Najava: 35. međunarodna ljetna škola arhitekture u Motovunu

04–11. kolovoza 2016.
Međunarodna ljetna škola arhitekture „Tradicija, kreativnost i održivost”, koja se održava u Motovunu, u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, do sada je rezultirala mnoštvom rješenja vrlo složenih zadataka revitalizacije i novogradnje na prostoru gotovo cijele Istre. Prema stručnoj, javnoj domaćoj, ali i međunarodnoj kritici, ta su rješenja studenti i njihovi mentori iz Hrvatske i inozemstva izradili na visokoj razini.

2016-06-19-motovun-200.jpgIstra ima nacionalni park, zaštićene prirodne cjeline i vrijednu spomeničku graditeljsku baštinu. U tom se prostoru trideset pet godina razvija međunarodna suradnja i mobilnost, dragocjena razmjena iskustava poglavito između arhitektonskih škola, ali i interdisciplinarno sudjelovanje kompatibilnih škola – profesija. U novije vrijeme se Škola, odnosno kolegij vrednuje i u okviru bolonjskog sustava. Radionica je povećala domaću i međunarodnu suradnju uključivanjem više od deset fakulteta i drugih institucija.

Ove su godine nadzemne i podzemne interpolacije glavna tema Međunarodne ljetne škole arhitekture.

Programom je predviđeno održavanje projektantske radionice, dvadesetak predavanja te završne izložbe i javne prezentacije studentskih radova na glavnom gradskom trgu ispred Studijskog centra. Tradicionalno se organizira jednodnevni stručni obilazak Istre koji završava otvorenjem izložbe radova prethodne generacije studenata.

Kao dodatne aktivnosti održavaju se seminari o temama kao što su energetski visokoučinkovita i održiva novogradnja i obnova pojedinih zgrada, urbanih cjelina i regije, održivost, prostorno planiranje, zaštita graditeljskog nasljeđa itd., a koji se većim dijelom uklapaju u program Škole i potiču interakciju studenata i sudionika stručnjaka.