NAJAVA – Otvorenje novoga LDG laboratorija

U rujnu 2014. će biti upriličeno otvorenje novoga  prostora Laboratorija za drvo u graditeljstvu na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tom će se prilikom gostima prikazati popularno- znanstvena prezentacija istraživačkih tema i nove opreme instalirane za istraživanja drva i ispitivanja drvnih proizvoda.

2014-07-06-ldg-400Šumarski fakultet, po ugovoru sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU (SAFU) vodi istraživački  projekt pod nazivom Povećanje konkurentnosti hrvatske industrije drvenih podova na EU tržištu.  Aktivnosti projekta nastavak su dugogodišnjeg stručnog i istraživačkog rada Laboratorija za drvo u graditeljstvu (LDG) Šumarskoga fakulteta s drvnom industrijom, posebice suradnje s proizvođačima podnih obloga. LDG razvija nove pogonske ispitne metode kojima bi se omogućila bolja i jednostavnija provedba industrijski primjenjivih ispitivanja i kontrole kvalitete proizvoda.  Proizvođači bi mogli provoditi ispitivanja npr. gustoće drva, tvrdoće podnih obloga, kontrole točnosti vlagomjera itd. u svojim pogonima, što će biti jednostavnije, brže i jeftinije od standardnih obaveznih ispitivanja. Novi, sveobuhvatni sustav klasiranja podnih elemenata predstavljat će novu tehničku smjernicu za jednoznačno određivanje kvalitete drvenih podova. Istovremeno, LDG ustanovljava i laboratorijske ispitne metode za drvo i drvne proizvode kojima proširuje raspon usluga drvnoindustrijskim i građevinskim poduzećima.

Ispitna oprema koja je instalirana u svrhu poboljšanja infrastrukture LDG laboratorija obuhvaća postrojenja za kondicioniranje i klimatizacijsko ispitivanje drva (raspon temperatura – 30°C do + 180°C uz relativne vlažnosti zraka između 10 % i 98 %), univerzalni stroj za sva mehanička ispitivanja drva (raspona sile između 0,01 N  i 100 kN – „1 g – 10 tona“), univerzalni mikroskopski sustav za analizu površine i strukture drva i drugo. Posjetitelji će vidjeti atraktivnu i popularnu demonstraciju ispitivanja na drvu i  poniknuti u dubinu njegove strukture i svojstava.

Korak 46-2014.inddSvi zainteresirani bit će srdačno pozvani na događanje uz molbu za prethodnu najavu dolaska.