Lakiran ili uljen parket

Dvoumim se između završne zaštite klasičnog parketa kojeg planiram postaviti u dnevni boravak u našem obiteljskom stanu te me zanimaju prednosti i nedostaci tih površinskih zaštita. Unaprijed hvala na odgovoru ! 

Zlatko Komadina

Poštovani gosp Komadina !

Kao što ste i sami u Vašem pitanju dali naslutiti obje površinske zaštite imaju svoje prednosti i nedostatke, tako da ćete se na kraju odlučiti za površinsku zaštitu Vašeg drvenog poda, uvažavajući ih.

Naime, parket u dnevnom boravku (drveni pod) podložan je svakodnevnom korištenju (habanju) što je neminovnost njegovog korištenja. Lakirani je parket izdržljiviji na habanje s obzirom na činjenicu da lak stvara izdržljiv, tvrdi sloj s gornje strane drvene površine, ali morate biti svjesni činjenice da se s vremenom ta površinska zaštita ipak oštećuje i stanjuje tako da ćete se u jednom trenutku odlučiti za obnovu parketa jer će površina postati neugledna, “flekava”, ogrebana, … Obnova podrazumijeva brušenje cijele površine te ponovno lakiranje. Kod lakiranog drvenog poda možete birani između sjajnog, polumat ili mat laka, također možete birati između poliuretanskih ili novijih (modernijih) vodenih lakova. Poliuretanski lakovi imaju deblji sloj (ponešto “plastičan” izgled) što je vidljivo kad pogledate pod Vašeg dnevnog boravka, ali su tvrđi. Ukoliko želite imati tonirani drveni pod, nije ga problem prije lakiranja močiti – bajcati u boju (ton) koji želite.

S druge strane, uljeni parket ima prirodniji izgled, ali ulje ne stvara tvrdu zaštitu od oštećenja. Prodire u površinu parketa te na taj način dobijete završni sloj Vašeg poda. Drveni pod se treba kod prvog uljenja tretirati u više navrata, u pravilu toliko dugo dok drvo “pije” ulje, kako bi površina Vašeg poda izgledala što bolje. Prednost uljenog poda je u činjenici da je uz redovito održavanje i čišćenje, njegova obnova jednostavnija te u slučaju oštećenja jednog dijela drvenog poda možete izvršiti renoviranje (ponovno uljenje) samo tog dijela te kod kvalitetnih ulja nakon takvog saniranja nećete vidjeti razliku u odnosu na okolnu površinu koju niste ponovno tretirali.

Nadam se da smo Vam barem malo pomogli navedenim objašnjenjima. Ono što je svakako potrebno naglasiti, bez obzira da li se odlučite za lakirani ili uljeni drveni pod, što se održavanja tiče, svakako slijedite upute proizvođača kako bi trajnost završnog sloja bila što dulja, a Vi zadovoljniji izgledom poda.