Mozaik keramičke pločice

Od Vlade Jerkovića iz Rijeke, dobili smo tekst koji Vam prenosimo.

Mozaik je svoje vrijednosti u umjetničkom i dekorativnom smislu dokazao svojom prisutnošću kroz povijest, te je neizostavan element dekoriranja stambenih i javnih prostora. Mozaik pločice mogu se izraditi od keramike, kamena, stakla, metala i dr.. Mogu se kupiti pojedinačno ili u plohama na kojima su već zalijepljeni manji komadi ili se mogu koristiti ostaci materijala koji vam je ostao višak, a možete ga izrezati u željeni oblik. Naravno o vašim željama ovisi za koju vrstu, boju i materijal ćete se odlučiti prilikom izrade mozaika.

Kako možete sami izraditi mozaik, primjerice u kupaonici, opisat ćemo u nastavku teksta. Ovdje se radi o već poslaganim i polijepljenim malim mozaik pločicama na većoj površini kakve možete kupiti u svim bolje opremljenim salonima opreme za uređenje interijera (kupaonica).

 1. Podloga
  Mozaik pločice mogu se lijepiti gotovo na sve vrste zidova, pod uvjetom da je zid nosiv, ravan, suh i očišćen. Na površine koje upijaju materijal, nanesite temeljni premaz koji će poslužiti kao impregnacija, a koji se mora dobro osušiti.
 2. Dobar plan prije svega
  Prije samog lijepljenja napravite plan rasporeda pločica, te s krep trakom (npr.) možete označiti do koje visine planirate postaviti mozaik pločice.
 3. Lijepljenje
  Gladilicom nanesite tanki sloj ljepila za pločice (oko 5mm) na pripremljeni zid i razvucite nazubljenom “špahtlom”. Na podlogu s ljepilom nanesite mozaik pločicu i lagano ju utisnite. Višak ljepila koje dospije između fuga odmah obrišite. Sve dok je ljepilo vlažno, pločice se mogu poravnati, ukoliko dođe do pogreške.
 4. Fugiranje
  Gumom za fugiranje nanesite masu za fugiranje koju ravnomjerno rasporedite pazeći da u potpunosti zatvorite fuge. Ponavljate postupak dok se fuge ne ispune materijalom. Kad je masa dovoljno suha površinu pločica očistite vlažnom spužvom.
 5. Završna dorada
  Na kraju sve spojne fuge popunite silikonom kako ne bi došlo do “pucanja” fuga u spojevima zidova ili zida i poda.

velika_kupime_mozaik_163452Naravno, mozaik, kako smo u uvodu i naveli, možete raditi i od ostataka pločica i/ili kamena. Pločice (veće komade) možete potrgati na manje dijelove, svaki pojedinačni komad izbrusiti i dovesti ga u oblik kojim ćete biti zadovoljni. Postavljanjem po gore navedenom principu, jednog po jednog komadića, dobit ćete unikatni mozaik, umjetničko djelo, kojim ćete se ponositi.

Nadalje, nije nužno mozaik postavljati samo kao podnu ili zidnu oblogu. Zašto se ne bi poigrali postavljanjem mozaika na Vašem omiljenom stoliću u dnevnom boravku, ali o tome nekom drugom prilikom.

5895aa379769ccd575e60cad18c25e04