Kotlovi na biomasu poznatog europskog proizvođača  

Od individualnih rješenja do toplane

Od individualnih rješenja do toplane                                           

Kada se radi o toplovodnim sustavima grijanja, najbolje rješenje danas  u tom smislu sigurno su automatska kotlovska postrojenja na biomasu. Automatska kotlovska postrojenja na pelete i sječku danas pružaju jednaku udobnost pri posluživanju kao i suvremeni kotlovi na plin ili loživo ulje.

U domaćinstvima sve širu primjenu za opskrbu toplinom, također nalaze kotlovi na biomasu bilo na drva u formi cjepanica, peleta ili sječke. Najširu primjenu danas s obzirom na način rukovanja  i stupanj iskorištenja zauzimaju kotlovi na pelete.

Tehnološki najbolji stupanj iskorištenja omogućavaju kondenzacijski kotlovi.

Vodena para sadržana u dimnim plinovima preko izmjenjivača topline u kotlu hladi se do tekuće faze, a oslobođena toplina kondenzacije koristi se za ogrjevne svrhe. Tako je moguće postići stupanj korisnosti do 106% (usporedba s klasičnim kotlovima).

Vođen tom činjenicom HERZ je razvio, ispitao i na tržište stavio kondenzacijski kotao na pelete  HERZ pelletstar CONDENSATION.

HERZ pelletstar CONDENSATION idealno je rješenje kako za novogradnju, tako i za modernizaciju.  Raspodjela topline moguća je preko nekog niskotemperaturnog  ili visokotemperaturnog sustava. Niskotemperaturni sustavi prihvatljiviji su za primjenu s obzirom na to da se njihovom primjenom dobiju bolji stupnjevi iskorištenja, odnosno više topline iz kondenzata. Ovisno o zahtjevu, također i bez spremnika topline, pelletstar CONDENSATION pruža  korisniku rješenja i isporučuje zahtijevanu temperaturu.

Zahvaljujući kompaktnoj izvedbi omogućena je brza i jednostavna montaža, zauzima malo mjesta i moguće ga je montirati u male prostorije.

Kompletno kotlovsko tijelo, i druge kotlovske komponente kao što su rešetka, turbulatori i sam ventilator izvedeni su od kvalitetnog nehrđajućeg čelika. Vanjski izgled i moderan dizajn također govore o visokoj vrijednosti proizvoda.

Centralna regulacija s modernim displejom na dodir vodi rad kotla i cjelokupnog sustava grijanja, a uz spoj na internet moguće je upravljanje i nadzor iz daljine.

HERZ pelletstar CONDENSATION možete dobiti u rasponu snaga od 10-60 kW, ili 80-100 kW, a moguće je i povezivanje do 8 kotlova u kaskadu.

S obzirom na raspoloživi prostor i arhitekturu građevine HERZ pelletstar CONDENSATION daje optimalna rješenja za prilagodbu, bilo dopremom peleta fleksibilnim pužem, krutim pužem, dopremu peleta usisavanjem, a postoji i omiljena opcija kompaktnog spremnika s ručnim punjenjem volumena cca 100 litra.

Odmah po predstavljanju proizvoda HERZ pelletstar CONDENSATION dobio je nagradu za inovaciju i zabilježen je ogroman interes i potražnja, tako da logičan slijed nastavljaju i kondenzacijski kotlovi na sječku.

Velika postrojenja na biomasu

Veliki doprinos u smanjenju emisija CO2 čine velika postrojenja na biomasu, a mogu imati i veliku ulogu u zbrinjavanju otpadne biomase. Ovdje imamo i jedan izvrstan primjer toplovodnog postrojenja na biomasu nominalne snage 2 MW instaliranog u Zagrebačkom holdingu d.o.o., Podružnica Zrinjevac, u njihovom sjedištu u Remetinečkoj cesti 15.

Osim zbrinjavanja otpadne drvene bio mase koji su najveći benefit, ostvarene su i velike uštede u proizvodnji topline u odnosu na plin koji se do tada koristio što uvelike pridonosi ukupnom poslovanju vrtnog centra Zrinjevac.

Sofisticirana regulacija koristi sve  mogućnosti promišljene konstrukcije kotla i ostvaruje vrhunske rezultate izgaranja biomase, visok stupanj učinkovitosti i niske emisijske vrijednosti što pridonosi boljoj kvaliteti zraka u Zagrebu i potpuno se uklapa u zelenu kompoziciju ove organizacije.

Postrojenje je potpuno automatizirano, mali su zahtjevi vezani za održavanja, a uz mogućnost regulacije iz daljine čine potpuno zadovoljstvo korisnika.

HERZ Armaturen d.o.o.