„NEVIDLJIVI“ PARKING U ZAGREBU

Rješenje prometa u mirovanju

U zoni obiteljskih kuća na području Gradske četvrti Gornji grad ugrađen je prvi „nevidljivi“ parkirni sistem u Zagrebu. Prema odredbama GUP-a, investitor je imao obvezu osigurati minimalno 2 PM za potrebe buduće obiteljske kuće. Kako bi se uštedjelo na prostoru i osigurala što veća zelena površina, ukazala se potreba za ugradnjom mehaniziranog parkirnog sistema na otvorenom prostoru. Na taj način umjesto jednog klasičnog parkirnog mjesta dobit će se dva, jedno iznad drugog na površini 310 x 530 cm. Na tržištu postoje brojni sustavi koji bi funkcionalno riješili zadani problem, no s obzirom na to da se ovdje radi o lijepoj modernoj urbanoj vili okruženoj sličnim obiteljskim kućama, osim funkcionalnog potrebno je dati i kvalitetno estetsko rješenje.

Izabran je parkirni sistem Woehr Parklift 461 koji udvostručuje parkirno mjesto bez ikakve vidljive promjene u prostoru.

Gornju platformu moguće je ispuniti istim materijalom kakav je i na ostaloj okolišnoj površini. Time se ona potpuno uklapa u okolinu i jedva je prepoznatljiva kada je spuštena. Za prekrivanje gornje platforme u ovom slučaju odabrane su granitne ploče, jednake kao i na prilaznom putu. Ovakva kombinacija doprinosi još boljem estetskom doživljaju prostora. Prekrivanje se može izvesti i pomoću nekih drugih materijala ovisno o želji kupca kao npr: drvo, trava, kamen, šljunak, aluminij… Maksimalno opterećenje pokrova smije iznositi 250 kg/m2. Kompletna nosiva konstrukcija nalazi se ispod zemlje i nema nadzemnih vidljivih čeličnih elemenata kada je sustav u donjem položaju. Zbog svoje velike nosivosti od 2600 kg po PM i dopuštene visine vozila od 200 cm, prikladna je za SUV i kombi vozila . Širina parkirnog mjesta je komfornih 260 cm. Ovaj sustav moguće je isporučiti s kapacitetom parkiranja do 6 vozila ispod zemlje.

“Kao što vidite, ne možete ništa vidjeti” –  ovaj sustav pruža kvalitetno i diskretno rješenje za parkiranje u projektima urbane interpolacije.

Pocinčana i robusna konstrukcija osigurava dugi eksploatacijski vijek sustava a tandem pogonski agregat snage 2 x 5,5 kW omogućuje brzo i sigurno podizanje i kod najvećih opterećenja. Predviđeni rok upotrebe ovakvog parkirnog sistema je 25 godina uz redovito godišnje održavanje.

Koch servisna oprema d.o.o.