NAJAVA-Konzorcij PASIVNA KUĆA HRVATSKA

Energetski model vrlo niskoenergetske gradnje je prihvaćen kao priuštivo ostvariv što potvrđuju i ostvarenja u Republici Hrvatskoj. Scenarij Europske unije za 2020. godinu postavio je državama članicama obvezujuće zahtjeve za smanjenje potrošnje energije, uporabu obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija stakleničkih plinova (scenarij „3×20“). Energetski model pasivne kuće kojeg je prije više od dvadeset godina osmislio prof.dr. Wolfgang Feist je prihvaćen i ocijenjen najboljim na temelju ostvarenih rezultata ušteda energije, smanjenja emisivnosti i ostvarenja toplinske i drugih ugodnosti. Unatrag dva desetljeća izvedeno je na desetke tisuća obiteljskih kuća i zgrada gotovo svih funkcionalnih tipova. Sveukupni rezultati uključujući investicije su povoljniji od projektima predviđenih i očekivanih. Pasivna kuća je zasigurno najprovjereniji model takve gradnje što potvrđuje i broj certificiranih zgrada.

2014-konzorcij-0-200Prije četiri godine je završio trogodišnji projekt Europske unije, PASS-NET proveden u okviru programa Intelligent Energy Europe (IEE) u kojem je sudjelovala i Hrvatska kao jedina nečlanica EU. Jedan od rezultata projekta je i web stranica koja prikazuje izvedene pasivne kuće općim dokumentiranjem i tehničkim podacima. www.passivehousedatabase.eu
Do kraja 2012. godine u Hrvatskoj je izvedeno dvadesetak, u potpunosti petnaest pasivnih kuća, a oko pet su bile u različitim fazama izgradnje. Osim obiteljskih kuća izvedene su tri višestambene zgrade od kojih dvije u sustavu POS-a u Koprivnici i jedna poslovno-stambena u Žminju u Istri.

Nažalost, do sada nije izvedena nijedna obnova do standarda pasivne kuće odnosno tzv. „Faktor 10“. Energetski učinkovita obnova zgrada je upravo najznačajnija tema u graditeljstvu i ne samo u Hrvatskoj.
Tijekom 6. dana pasivne kuće u Hrvatskoj, u studenom prošle godine, nakon nekoliko godina promišljanja potvrđena je nužnost utemeljenja konzorcija PASIVNA KUĆA HRVATSKA kao mjerodavne informacijske, edukacijske i stručne adrese s web portalom i mjesečnim biltenom.

2014-konzorcij-01-250Progresivan rast interesa investitora i potrebe educiranosti graditeljskih struka te interesno udruživanje proizvođača, zastupnika, upravnih državnih i lokalnih tijela zahtijevaju okupljanje na zajedničkoj platformi napredne energetski učinkovite i održive novogradnje i obnove.

Pozivamo Vas na iskazivanje interesa za učlanjenje u Konzorcij i sinergijsko sudjelovanje u njegovim aktivnostima. Početkom svibnja će se održati prvi sastanak potencijalnih članova na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pošaljite nam Vaše kontakte!

Kontakt, info: prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.
Sveučilište u Zagrebu
Arhitektonski fakultet
(01) 4639394
pass-net@arhitekt.hr    miscevic@arhitekt.hr    www.arhitekt.hr