ODRŽAVANJE MRAMORNIH I KAMENIH OBLOGA

Značaj i vrijednost, nježnost kamenih materijala i njihova trajnost, zbog koje nam unatoč protjecanju vremena ostaju kao kulturna arhitektonska ostavština, predstavljaju za svakoga poprilično velik zalogaj. Samo čiščenje takvih obloga nije dovoljno, pa stoga trebamo biti još svjesniji da takve materijale, unatoč tome što su  tvrdi i otporni, trebamo zaštititi.

Na tržištu je već moguće pronaći vrstu preparata koji nam u tom poslu pomažu i koji su usklađeni s kemijsko – fizičkim sastavom materijala. Upravo stoga je čišćenje i odstranjivanje mogućih masnih mrlja mnogo jednostavnije.

KORISNI SAVJETI

Za čišćenje i pranje poliranih mramornih podnih obloga koje svijetle ne koristimo one preparate koji sadrže kiseline. Oni bi, naime, mogli načeti vapnenastu i silikatnu strukturu obloge.

Može se preporučiti uporaba jako razrijeđenih alkalnih tekućih deterdženata, neutralnih deterdženata ili blažih alkalnih sredstava za čišćenje. Svaki put nakon toga oblogu treba dobro isprati tekućom vodom.

Za čišćenje i pranje grubih, hrapavih mramornih ili kamenitih obloga koristimo koncentrirane neutralne deterdžente općeg antibakterijskog djelovanja, koje je prije uporabe potrebno razrijediti. Nakon pranja, pod treba i dobro isprati.

ZAŠTITA MRAMORNIH I GRANITNIH OBLOGA

Polirane kamene površine ne upijaju previše vlage, jer su izrađene od tvrdih vrsta kamena (mramor, granit). Unatoč tome, kod čišćenja takvih površina trebamo koristiti preparate koji nisu ni agresivni, ni abrazivni.

Za nanošenje ovih preparata koristimo isključivo meke tkanine i spužve, jer bismo inače mogli oštetiti poliranu površinu.

OPREZ

Kamen, mramor, granit – to su materijali visoke vrijednosti, gotovo prestižni, no usprkos tome što su svi prirodnog podrijetla, međusobno se znatno razlikuju. Značajke pojedinih materijala toliko su različite da kod čišćenja i održavanja moramo razmisliti kako ih možemo zaštititi i očuvati. Proizvodi koji postoje na tržištu u velikoj su većini izvrsne kakvoće, jer su nastali kao rezultat brojnih i dugotrajnih istraživanja.

Naravno, svatko tko se odlučuje za čišćenje i održavanje takvih obloga mora se prije toga potruditi i provjeriti materijale na kojima će raditi. Prije svega se time mora podrobno pozabaviti u slučajevima kada je tlo obloženo različitim materijalima. Tek tako će moći izabrati način i preparate, koji će odgovarati svakoj pojedinoj tipologiji obloge.