LAM PARKET

Pod nazivom lam parket podrazumijevamo parketne daščice debljine 10 mm, dužine od 200 do 310 mm, širine od 45 do 60 mm (mjere se razlikuju od proizvođača do proizvođača). Riječ lam dolazi iz francuskog jezika, gdje “Lame” označava tanku i usku pločicu nastalu iz tvrdog materijala.

Lam parket je nastao približno prije 35 do 40 godina, kao nadogradnja lamelnog parketa koji nije dostigao epitet prestižnog parketa, te je u usporedbi s parketom debljine 22 mm, bio mnogo manje na cijeni. Drveni pod iz lam parketa bio je dobro prihvaćen zbog sličnosti s klasičnim parketom, a s druge strane zbog niže cijene, jer je njegova debljina bila 12 mm manja. Dimenzije lam parketa također su prilagođene zahtjevima brže ugradnje pri kojoj nije bilo velikih problema, a i djelovanje drveta je znatno manje.

Lam parket možemo polagati na dvokomponentna ili na jednokomponentna ljepila na akrilno-vinilnoj osnovi (PVC ljepila), s tim da je o upotrebi ljepila potrebno poštivati uputstva proizvođača. Lijepimo samo donju stranicu, ni u kom slučaju sa strane, jer lijepljenje stranica zbog djelovanja drveta može lako dovesti do prevelikih napetosti. Parketne daščice pojedinih prizvođača imaju na poleđini zareze iz dva razloga. Prvi je raspoznavajući znak proizvođača, a drugi je bolje prianjanje ljepila za podlogu.

Prednosti lam parketa možemo sažeti na slijedeće:

  1. Lako ga polažemo na podno grijanje, jer to polaganje nije ovisno o veličini i debljini daščica, ali je ovisno o vrsti drveta. Bukva i akacija na primjer nisu primjereni za podna grijanja.
  2. Moguća je zamjena starih podnih obloga, jer je debljina parketa samo 10 mm. Kod parketa debljine 22 mm je prisutan problem visine poda.
  3. Lam parket možemo kombinirati s najrazličitijim tipovima bordura, običnih i laserski rađenih, uzorci dizajn parketa su praktično neograničeni, pa je zbog toga najviše unikatnih podova od parketa debljine 10 mm.
  4. Izbor među vrstama drveta je vrlo veliki. Uz europske vrste drveta, na izboru su vrste iz Afrike, kao Afromosia, Iroko, Beté, Doussié, Wengé, Padouk, iz južne Azije Teak, Merbau, Kempas i iz južne Amerike Sukupira, Ipé, Jatoba, Cumaru, Cabreuva …
  5. Lam parket jednostavno ponovno brusimo, tako da je njegov životni vijek znatno dulji od lamelnog parketa.

Na tržištu možemo pronaći parketne daščice debljine 10 mm, koje su duže i šire (od 300 do 500 mm dužine i 65 do 75 mm širine, mjere su ovisne o proizvođaču), ali ih proizvođači ne zovu lam parket, nego dužica ili “listoncino”, što označava i daščice sa i bez utora i pera debljine 14 mm.