Objavljen najveći natječaj za mikro, mala i srednja poduzeća

Ministar Tolušić: „Pozivam poduzetnike da se uključe u utrku za 867 milijuna kuna EU sredstava i povećaju konkurentnost svojih poduzeća“

U utorak 17. svibnja 2016. Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom „Kompetentnost i razvoj MSP“ kroz koji je osigurano ukupno 867 milijuna kuna za mikro, mala i srednje poduzeća.

2016-05-17-eu-fond-150.jpgU skladu sa Strategijom razvoja poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2013. – 2020., osnovni cilj ovog Poziva je ojačati regionalnu konkurentnost kroz razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Sredstva su namijenjena poduzetnicima mikro, male i srednje veličine kako bi potaknuli stvaranje i proširenje kapaciteta za razvoj procesa, roba i usluga, posebice kroz izgradnju i/ili opremanje poslovnih jedinica, te za održavanje i povećanje zaposlenosti, prodaju na inozemnim tržištima i usvajanje novih rješenja i tehnologija.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić pozvao je sve male i srednje poduzetnike da se uključe u ovaj natječaj: „Imate priliku povećati konkurentnost svojih poduzeća ako se na vrijeme uključite u utrku za 867 milijuna kuna.“

Prihvatljivi prijavitelji su mikro, malo i/ili srednje veliko poduzeće koje djeluje pojedinačno. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 300 tisuća kuna, dok ukupna državna potpora ne može prijeći prag od 30 milijuna kuna.

Natječaj, koji je objavljen u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., vodi se kao trajni otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga s rokom prijave od 1. lipnja 2016. do 31. prosinca 2016. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava.