Održana GBC konferencija: Kako postići ugljičnu neutralnost u životnom vijeku zgrade?

U organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, 4. travnja 2023. godine u Zagrebu, održana je konferencija: Kako postići ugljičnu neutralnost u životnom vijeku zgrade? na kojoj je približen koncept ugljika u životnom ciklusu zgrada na nacionalno tržište.

Više od 200 sudionika na cjelodnevnoj konferenciji imalo je prilike dobiti najnovije informacije vezane uz teme postizanja ugljične i klimatske neutralnosti. Stručnjaci iz različitih područja predstavili su EU i nacionalne regulative – EPBD direktivu, EU Level(s) okvir te kako projektirati i graditi koristeći kvalitetne održive građevne proizvode. Najveći naglasak stavljen je na vrlo važno područje, a to je procjena životnog ciklusa zgrada – LCA gdje su se kroz velik broj predavanja prezentirali moduli i faze životnog ciklusa, izjava o utjecaju na okoliš – EPD, kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima i razina udobnosti – IAQ, potencijal globalnog zagrijavanja – GWP, alati za izradu LCA, novi proizvodi i tehnologije u zgradarstvu te koje su mogućnosti financiranja održivih projekata.

Konferencija se bavila ključnim pitanjem implementacije pristupa životnog ciklusa pri projektiranju i planiranju izgrađenog okoliša. Uz to,  predstavljen je značaj razvoja održivih proizvoda i korištenja izjava o utjecaju na okoliš (EPD) kao alata za procjenu utjecaja građevinskih proizvoda na okoliš i ljudsko zdravlje. Stručnjaci iz područja održivog certificiranja zgrada pružili su praktične uvide u to kako je DGNB sustav za ocjenu stupnja održivosti zgrada usklađen s politikama EU i Uredbom o taksonomiji.

Tijekom panel diskusije i različitih predavanja govorilo se o važnosti smanjenja ugrađenog ugljika u građevinskim proizvodima te je istražen potencijal alternativa s niskim udjelom ugljika. Predstavljeni su različiti alati za ocjenu životnog ciklusa i načini korištenja dobivenih podataka i rezultata potrebnih za donošenje informiranih odluka u procesu planiranja i projektiranja zgrada.

Institucionalni partner konferencije bilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a zeleni partner Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Glavni sponzori konferencije bili su: Wienerberger, Velux, Knauf Insulation, Mapei i Durante, a srebrni sponzor bila je tvrtka Eksperti BBIS.

Konferenciji su podršku dali i brojni pokrovitelji, projekti i medijski partneri.