Otpadne masnoće te povećanje energetske efikasnosti zagrijavanja cjevovoda

Zašto otpadne masnoće iziskuju grijaće kabele?

Mastolovci se u komercijalnim kuhinjama ugrađuju kao sredstvo s kojim se sprječava ispuštanje masti, ulja te otpadnih masnoća u kanalizacijske sustave. Međutim, trendovi dizajna komercijalnih objekata te iste mastolovce udaljavaju dalje od kuhinja kako bi, na nekom udaljenijem mjestu, odradili svoj posao kao dio nekog većeg sustava.

Navedenim činom dolazimo do problema, jer se masnoće putem do mastolovaca hlade usprkos toplinskoj izolaciji cjevovoda, mijenja se viskoznost masnih otpadnih voda te će teže doći do kvalitetnog izdvajanja masnoća. Nadalje, uslijed još većeg pothlađivanja, može doći i do zaostajanja masnoća uzduž cjevovoda te njegovog djelomičnog, a u konačnici i potpunog začepljenja, što može dovesti do zatvaranja kuhinje, gubitaka uslijed sudskih sporova te skupih sanacija i popravaka.

Idealna temperatura za proces izdvajanja masnoća je u rasponu od 40-46 °C te o tom podatku treba uvijek voditi računa.

NVENT RAYCHEM SISTEM ODRŽAVANJA PROHODNOSTI CJEVOVODA

nVent RAYCHEM samoregulirajući sustav za praćenje topline učinkovito održava cjevovode s otpadnom vodom uz odgovarajuću količinu topline kako bi osigurao pravilan protok i pomogao optimizirati performanse mastolovaca. Samoregulirajući kabel automatski smanjuje svoj učinak pri zagrijavanju cijevi – bez rizika od pregrijavanja i bez nepotrebnog gubljenja energije te time štedi vaš novac.

nVent RAYCHEM kabeli mogu se ugraditi na metalne ili plastične cijevi, mogu se omotati oko ventila ili drugih elemenata cjevovoda, a mogu se koristiti kako za nadzemne, tako i za ukopane cijevi.

KAKO SAMOREGULACIJA RADI U PROVODLJIVIM POLIMERNIM GRIJAČIMA

Samoregulativna tehnologija osigurava pravu količinu topline. Pri višim temperaturama polimer se širi, smanjuje se broj električnih provodnih staza čime se smanjuje izlazna snaga kabela. Obratno, kod nižih temperatura, broj vodljivih staza se povećava, omogućavajući viši nivo električne energije koja teče kroz vodiče. Proizvodnja „prave količine topline“ štedi vam novac bez nepotrebnog trošenja prekomjerne energije.

Sustav grijanja nVent RAYCHEM je testiran prema najstrožim standardima u industriji kako bi našim kupcima osigurali maksimalnu pouzdanost. Konstrukcija je robusna te je osiguran dug vijek trajanja modificiranom poliolefinskom ili fluorpolimernom izolacijom. Pravilnim instaliranjem te održavanjem, očekuje se da će samoregulirajući kabeli besprijekorno raditi više desetljeća, a dostupno je i 10-godišnje produljeno jamstvo u industriji.

Kako sistem funkcionira?

Održavanje protoka uključuje zagrijavanje tekućine kako bi se smanjila njezina viskoznost s ciljem ravnomjernog otjecanja kroz odvodne cijevi. Sustav je osmišljen za održavanje temperature od 43°C uzduž cijelog cjevovoda kojim se odvodi suspenzija otpadne vode i masnoća do mastolovca. Tipične primjene su u:

  • komercijalnim kuhinjama i restoranima
  • radnim jedinicama predpranja
  • podnim odvodima

Sustav praćenja topline uključuje kablove za grijanje, priključke za napajanje, spojnice i utičnice, kontrolere, ploče za distribuciju napajanja i sav potreban pribor za cjelovito i ekonomično praćenje.

Elgri d.o.o.