Podne obloge velikog formata bez vidljivih dilatacija? DA!

PCI rješenje za naknadno povezivanje dilatacija teleskopskim tiplama „PCI Apogel Dübel“ i lijepljenje obloga preko dilatacija !

k52-BASF-00-200.jpgTrenutno su sve popularnije obloge velikog formata od keramike, porculana i kamena a tada se suočavamo sa brojnim pitanjima: koje ljepilo, koja širina fuge, koja masa za fugiranje, smiju li se lijepiti preko postojećih dilatacija… Poseban je problem pronaći pravo rješenje kada je u estrihu podno grijanje.

k52-BASF-01-450.jpgMalo investitora je spremno prihvatiti u ponudi da im veliki dnevni boravak bude ispresijecan dilatacijskim fugama (lajsnama ili PU kitom), kada su puno uložili u skupe obloge koje bi sada trebalo ispresijecati kako bi pratili dilatacije u estrihu, na primjer dnevni boravak podijeliti u nekoliko zona.

Kako bi zadovoljio investitore i zadržao cjelovitu površinu bez neželjnih dilatacija  PCI nudi rješenje sustava za premošćivanje dilatacije na način da na završnim oblogama nije potrebno raditi vidljive dilatacije (presječene pločice ili kamen).
Ovaj sustav se sastoji od specijalnih teleskopskih tipli „PCI Apogel ® Dübel“ i univerzalne membrane za premošćivanje te hidro i zvučne izolacije „PCI Pecilastic ® U“.
PCI Apogel ® Dübel osigurava kretanje u horizontalnoj ravnini, ali sprječava izdizanje i spuštanje dviju ploha estriha što dovodi do pucanja i kidanja završne obloge. 
PCI Pecilastic ® U zalijepljen na vrlo fleksibilno ljepilo npr. PCI Flexmörtel ®
 S2,    stvara neovisni sloj između estriha i završne obloge te preuzima naprezanja i kretnje izazvane promjenama temperature, slijeganjem…
Jedino što je potrebno učiniti je da na završnim oblogama fugu koja je naj bliža dilataciji treba zabrtviti silikonom PCI Silcofug E kako bi osigurali fleksibilnost podloge što je uvijek potrebno a pogotovo kod podnog grijanja.
Pojedini slojevi cjelokupnog sustava kompatibilni su jedni s drugima, što osigurava maksimalnu trajnost. Posebno svojstvo PCI Pecilastic ® -a U, osim prigušivanja zvuka i hidroizolacije, jest da idealno prenosi toplinu iz zagrijane podloge na površinu.
PCI sustav za premošćivanje bez polja ne ispunjava samo zahtjev za funkcionalnošću radova, nego zadovoljava i zahtjeve dizajna i higijene.

k52-BASF-02-350.jpgPriprema podloge
Glazura mora biti čista, čvrsta i sposobna podnijeti opterećenje. Glazuru usijecajte kutnom brusilicom pod pravim kutom u odnosu na rešku, s utorima u razmacima od oko 30 – 40 cm. Dužina utora oko 10 cm sa svake strane reške, širina oko 1,5 cm, dubina oko 2 – 2,5 cm.
Temeljito očistite područje oko utora.

Postupak primjene
Postavljanje uložaka PCI Apogel
1 Tiplu PCI Apogel® umetnite u utor. Ekspandirajuća pjena u sredini tiple mora biti odmah uz izolacijsku traku i/ili stijenke reške.
2 Kliještima odrežite plastični prsten koji pokriva ekspandirajuću pjenu i skinite ga. Provjerite prianja li ekspandirajuća pjena čvrsto uz izolacijsku traku i/ili stijenke reške.
3 Ulijte PCI Apogel® SH (ili F – pomiješan s kvarcnim pijeskom gradacije 0,3 do 0,8 mm) u utor tako da se prekrije tipla PCI Apogel®. Pazite da reška bude popunjena ravno s površinom. Pazite da tekuća smola ne iscuri u rešku.
4 Odstranite višak smole s površine. Ako se potom nanosi vezivni sloj poput mase za izjednačavanje poda ili pločice, pospite svježi PCI Apogel® SH kvarcnim pijeskom gradacije 0,3 – 0,8 mm do zasićenja.
5 Kad se PCI Apogel® SH  (F) osuši odsijecite višak pjene.

Za daljnje informacije vidi PCI-jev sigurnosno-tehnički list.

Za sva pitanja kontaktirajte stručni tim PCI-a u Hrvatskoj.

BASF Croatia