Kako pravilno osvijetliti kupaonicu?


„Čini se da noć prodire sve dublje, no u unutrašnjosti svijetli svijetlo svjetlo.“
Johann Wolfgang von Goethe, pjesnik

Razvojem LED tehnologije na tržištu je sve više LED izvora rasvjete kao i inovativnih LED svjetiljki modernog izgleda. U ovom broju pomažemo Vam pravilno osvijetliti kupaonicu. Na što posebno paziti prilikom projektiranja i odabira rasvjetnog tijela u kupaonici? Koji su to glavni trikovi praktične primjene rasvjetne tehnologije u kupaonici?

Sigurnost na prvom mjestu!
Kombinacija struje i vode u kupaonici za svjetiljke je izazov.  Razjasnimo stoga preporuke o sigurnosti. Kupaonica je podijeljena u četiri različite zone. Zahtjevi na električne uređaje svakog područja (zone)  ovise o blizine vode i električnih uređaja, to jest o razini rizika da voda dođe u dodir s električnim instalacijama. Tehnološka izvedba kućišta u smislu mehaničke zaštite samog električnog uređaja općenito je karakterizirana IP oznakom. IP oznaka sadrži dvije znamenke. Prva znamenka označava stupanj zaštite od dodira osobe s opasnim dijelovima, odnosno stupanj zaštite električnog uređaja od prodora stranih mehaničkih tijela. Druga znamenka označava stupanj zaštite od prodora vode ili neke druge tekućine.

k52-Schrack-01-300.jpgČetiri zone kupaonice su:
Zona 0 : Područje unutar kade ili tuša. Zahtjeva minimalno IP67 oznaku svjetiljki.
Zona 1: Prostor vertikalno gore iznad  kade ili tuša do visine 2.25 m. U ovoj zoni minimalna zaštita bi trebala biti IP44.
Zona 2: Područje izvan  zone 1 do udaljenosti 60 cm. Također označava prostor oko umivaonika u radijusu od 60 cm. Minimalna zaštita u ovom prostoru  je IP44.
Zona 3: Prostor ostatka kupaonice koji se ne nalazi u nijednom od gore navedenih zona. Kako je rizik od dodira s vodom sveden na minimum u ovom području ne mora se posebno obraćati pažnju na stupanj IP zaštite, odnosno moguće je primijeniti rasvjetna tijela koja se primjenjuju u ostalim „neopasnim“ prostorijama.
Nemojte zaboraviti da se električni  uređaji, u kupaoni zbog sigurnosnih razloga moraju spajati preko  RCD sklopke (FID sklopka sa strujom prorade 30mA), a što je detalj koji morate dogovoriti/provjeriti sa onim tko Vam ugrađuje rasvjetna tijela u kupaonici.

k52-Schrack-03-350.jpgPraktični savjeti
Svaka kupaonica mora pružati osjećaj wellness-a i opuštanja. Rasvjeta može tome pridonijeti. Umivaonik, a posebno ogledalo, moraju biti optimalno osvijetljeni. Moderne kupaonice su kombinacija prirodnog svjetla, ambijentalne i usmjerene rasvjete kao što su zidne, stropne i ugradne spot svjetiljke. Samo je kombinacijom različitih svjetiljaka moguće optimalno osvijetliti kupaonicu i stvoriti pravi ugođaj. Pokažimo na jednom primjeru pravilnog planiranja i projektiranja rasvjetu u jednoj kupaonici. Prostorija L- oblika površine cca 7m2 sa pripadajućim kuponskim sadržajem kao na tlocrtu (slika dolje).

k52-Schrack-06-300.jpgKako je strop kupaonice spušteni strop- Knauf, za opću rasvjetu odabiremo dva ugradna LED panela. Odabrani paneli predstavljaju glavnu rasvjetu prostorije, a uz jednostavan i elegantan izgled efektno se uklapaju u svaku modernu kupaonicu. Većina odabira rasvjetnih tijela za kupaonice ovdje i staje. Često se odabire i samo jedan glavni izvor, koji gotovo uvijek nije dovoljan za dobru i kvalitetnu osvijetljenost. Već smo naglasili koliko je bitna rasvjeta područja umivaonika  pred kojim se obavlja jutarnja higijena i šminkanje. Naša kupaonice iz primjera ima dva umivaonika. Bočne zidne svjetiljke sa strane svakog od njih dat će potrebno jače i preciznije svjetlo. Na kraju želimo stvoriti ugodnu i opuštajuću atmosferu za vrijeme kupke poslije napornog radnog dana. Dovoljno je na strop iznad kade ugraditi male LED spot svjetiljke. Ne zaboravimo na sigurnost, u ovom području svjetiljke nam trebaju biti velike IP zaštite. Poželjno je da se i svjetlosni tok odabranih svjetiljki može regulirati (dimati).

Zbog čega smo odabrali LED svjetiljke? Ključna prednost LED rasvjete leži u njenoj visokoj učinkovitosti. Pri tome mislimo na njezinu svjetlosnu učinkovitost, uz malo utrošene električne energije dobijemo puno svjetla. Zbog malih dimenzija LED izvora rasvjete (LED dioda) svojim dizajnom i estetikom nadmašuju dosadašnje izvore svjetla. Sada bez žrtvovanja estetske privlačnosti možemo zadovoljiti potrebno osvjetljenje prostorije.

Ponuda LED rasvjetnih tijela

U  jednom od prošlih brojeva časopisa predstavili smo kataloge rasvjetnih rješenja. Posjetite Internet trgovinu http://www.schrack.hr/  gdje su svi katalozi dostupni  „on line“ za pregledavanje i preuzimanje u pdf formatu, a mogu se besplatno naručiti u papirnatom obliku uz naravno besplatnu dostavu.
Odaberite iz našeg programa rasvjete odgovarajuće svjetiljke i stvorite svoju vlastitu wellness oazu. Provjerite dobavljivost izabranih artikala u Web trgovini: http://www.schrack.hr/. Za katalošku cijenu navedenu na Webu provjerite s nama mogući rabatni uvjet, a za bilo kakva pitanja obratite nam se s punim povjerenjem.

Vama na usluzi:Tina.Krizic@schrack.hr; Tea.Zajec@schrack.hr; Vedran.Stern@schrack.hr

Schrack Technik d.o.o.