Osvrt na sajmove DOMOTEX i BAU

DOMOTEX 2017 (od 14. do. 17.01.) donosi najnoviji vjetar u jedra za globalnu industriju podnih obloga

Nakon četiri dana, DOMOTEX 2017. zabilježio je značajan porast posjetitelja i izlagača. Ukupno 1.409 izlagača iz više od 60 zemalja predstavio je svoje najnovije inovacije globalnoj publici u Hannoveru, Exhibition Center, ističući inovativni duh i visoku sposobnost performansi i impresija u industriji podnih obloga. DOMOTEX je svjetski epicentar za sklapanje poslova i otvaranje mogućnosti za plasman roba na europsko i svjetsko tržište u industriji tepiha i podnih obloga. “Zahvaljujući snažnom sastavu izlagača, bezbroj inovacija i neusporediv međunarodni doseg, DOMOTEX je naglasio svoju reputaciju na međunarodnoj razini i zauzeo vodeće mjesto u svijetu industrije podnih obloga te postao izlog za inovacije. Naši izlagači bili su posebno zadovoljni s međunarodnom publikom visokih prohtjeva koja je došla posjetiti sajam”, primijetio je dr Andreas Gruchow, člana Deutsche Messe Upravnog odbora zadužen za DOMOTEX.

Hrvatske tvrtke koje su bile prisutne na sajmu i prezentirale svoje proizvode u organizaciji i uz financijsku potporu HGK su: Pan parket d.o.o., DIN d.o.o., DI Čazma d.o.o., Spačva d.d., Drvoproizvod d.d., PPS Galeković d.o.o., Exportdrvo d.d., Evolen d.o.o. Također, na navedenom sajmu u sklopu info pluta HGK, predstavilo se Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK putem promidžbenih materijala.

Sajam BAU, Messe München 2017

  • više od 250.000 posjetitelja, po prvi puta 80.000 iz inozemstva
  • 2,120 izlagača iz 45 zemalja

BAU, Messe München je vodeći svjetski sajam za arhitekturu, materijale i graditeljske sustave koji ima povijest dugu preko 50 godina što je brojkama potvrdio i ove gdine. Rekordi su ostvareni i u pogledu ostvarenih posjeta arhitekata i ureda za planiranje, njih ukupno 65.000. Sa 2.120 izlagača iz 45 zemalja, novi rekord ostvaren je u pogledu izlagača.

Predsjednik sajma Reinhard Pfeiffer zadovoljan je postignutim rezultatom:
“Još je jednom BAU postigao rekordne vrijednosti, a potvrđuje i svoju poziciju kao predvodnik u inovacijama u građevinarstvu.”
Između top 10 posjetitelja stranog tržišta ponovno su tri zemlje izvan EU: Turska, Rusija i Kina.

Dvije aktualnosti sa sajma: Koliko će velika digitalizacija utjecati na budućnost gradnje, pokazano je posebno izlagačima na sajmu BAU IT.

Druga dominantna tema bili su pametni “inteligentni” uređaji i sustavi koji imaju određene karakteristike i mogu reagirati na vanjske utjecaje: od kvaki koje skeneraju prste do proizvodnje energije na vanjskoj fasadi te rješenja za potpuno umreženim pametnim stanovanjem.

Sljedeći BAU, Messe München održat će se od 14 do 19. siječnja 2019., na kojem se planiraju dodati još dvije nove hale.
Na štandu Hrvatske gospodarske komore izlagale su tvrtke: A.B.S., Pićan, BMB-invest, Sveti Ivan Zelina, Decora stil, Sesvete, FOM, Zagreb, Lokve,Lokve, Lož metalpres, Plešce, KAZ, Zagreb, Kajfa PVC, Gornji Stupnik.