Ventilirana fasada

Osamdeset posto svojeg života čovjek provodi u zatvorenim prostorima, u objektima koji mogu biti poslovni ili stambeni. Zbog toga im posvećujemo posebnu pažnju kod projektiranja, vodimo računa o izolaciji (toplinskoj, zvučnoj, protupožarnoj, …), ali nam je također i vizualni dojam vrlo bitan. Bez obzira da li se radi o masivnoj gradnji ili gradnji drvom, svaki objekt treba izolaciju koja je doduše optički nevidljiva, ali nas štiti od hladnoće zimi, topline ljeti, štiti nas od buke i požara. Jedna od mogućnosti kvalitetne fasade, sigurno je ventilirana fasada. Njezina ideja se bazira na takozvanom efektu dimnjaka, odnosno pojavi povezanoj s podizanjem toplog zraka koji je lakši od hladnog. Dimnjak funkcionira na način da se dim unutar njega uzdiže prema gore jer je puno topliji od vanjskog zraka. Kod ventilirane fasade taj efekt se odnosi na činjenicu da je zrak unutar prostora za ventilaciju topliji od vanjskog i da nastoji “pobjeći” kroz izlaz na vrhu fasade. Na taj način unutar same fasade dobijamo ventilaciju.
k53-frischeis-00-200.jpgNa vanjski zid objekta postavljamo toplinsku izolaciju (u principu je riječ o kamenoj vuni koja zahvaljujući svojoj zrakopropusnosti omogućava isparavanje kondenzirane vlage, a nezapaljiva je i sprječava širenje požara) te noseću potkonstrukciju koja će držati završni sloj s odmakom od toplinske izolacije kako bi omogućili cirkulaciju zraka. Završni sloj je lice fasade koji omogućava široku lepezu oblikovanja i boja. Prednosti ventiliranih fasada prepoznaje i cijeni sve više građevinara i stručnjaka koji su svjesni važnosti stručnog planiranja i izvedbe kao i kvalitete materijala. Zato je Frischeis stručni partner koji nudi cjeloviti paket za izvedbu Vaših projekata.

Toplinska zaštita
Sustav ventilirane fasade može se izvesti za različite energetske potrebe uz individualno dimenzioniranu izolaciju. Pritom se može koristiti svaka željena debljina izolacije te će se na taj način bez problema postići vrijednosti koeficijenta prolaska topline (U-vrijednost) koje odlikuju niskoenergetske kuće te koje udovoljavaju važećem pravilniku o uštedi energije. Što se tiče potrebe za energijom, izolacijom se postiže najveće moguće skladištenje energije za zgrade. Visoke ljetne temperature u unutrašnjosti se izjednačavaju. Smanjenjem toplinske energije ventilirana fasada minimizira emisiju ugljikovog dioksida iz postrojenja za grijanje.

Zaštita od kondenzacije
Ventilirana fasada konstruktivno uzrokuje otpor difuzije vodene pare koji se smanjuje iznutra prema van: Građevinska vlaga ili vlaga u prostoriji provodi se kroz prostor za ventiliranje. Time je trajno osigurana funkcija izolacije i ona daje važan doprinos ugodnoj i zdravoj klimi unutrašnjih prostorija.

k53-frischeis-02-300.jpgZvučna izolacija
Ovisno o debljini izolacije, masi obloge i udjela otvorenih fuga mjera zvučne izolacije se može povećati do 14 dB.
Prednosti ventilirane fasade:
– točan izračun fasade
– rokovi izvođenja ne ovise o vremenskim prilikama
– kratka postava, ekonomično vrijeme korištenja skela
– bez troškova zbrinjavanja tijekom faze montaže
– dugi servisni intervali i niski popratni troškovi
– dugoročnije očuvanje vrijednosti i povećanje vrijednosti zgrade

MAX EXTERIOR PLOČE
Max eksterijer ploča je visokokvalitetni građevinski proizvod koji se između ostalog koristi za trajne balkonske i fasadne obloge. Ova ploča je izdržljivi visokotlačni laminat prema standardu EN 438, tip EDF s iznimno djelotvornom zaštitom od vremenskih utjecaja.
Standardno, eksterijer ploča (F – kvaliteta) ima s obje strane dekor. Jezgra je vatrootporna, površina ne blijedi i otporna je na vremenske utjecaje zbog dvostruko čvrste smole. Proizvodnja se odvija u laminatnim prešama pod velikim pritiskom i visokom temperaturom. Max eksterijer ploča je za primjenu u građevinskom području dobila potrebnu CE oznaku.
Odlikuju je brojna dobra svojstva: vrlo je otporna na vremenske uvjete, dekorativna je, ne blijedi, samonosiva je, dvostruko kaljena, nesavitljiva, otporna na ogrebotine, neosjetljiva na hladnoću, otporna na otapala, neosjetljiva na toplinu, dobro se čisti, lagana za montažu, pogodna za sve vrste vanjske primjene, otporna na udarce.

k53-frischeis-03-300.jpgNevidljivo pričvršćenje. Modulo ME05
Ovaj FunderMaxov suvremeni sustav za učvršćivanje oduševljava: fasade ili obloge za unutranje zidove mogu se mehanički montirati predviđenim standardnim „nevidljivim“ elementima. Izbor potkonstrukcije zadat će vam slatke brige: možete se odlučiti između uobičajenih impregniranih odnosno mehanički zaštićenih varijanti od drva ili aluminija.
Max Exterior Modulo ME05 visokotlačne su laminatne ploče prema standardu EN 438 s dodatnom visokoučinkovitom zaštitom od vremenskih utjecaja.
Izbor načina polaganja i izbor dekora – odnosno različitih dekora – pružaju vam raznolike mogućnosti oblikovanja. Dobro je znati: raspored formata ploča može značajno utjecati na troškove potkonstrukcije. Kod okomito superponiranih spojeva važno je biti temeljit pri radu. Kod sustava FunderMax za okomite preklopne ploče preporuča se da montažu započnete s lijeve donje strane.

Fasadni sustavi – SCALEO
S montažnim panelima Max Exterior Scaleo sukladno EN 438-6, tip EDF za preklopne obloge fasade se mogu oblikovati jednostavno, stabilno i moderno. To se postiže idealnom kombinacijom sustava pričvršćivanja koji se jednostavno može izvesti a da se pritom očuvaju svojstva fasadnih ploča Max Exterior.
FunderMax može ponuditi montažni fasadni element s pričvrsnim kopčama. Paneli se isporučuju kao trake kompaktnih ploča s izglodanim utorom. Morate samo iskrojiti pravu duljinu i možete ih uz pomoć specijalno za ovaj sustav razvijenih pričvrsnih kopči montirati na impregniranu odnosno mehanički zaštićenu drvenu letvicu. U kompletu se još nalaze odgovarajući profili za fuge.

Fundermaxov individualni dekor
Pomoću FunderMaxovog individualnog dekora može se ostvariti svaka kreativna ideja. Tako nastaju upečatljve primjene – kako u unutrašnjosti tako i u vanjskim prostorima.
Kreirajte svoj individualni motiv za svoj individualni projekt. Bilo da se radi o fasadi, balkonu, stolu, ormaru ili drugom namještaju, s FunderMaxovim individualnim dekorom ostvarit ćete svoje kreativne planove.

J.u.A. Frischeis d.o.o.