Opeka kao arhitektonsko i energetsko rješenje

Elegantno 2 u 1 rješenje za Vašu fasadu

Prilikom izgradnje vašeg stambenog prostora, odabir pravih materijala, životna je odluka. Stoga ja presudno da za izgradnju birate održiv i ekološki prihvatljiv proizvod. Upravo takav proizvod je belgijska fasadna opeka koja je postala novost na hrvatskom tržištu.
Fasadne opeke često su skuplje od uobičajenih fasadnih premaza, no u gradnji stambenih objekata mnogi posežu upravo za opekom zbog mogućnosti prilagodbe tog materijala suvremenim izvedbama regionalne arhitekture te njene otpornosti, trajnosti i lakog održavanja. Opeka je materijal koji je uvijek atraktivan, a zbog svojeg oblika i boje pristaje uz razne stilove od modernih do tradicionalnih.

k58-svijet-opeke-2Svojstva i građa opeke:
Fasadna opeka je izrađena od prirodnih elemenata; gline, pijeska, vode i zraka te ne sadrži toksične i alergene tvari. Ubrajamo ju u ekološke materijale te se ne tretira kemikalijama. Ispitivanjem je utvrđeno da je opeka vodootporan materijal koji slabo reagira na atmosferske promjene, zadržava toplinu ili hladnoću (ovisno o godišnjem dobu) te se na taj način može smanjiti utrošak energije i vašeg novca. Osim toga ne zahtjeva puno brige oko održavanja, lako se njome rukuje te se vrlo lako i brzo postavlja.
To što opeka postavlja mjerila prije svega u području termoizolacije zidova, objašnjava se njenom malom specifičnom gustoćom. Veliki broj zračnih komora u njenoj unutrašnjosti sprečava prodor nefiltriranog hladnog zraka u kuću, te istovremeno prekomjerne gubitke toplog zraka prema vani. Iznadprosječne vrijednosti opeka pokazuje i u području zvučne i protupožarne zaštite.

k58-svijet-opeke-3Bitno je naglasiti da je svaki komad belgijske opeke drugačiji i jedinstven, a proizvodi se u prirodnim plinskim tunelskim pećima koje proizvodu nakon pečenja daju, s obzirom na boju i izgled opeke, posebnost i jedinstvenost.

Upotreba opeke:
Osim za izgradnju, opeku danas sve češće koristimo i u dekoraciji. Nerijetko su korištene za uljepšavanje unutarnjih prostora. Nove i lagane tzv. slip opeke, debljine 2 cm (dobivene rezanjem pune cigle), mogu se obložiti; zidovi, kutevi, stupovi ili kamini. Zbog svoje jednostavnosti i lakoće postavljanja, slip opekom se mogu oblagati i vanjski elementi koji tada dobivaju na svojoj originalnosti i posebnosti. Slip opeka su pločice manjih dimenzija od pune opeke koje se lijepe na podlogu i potom fugiraju te vizualno stvaraju dojam pečene cigle.
Danas proizvođači opeke podilaze potrebama i željama kupaca u komercionalnom i drušvenom okruženju kako bi stvorili oblike i boje opeke koji bi se mogli uklopiti u moderne i suvremene zahtjeve arhitekture, a opet paze da se prilikom dizajniranja ne bi izgubio onaj “duh prošlosti” koji nam često dočaravaju objekti obloženi fasadnom opekom.

k58-svijet-opeke-4Slip opeka:
Slip opeke su 2cm debeli listovi nastali rezanjem pune opeke i kao takvi imaju isti sastav i karakteristike kao puna opeka prema Europskim CE standardima. Takva vrsta obloge je ujedno i lagana te jednostavna za korištenje.
Kod montaže slip opeka na vašu vanjsku fasadu zbog debljine od samo 2 cm i male težine olakšani su arhitektonski detalji kod prozora i vrata. To također znači da nećete imati velikih troškova kod eventualnih promjena. Kod montaže slip opeke na nutarnje zidove izgubit ćete 5 puta manje prostora u odnosu na zidanje punom opekom. Nakon montaže i fugiranja zajedno s odgovarajućim kutnim elementima slip opeka ima identičan izgled kao puna opeka i nemoguće je na pogled uočiti razliku između pune i slip opeke koje su ujedno isti materijal.

Slip opeka je idealno rješenje ako je potrebno postojeći objekt koji na fasadi ima opeku dodatno izolirati, a potrebno je zadržati arhitektonsku ideju i izgled.
Do devedesetih godina u Hrvatskoj se dosta često koristila fasadna opeka za oblaganje višestambenih objekata a najčešće je to bila silikatna crvena, bijela ili žuta opeka.

To se pokazalo dosta dobro rješenje budući da je opeka služila kao zaštita od mehaničkih oštećenja te iako se i opeka tokom godina prlja, na njoj se to toliko ne primjećuje jer ona dobija patinu pa nije potrebno naknadno održavati fasade izvedene od opeka.
Zbog poskupljenja energije do izražaja dolazi glavna mana objekata izgrađenih prije devedesetih godina, a to je nizak energetski koeficijent odnosno loša toplinska izolacija.

Europska unija zadnjih par godina investira ogromna sredstva kroz razne bespovratne poticaje da bi se objekti dodatno toplinski izolirali. Problem kod objekata koji se trebaju dodatno izolirati, a imaju fasadu od opeke je što se gubi arhitektonska ideja ukoliko se izolira običnom ETICS fasadom. Osim što se potpuno mijenja izgled objekta tu dolaze i ostale mane običnog ETICS sustava kao što je prljanje fasade pa se ona za razliku od prije mora održavati ili čistiti bar svakih desetak godina što poskupljuje samu fasadu te se lako mehanički oštećuje jer više ne postoji opeka kao oklop fasade.
Kao odlično rješenje se nametnula ETICS fasada u kombinaciji sa slip opekama debljine 1-2 cm s kojom se svi ti problemi jednostavno rješavaju.
E-BOARDE-board je panel toplinske izolacije prilagođen za jednostavno postavljanje slip opeke. Pogodan za renovaciju i za novi projekt. Budući da najbitnije karakteristike u njegovoj uspješnosti nisu samo kombinacija toplinske izolacije i završnog sloja „ručno rađene“ opeke, nego i brzina te jednostavnost postavljanja. To igra važnu ulogu u modernim arhitektonskim projektima. Slip opeka debljine 2 cm naljepljena na E-board toplinsku izolaciju ima prirodan izgled i nemoguće ju je razlikovati od zida zidanog punom opekom.

Svijet opeke