Minestov morski sustav

Proizvodnja električne energije iz morskih struja

Industrija obnovljivih izvora energije je prošle godine bila u isčekivanju kada je Minestov morski sustav za proizvodnju električne energije iz morskih struja po prvi puta počeo uspješno proizvoditii električnu energiju pokraj obale Sjeverne Irske. Sustav Deep Green je u pogonu sada više od godinu dana.

Deep Green je elektrana koja koristi energiju oceanskih struja i plime i oseke, a izgleda kao podvodni zmaj. On može proizvoditi električnu energiju iz vrlo niskih brzina strujanja od 1 do 2,5 m/s uz trošak proizvodnje električne energije koji je manji od onog za fosilna goriva i nuklearnu energiju. Stoga ima potencijal da promijeni svijet.

Tehnologiju za Deep Green je izumio inženjer Magnus Landberg tokom 2001. godine. Tvrtka Minesto je izrasla kao dio Saaba, gdje je nastala kao dio razvoja projekta vjetroagregata. Saab je gurnuo Deep Green prema komercijalizaciji sa velikim fokusom na testiranje prototipova u kombinaciji sa razvojem poslovanja na praktički svim kontinetima. Danas ovaj projekt podržavaju veliki javni i privatni investitori kao što su Britanski Odjel za energiju i klimatske promjene, Švedska energetska agencija i Europska Unija.

U instalaciju sustava krenulo se u jesen 2013. godine, te je to bio prvi sustav koji iskorištava morsku struju za proizvodnju električne energije. S obzirom da je svaki početak težak i ovo je bio veliki izazov, pošto je nemoguće unaprijed procijeniti kompletno ponašanje tehnologije u otvorenom moru. Na početku testiranja su se mjeseci potrošili na zamjenu mehaničkih komponenti u potrazi za električnim greškama bez ikakvih konkretnih rezultata.

Stoga je razvijen plan pri čemu je elektrana spojena na plutajuću platofrmu umjesto na morsko dno. Time je poboljšana kontrola i pristup svim podsustavima. Dodatno su sve mehaničke i kontrolne komponente studiozno proučene. Ovaj postupak je omogućio uspješno postavljanje sustava ispod morske površine.

Samo nekoliko tjedana nakon prvog uspješnog uranjanja započeto je inicijalno korištenje automatskih kontrolnih sustava. Od tada je Deep Green (koji je skaliran u omjeru 1:4) u pogonu i proizvodi električnu energiju. Elektrana je postigla performanse koje su troškovno usporedive što se tiče troška proizvodnje električne energije. Dodatno se planiraju mnoga unaprjeđenja bez većih promjena dizajna, a kojima bi se udovstručila proizvodnja električne energije.

Sve funkcije elektrane su potvrđene, uključujući punu kontrolu svih brzina strujanja mora. Važan cilj je postignut kada se elektrana po prvi puta automatski upravljala na način da se postavila u sredinu stupca vode tokom mirnog mora i promjene plime i oseke. Sam uređaj je trenutno uglavnom spojen na morski temelj, a mogućnost spajanja na plutajuću platformu se koristi kada se postavljaju novi podsustavi. Sidrenje na platformu je pak omogućilo da se sustav postavlja na višim dubinama nego što se smatralo mogućim, uključujući i na lokacijama oceanskih strujanja. Oceanska strujanja pak mogu omogućiti konstantnu proizvodnju obnovljive električne energije.

Slijedeći korak je postaviti prvi komercijalni sustav snage 0,5 MW pokraj obale Walesa u 2017. godini. Nakon toga bi se na istoj lokaciji trebala proširiti elektrana na snagu od 10 MW čime bi se moglo isporučiti električne energije za 8.000 kućanstava. Lokacija se nalazi pokraj otoka Holyhead u Angleseyu Walesu. Minesto je dobio od Britanskog Crown Estate “Dozvolu za najam”, a studije potencijala i utjecaja na okoliš su dobrano uznapredovale. Ovime će Minesto samo još jednom potvrditi svoju vodeću poziciju u proizvodnji električne energije iz oceanskih strujanja i plime i oseke.

Nakon velikog proboja priobalnih vjetroelektrana zadnjih godina očekuje se ista situacija sa tehnologijom plime i oseke i oceanskih struja. One su se veoma razvile zadnjih godina uz pomoć kompjuterskih simulacija, senzora i naprednih materijala. Sada, nakon što je prošla prva faza razvoja potrebna je pomoć politike i investitora da se omogući ubrzani rast cijele industrije.

www.renewableenergyworld.com