najmodernija oprema i iskustvo naših djelatnika omogućit će daljnji rast ovog, za nas važnog tržišta”, istaknuo je Bruno Humblet, izvršni direktor Deceuninck grupe.

Deceuninck svake godine u svojim proizvodnim pogonima aplicira više od 8 milijuna metara folije na PVC profile koji se izvoze na tržište diljem Europe.

„Naša nova tvornica u Donjoj Bistri koja se prostire na čak 17.000 m2, omogućit će daljnje povećanje kapaciteta na 11 proizvodnih linija, veću efikasnost, ali i bržu i kvalitetniju isporuku prema više od 500 partnera u Europi.  Povećanje proizvodnih kapaciteta podrazumijeva i potrebu za dodatnim zapošljavanjem. Trenutno u Hrvatskoj zapošljavamo 160 djelatnika, a plan je do kraja godine otvoriti dodatnih 40 radnih mjesta“, rekao je Josip Klasić, direktor Deceunincka za regiju.

Pored kvalitete svojih proizvoda, moderan i inovativan dizajn, u Deceunincku posebnu pažnju posvećuju i zaštiti okoliša i održivom poslovanju. Stoga je nova tvornica izgrađena u skladu s najmodernijim zahtjevima u pogledu održivosti pa su tako ugrađeni najsuvremeniji materijali i uređaji koji štede energiju i ne zagađuju okoliš zbog čega je dobila A+ energetski certifikat. Dodatno, u planu je izgradnja vlastite solarne elektrane na proizvodnoj hali.

Počeci Deceunincka sežu u 1937. godinu kada je  Benari Deceuninck pokrenuo proizvodnju gumba, kopči za remenje te raznih proizvoda od plastičnih folija. Danas je Decuninck među tri najveća svjetska proizvođača PVC profila prozora i vrata te vrhunskih podnih obloga. Sjedište tvrtke je u Belgiji, a Deceuninck proizvodi u 17 zemalja te svoje proizvode isporučuje u 90 zemalja svijeta. Ukupno u svijetu zapošljava čak 3709 ljudi. 

Na razini Grupe, Deceuninck je u 2022. ostvario ukupno 974,1 milijuna eura prihoda.

Hrvatska podružnica tvrtke Deceuninck u Hrvatskoj otvorena je 2004. godine te iduće godine obilježava 20 godina uspješnog poslovanja.