OPASNOST JE MOJE ZANIMANJE, 4. dio

  1. Zašto je važno izmjeriti vlažnost zapakiranog drva?

Promjene vlažnosti drva za 4 posto, premda se još nalaze u okvirima granica od 9 +/–2 (tj. od 7 do 11), kod nekih vrsta drva izazivaju pojavu znatnih promjena u dimenzijama.

Parket, kojega treba polagati u novom stambenom prostoru, može se zbog različitih čimbenika navlažiti, odnosno upiti vlagu iz samog prostora. Posljedice su vidljive na donjoj fotografiji. Zato je važno da se utvrdi vlažnost parketa u trenutku polaganja, jer će upravo taj podatak pomoći da se kod mogućih pogrešaka može odrediti njihov uzrok. Naravno, pritom moramo provjeriti i vlažnost podloge i prostora, vrstu upotrijebljene mase za izravnavanje i ljepila …

Uređajem Gann RTU 600, opremljenim sondom M 20 za mjerenje vlažnosti drva u dubini (do 50 milimetara debljine daščice), koji se zabija u drvo, mjeri se vlažnost zapakiranog drva koje će se polagati. Pritom je važno da se kontakti X i Y pravilno namjeste s obzirom na vrstu drva, kao i kontakt za temperaturu. Ako se to učini pogrešno, ne može se doći do stvarnih rezultata.

Gann RTU 600 pripada skupini otporničkih mjerača vlažnosti drva. Naprava ima mogućnost odabira propisane krivulje otpora za svaku vrstu drva zasebno (što se namješta na kontaktima X i Y) te temperaturne kalibracije (nastavak s kontaktom).

  1. Zašto je prije polaganja pametno provjeriti dimenzijsku stabilnost drva?

Prethodno provjeravamo odnosno određujemo da li vlažnost parketa odgovara prosječnim klimatskim uvjetima u prostoru, a i to, postoji li već u prostoru »uravnoteženost vlažnosti«. Parket koji će se prilagoditi novim odnosima u prostoru može pokazati i neke anomalije, koje ovise o njegovoj strukturnoj posebnosti i pravilnom sušenju.

Da bi se provjerile moguće anomalije u parketu, potrebno je neke parketne daščice s različitim tijekom drvenih vlakana ostaviti barem tjedan dana u dodiru s podlogom na kojoj će se polagati parket, dok jedan dio treba složiti na sloj polietilenske folije, tako da nikako ne može doći u doticaj s podlogom.

Ako drvo nije dobro osušeno, vlažnost bi mogla izazvati pogreške koje se ne bi mogle popraviti, a tjedan dana je potpuno dostatan da se one uspiju otkriti.

Izvor:
P. M. Viscardi: Il pericolo č il mio mestiere,
Professional Parquet, srpanj / kolovoz 2002.,
str. 90 – 91