Održan Caparolov stručni simpozij

“PASSIVHAUS: Iskorak u održivu gradnju”

Zagreb, 19. svibnja 2014. – U organizaciji poduzeća Caparol Hrvatska 15. svibnja 2014. godine u smaragdnoj dvorani hotela Regent Esplanade održan je hrvatsko-njemački stručni simpozij na temu “PASSIVHAUS – iskorak u održivu gradnju” s gostovanjem uvaženog prof.dr. Wolfganga Feista, pionira koncepta pasivne kuće, osnivača i direktora PassivHaus Instituta iz Darmstadta u Njemačkoj te znanstvenog voditelja studijske grupe za troškovnu učinkovitost pasivnih kuća.

2014-05-15-caparol-feist-1-200Simpozij je okupio stručnu graditeljsku i arhitektonsku javnost zainteresiranu za koncept održive gradnje kao bitne odrednice u razvoju štedljivog i konkurentnog gospodarstva s idejom da se kroz zajedničke napore edukacijom stručne javnosti u Hrvatskoj u konačnici približi krajnjem cilju projekta energetske obnove Vlade Republike Hrvatske, a taj je poboljšanje životnog standarda čovjeka kroz manju potrošnju energenata, zaštitu okoliša te kvalitetnijeg stanovanja. Predavanja je poslušalo preko 200 sudionika (arhitekata, inženjera građevinarstva, inženjera strojarstva te njihovih komora, kao i predstavnika domaćih i stranih državnih institucija i komora) što je potvrdilo kako za temom održive gradnje vlada veliki interes u stručnoj hrvatskoj javnosti.

2014-05-15-caparol-feist-2-400Prof.dr. Wolfgang Feist održao je prezentaciju na temu pasivnih kuća kao isplativih rješenja u gradnji, dok se dr. Andreas Kiesewetter iz DAW grupe, osvrnuo na poveznicu između održivosti i pasivnih kuća. Kraj drugog dijela, kao i cijeli treći dio obilježila je panel diskusije na kojoj su uzvanici imali priliku prokomentirati problematiku i izazove sa kojima se susreću kada se pred njih postavi zahtjev projekta koji počiva na načelima održivosti.

Caparol Hrvatska u posljednjih nekoliko godina intenzivno ulaže u edukaciju šire javnosti uključene u graditeljsku industriju i tržište nekretnina usmjerenih ka održivosti, promovirajući nove materijale i tehnologije koje na godišnjoj razini osigurava matična kuća DAW, kao i integraciju dostupnih i stečenih znanja te sagledavanju domaćeg, hrvatskog iskustva u projektiranju i izgradnji održivih objekata.