NAJAVA: Pristupačnost izgrađene okoline u Hrvatskoj – Od pravilnika do tehničkog propisa

U organizaciji konzorcija Accessible EU se po prvi put u Hrvatskoj organizira središnja nacionalna godišnja konferencija s međunarodnim sudjelovanjem, na temu pristupačnosti unutarnjih i vanjskih prostora izgrađene okoline. Glavni suorganizatori su Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Naziv konferencije je:

Pristupačnost izgrađene okoline u Hrvatskoj – Od pravilnika do tehničkog propisa

Konferencija će se održati 7. svibnja 2024. godine u novoj zgradi Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Ruđera Boškovića u Getaldićevoj ulici 4 u Zagrebu, uživo za ograničen broj sudionika i online na digitalnoj platformi uz prijevod znakovnim govorom.

Konferencija je prvenstveno namijenjena projektantima – ovlaštenim i budućim članovima Hrvatske komore arhitekata (HKA) i drugih inženjerskih komora, kao i neovlaštenima, predstavnicima institucija državne uprave, članovima akademske zajednice, svim dionicima u temi pristupačnosti izgrađene okoline, izvoditeljima, proizvođačima i zastupnicima distribucije elemenata opreme i osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti kao krajnjim korisnicima Pravilnika, odnosno budućeg Tehničkog propisa. 

Predavanjima i radionicom s umreženjem sudionika, tema pristupačnosti će se predstaviti i obrađivati u najvećoj mjeri vezano na pristupačnost vanjske i unutarnje izgrađene okoline, ali ujedno i vezano na transport, ICT, zakonski okvir i regulativu te standardizaciju, a sve s naglaskom na ljudska prava.

Konferencija je organizirana kao cjelodnevni program. Predviđena su dva trosatna bloka predavanja s odmorima. U drugom dijelu će biti umrežavanje sudionika (networking). … Predviđen je i ručak između ova dva bloka predavanja.

Treći dio programa je koncipiran kao svojevrsna edukacijska praktična inovacija. To će biti pokazna vježba simulacije evakuacije osoba jako smanjene pokretljivosti u invalidskim kolicima i sl. Vježba se organizira u suradnji s Civilnom zaštitom i s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Zagreba. 

Pravilnik o osiguranju pristupačnosti zgrada osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, koji je dvadesetak godina u uporabi, od 28. lipnja 2025. godine postaje istoimeni Tehnički propis, sudionicima konferencije je potrebno stručno obrazložiti sadržajne promjene i način primjene.

Uredništvo časopisa Korak