Mogućnosti fasadne izolacije s EPS proizvodima

Toplinska izolacija po Vašoj mjeri

Toplinska izolacija ovojnice zgrada je dokazivo korisna!!!! Većina topline u zgradi gubi se kroz krov, zatim zidove i pod. U vremenu stalnog rasta troškova energije toplinska zaštita je osnovna mjera njezine uštede. Kao u cijeloj Europi, tako i u Hrvatskoj pokrenut je plan energetske sanacije objekata sufinancirane od strane državnih institucija, s ciljem smanjenja potrošnje toplinske energije u zgradama (javnim i privatnim), smanjenja proizvodnje štetnih plinova, te nadasve smanjenja ovisnosti od energenata kojima se zagađuje okoliš i preusmjeravanje dobivanja energija iz obnovljivih izvora. Jedna od najvažnijih mjera kod energetske obnove zgrada je kvalitetna ugradnja adekvatne fasadne toplinske izolacije.

k58-bachl-2Tvrtka KARL BACHL GmbH & CO, jedan od vodećih proizvođača toplinske izolacije (EPS, XPS, PIR i Perlit) u Europi, na temelju dugogodišnjeg iskustva i zahtjeva na tržištu, između ostalog razvila je i široku paletu proizvoda za toplinsku izolaciju fasada, odnosno proizvoda koji se ugrađuju u ETICS odnosno ETAG fasadne sustave. K tome treba nadodati i često zanemarivan detalj kod izrade fasade, a to je toplinska izolacija podnožja fasade. Također i u tu svrhu, tvrtka KARL BACHL GmbH & CO, je razvila niz proizvoda namijenjenih za toplinsku izolaciju podnožja fasade.

FASADNA IZOLACIJA – s BACHL EPS proizvodima
Standardni i uobičajni proizvod koji se koristi kao toplinska izolacija u fasadnim sustavima je ekspandirani polistiren –  EPS (stiropor), koji se koristi već nekoliko desetljeća. Naravno, s vremenom, je došlo do određenog napretka u kvaliteti sirovine i načinu proizvodnje, ali i pooštrenja zakonske regulative, tako da je današnji BACHL EPS napravljen s najkvalitetnijom sirovinom, u najmodernijim postrojenjima i procesom proizvodnje. Kao što smo ranije rekli, na temelju zahtjeva tržišta, te poštivajući zakonsku regulativu, tvrtka KARL BACHL GmbH & CO, proizvodi nekoliko vrsta fasadnog EPS-a, a to su:

Bachl EPS 70F i EPS 80H
Proizveden od „bijelog“ ekspandiranog polistirena, osnovnih fizikalnih svojstava; koeficijenta toplinske provodljvosti 0,039 W/mK, odnosno 0,038 W/mK i vlačne čvrstoće ³ 100 kPa odnosno ³ 150 kPa. Prema tim parametrima zadovoljava zakonske norme za ugradnju u ETICS odnosno ETAG 004 fasadne sustave.

Bachl Extrapor F 031 i F 029
Proizveden od grafitnog ekspandiranog polistirena, osnovnih fizikalnih svojstava; koeficijenta toplinske provodljvosti 0,031 W/mK odnosno 0,029 W/mK i vlačne čvrstoće ³ 150 kPa. Osim što zadovoljavaju zakonske norme, osnovna karakteristika tih proizvoda je da se postojeći zahtjev toplinske zaštite mogu ostvariti sa osjetno manjom debljinom, odnosno s istom debljinom kao i s bijeli EPS, ostvaruje se ca. 25% (F 031) i 33% (F 029) bolja toplinska zaštita.

Oba Bachl Extrapor proizvoda imaju značajnu primjenu kad su debljine toplinske izolacije ograničene ili kad investitor želi bolju i kvalitetniju fasadnu toplinsku izolaciju.

Bachl Extrapor Relax 031 i Bachl Extrapor Relax 029
Budući da je postavljanje grafitnog EPS – Extrapor relativno problematično kad su određeni vremenski uvjeti, tj. visoka temperatura, osunčavanje i vlaga u zraku, na temelju dugoročnog iskustva razvijen je novi proizvod – Bachl Extrapor Relax. To su zapravo Bachl Extrapor proizvodi s prorezima na jednoj strani ploče koji sprječavaju da se ploča savije pod utjecajem sunca i na taj način je eliminiran osnovni problem kod postavljanja Bachl Extrapor proizvoda.

BACHL neoWALL COMBI (030)
Riječ je o fasadnim pločama proizvedenim kombinacijom bijelog i grafitnog ekspandiranog polistirena u kalupu, tzv. automat ploče. Na ploči grafitnog  EPS nalazi se sloj od 10 mm bijelog EPS koji sprječava prekomjerno zagrijavanje grafitnog sloja ploče, te se na taj način eliminira mogućnost deformacije ploče odnosno njezino savijanje. Osnovna fizikalna svojstava; koeficijent toplinske provodljvosti 0,030 W/mK, vlačne čvrstoće   ³ 150 kPa.

Pregled proizvoda za fasadnu izolaciju i osnovnih fizikalnih svojstava:

Podnožje fasade – sokl
Kao što smo ranije spomenuli, važan detalj kod fasadne izolacije je i toplinska izolacija podnožja fasade uključujući i ugradnju u zemlju, do 3 metra dubine. Kod sanacija, ugradnja toplinske izolacije zidova ispod nivoa zemlje je nešto manja, tj. određena je situacijom na gradilištu, ali u svakom slučaju preporuča se minimalna dubina ugradnje od ca. 50 cm. Tvrtka KARL BACHL GmbH & CO proizvodi nekoliko vrsta proizvoda koji se koriste u tu svrhu:

BACHL EPS Perimeter Sockel (033)
BACHL neoWall-Sockel (031)
Ploče  proizvedene od ekspandiranog polistirena u kalupu, tzv. automat ploče. Površina ploča je „zapečena“  i strukturirana  tako da je upijanje vlage minimalno, a istovremeno zbog strukturirane površine povećava se površina prijanjanja, te nije potrebno mehaničko pričvršćenje. Osnovna fizikalna svojstava; koeficijenta toplinske provodljvosti 0,033 W/mK, tlačna čvrstoće ³ 150 kPa, te dugotrajno upijanje vode £ 3 vol%. EPS Perimeter Sockel (033) ima koeficijent toplinske provodljivosti 0,033 W/mK, a neoWall-Sockel (031), 0,031 W/mK.

BACHL XPS 300
BACHL XPS 300 tvrde ploče su proizvodi od ekspandiranog polistirena. Mogu se koristiti i za toplinsku izolaciju podnožja fasade odnosno zidova u dodiru sa zemljom. Površina može biti glatka i hrapava, te obrada rubova s preklopom. Osnovna fizikalna svojstava; koeficijenta toplinske provodljvosti 0,034 W/mK, tlačna čvrstoće ³ 300 kPa, te zahvaljujući strukturi zatvorenih ćelija > 95%, dugotrajno upijanje vode je minimalno.

Pregled proizvoda za toplinsku izolaciju podnožja fasade i osnovnih fizikalnih svojstava:
k58-bachl-3

Karl Bachl d.o.o.