Otirači

Ulaz u objekt ostavlja prvi utisak svojim dizajnom, atraktivnošću, … Međutim bitna je i njegova funkcionalnost.Ulaz je također i prva linija obrane koja zadržava prljavštinu na ulasku u zgradu. Može ukloniti do 80% prljavštine. Tijekom razdoblja od 20 dana, 1000 ljudi će ostaviti i do 12 kilograma prljavštine. Za javne zgrade s visokim dnevnim prometom, prednosti dobrog sustava ulaznih otirača vrlo su mjerljivi u godišnjim uštedama troškova čišćenja.

Propisi zahtijevaju da ulazi budu sigurni i dostupni u javnim zgradama. Ulazni otirači igraju značajnu ulogu u smanjenju broja  padova zbog mokrih podova pravilnim isušivanjem vlažnih cipela i održavanjem unutarnjih i vanjskih ulaza dostupnih za osobe s otežanim kretanjem koje koriste pomagala za hodanje i invalidska kolica.

Dodatne pogodnosti pravilnog sustava ulaznih otirača također su poboljšanje kvalitete zraka kroz smanjenje čestica prljavštine u zraku i očuvanje poda zahvaljujući apsorpciji znatnih čestica prljavštine. Ove prednosti prepoznao je certifikacijski sustav LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) za ocjenjivanje održivosti zgrada i naselja i BREEAM (Metodologija procjene utjecaja na okoliš u građevinarstvu).

Što se traži od ulaznih otirača?

Funkcionalnost – Uklanjanje prljavštine

Pravilna uporaba ulaznih otirača može smanjiti količinu prljavštine koja se unosi u zgradu koja bi inače ostala zarobljena u unutarnjim tepisima, a što skraćuje ukupni vijek trajanja tepiha. Ulazni tepisi trebaju biti izrađeni od grubljih vlakana kako bi što bolje skinuli prljavštinu i otpadke sa cipela. LEED preporučuje organiziranje sustava za hodanje na otvorenom prostoru barem 10 metara.

Dvobojni ili trobojni uzorci u tamnijim ili neutralnim bojama pomažu prikrivanje prljavštine između čišćenja kako bi se održao što bolji izgled samog ulaza.

Sigurnosni aspekt

Profesionalni otirači za uklanjanje nečistoća sprječavaju klizanje, zaplitanje i padove.

Klizanje i padovi su vodeći uzroci nezgoda u domovima, hotelima, restoranima i javnim zgradama (70% svih nezgoda se javlja na ravnim i glatkim površinama). Četiri glavna uzroka nezgoda uzrokovanih klizanjem i zaplitanjem su:

  • skliska/mokra površina prouzročena vodom ili drugim tekućinama
  • skliska površina prouzročena suhom kontaminacijom (zaprljanjem) poda
  • prepreke, privremene i trajne
  • neravne površine

U suhim vremenskim uvjetima, na ulazu se može nagomilati nečistoća. Pijesak ili šljunak i ostala nečistoća se zajedničkim imenom zovu „valovita prašina“ zbog toga što djeluju kao minijaturne loptice kada se nađu između tvrdog poda i meke obuće. Obuća gubi trenje te osoba gubi kontrolu stabilnosti i ravnoteže.

Tijekom loših vremenskih uvjeta, podrazumijevajući kišu, snijeg ili susnježicu, podovi unutar objekta mogu veoma brzo postati klizavi, a tepisi zasićeni, čime se povećava rizik od klizanja i padova. Profesionalni otirači imaju ulogu smanjivanja proklizavanja i padova na mokrim podovima. Trebaju imati visoku stopu apsorpcije vode za čiste i suhe cipele. Apsorpcijski kapaciteti od 4 do 5 litara vode po kvadratnom metru su pogodni za prometna područja.

Ispunjavanje zahtjeva u slučaju požara

Ulazi također postaju glavni izlaz tijekom požara ili drugih hitnih slučajeva. Iako se klasifikacija požara razlikuje ovisno o vrsti građevine, vrsti ulaza i vrsti sustava ulaza, preporučuje se konzultirati smjernice o požarima pri odabiru sustava ulaza. Ugrađeni ulazni otirač obično zahtijeva klasifikaciju požara Bfl-S1 ili Cfl-S1 prema europskim standardima.

Pristupačnost

Materijal otirača treba biti siguran; treba imati čvrstu podlogu; ravnu površinu. Tepisi trebaju biti plitki kako bi se omogućio jednostavan prolaz za korisnike invalidskih kolica. Otvoreni rubovi tepiha moraju biti pričvršćeni na podne površine cijelom dužinom izloženog ruba. Rub tepiha ne smije biti savijen ili prekinut.

Maksimalna debljina ulaznih podnih obloga trebala bi biti 13 mm. Promjene u razinama od 6 i 13 mm moraju biti zakrivljene s nagibom koji nije veći od 1: 2.

Održavanje i čišćenje

Ulazni otirači optimalno funkcioniraju kada se redovito čiste, a time se i produžuje njihov životni vijek. Raspored održavanja trebao bi uključivati ​​dnevno usisavanje gornje površine, posebno u velikim prometnim područjima, kako bi se spriječilo usitnjavanje prljavštine te njezino skladištenje unutar otirača.

Povećanje kvalitete zraka unutar objekta

Prilikom dizajniranja objekata, dizajneri često previde važnost ulaza i održavanje objekta u smislu uklanjanja zagađivača s obuće koji povećavaju kvalitetu zraka kroz smanjenje ovih zagađivača. Nečistoće izvana mogu biti nositelji štetnih čestica kao što su prašina, pelud, pesticidi, bakterije, gljivice, životinjski izmet i ostaci insekata. Čestice nečistoće ostaju na podu gdje se razgrađuju u manje čestice raznošenjem. Najmanje čestice lebde u zraku. Ovakve čestice zraka doprinose unutarnjem zagađenju zraka koje može prouzročiti probleme s disanjem, alergije i nastajanje astme. Unutarnje zagađenje zraka je jedno od pet rizika za zdravlje u javnom prostorima, s obzirom da je zrak unutar objekta 70 puta zagađeniji od vanjskog zraka.

Diad konstrukcije d.o.o.