Hidroizolacija ravnih krovova KÖSTER TPO i ECB membranama

Krov štiti svaku zgradu od raznih utjecaja kao što su oborine (kiša, snijeg, tuča), temperaturnih promjena (hladnoća, vrućina) ekstremnih vjetrova, UV i infracrvenih zračenja, vatre, te različitih kemijskih utjecaja.
Uz to, krovovi su izloženi raznim pomacima u konstrukciji i mehaničkim opterećenjima. Iz svega navedenog, krovovi moraju TRAJNO podnijeti razna opterećenja.

k52-Köster-00-200.jpgU suvremenoj arhitekturi sve više se izvode ravni krovovi koje je, naravno, potrebno hidroizolirati. Krajnji korisnici pak postavljaju dodatne zahtjeve za izvedbu krovova ovog tipa. Moderni ravni krovovi moraju biti arhitekturalno sofisticirani, ponuditi dodatni prostor na zgradi (u pogledu krovnih terasa pogodnih za odmor i relaksaciju ili pak površinu za proizvodnju energije preko solarnih panela).

Kod izbora kvalitetnog i trajnog hidroizolacijskog sustava za ravne krovove potrebno je razmotriti i osigurati sljedeće čimbenike:
– Sigurnost
– Trajnost
– Ekonomičnost
– Utjecaj na okoliš
– Mala vlastita težina
– Lagana ugradnja
– Mali troškovi održavanja
Iz tog razloga, kao najkvalitetnije i dugoročno rješenje nameće se hidroizolacija ravnih krovova sintetičkim membranama kao što su npr. TPO/FPO (termoplastični poliolefin) ili ECB (etilen kopolimer bitumen) membrane.
KÖSTER Bauchemie AG je jedan od samo nekoliko svjetskih proizvođača TPO i ECB krovnih membrana.

k52-Köster-01-300.jpgFleksibilnost. Sigurnost. Održivost.
Ove tri riječi ukratko opisuju svojstva KÖSTER TPO i ECB membrana. Teško je da bilo koji drugi građevni materijal može biti pogodniji za hidroizolaciju ravnih krovova uz tako brzu i laganu ugradnju (ugradnja zavarivanjem vrućim zrakom omogućuje izvedbu velikih površina u kratkom vremenu, te jednostavnu izvedbu i najzahtjevnijih detalja).

KÖSTER TPO i ECB membrane se primjenjuju na raznim objektima (u novogradnji i sanaciji) kao što su:
– Industrijski objekti
– Poslovni i komercijalni objekti
– Infrastrukturni objekti (npr. zračne luke)
– Spremnici pitke vode
– Stambene zgrade

Prednosti KÖSTER TPO krovnih membrana:
Ne zagađuju podzemne vode
UV otporne (membrane mogu biti završni sloj na krovu)
Otporne na prodor korijenja (bitno kod zelenih krovova i podzemnih dijelova objekta)
Ne sadrže plastifikatore (koji s vremenom hlape i membrane gube elastičnost – u usporedbi s PVC membranama koje su na našem tržištu zastupljenije prvenstveno zbog niže cijene)
Direktno se ugrađuju na EPS i XPS toplinske izolacije te postojeće bitumenske membrane (ne zahtijevaju ugradnju geotekstila kao razdjelnog sloja)
Ne zahtijevaju veća i skupa održavanja
Ne trunu
Otporne na kiseline

Važno je napomenuti da su KÖSTER TPO i ECB membrane HOMOGENOG POPREČNOG PRESJEKA, odnosno njeni donji i gornji sloj su proizvedeni od ISTOG MATERIJALA istih karakteristika (u usporedbi sa sličnim proizvodima na tržištu koji često s donje strane koriste materijal slabijih karakteristika). Rezultat toga je:
– UV stabilnost po cijelom poprečnom presjeku
– Zavarivanje po spojevima stvara u potpunosti homogeni materijal

Prema predviđenoj namjeni ravne krovove dijelimo na:
a) prohodne (terase, zeleni krovovi, balkoni, itd.)
b) neprohodne  (gdje je hidroizolacija ujedno i pokrov, odnosno završni sloj)

k52-Köster-04-500.jpg

Načini ugradnje hidroizolacijskih membrana:
Zadnjih desetak godina ravni krovovi se sve više izvode u vidu „zelenih krovova“ iz više razloga, a u tom pogledu KÖSTER može ponuditi najkvalitetnija rješenja.
Ozelenjivanje krovova ima svoju dugu povijest koja seže sve do starih Babilonaca koji su u 6. stoljeću prije Krista imali vrtove i zelene površine na krovovima – najpoznatiji primjer su vrtovi koje je navodno dao sagraditi Nabukodonosor II. za svoju ženu Semiramidu.

Zeleni krovovi izvedeni KÖSTER TPO ili ECB membranama osiguravaju:
a) Zdraviju životnu okolinu:

– apsorbiraju prašinu i štetne plinove, čiste zrak od smoga
– osiguravaju ugodniju mikroklimu ljeti (očuvanje vlažnosti zraka)
– povećavaju zaštitu od buke

b) Povoljan utjecaj na okoliš:
– daju novi životni prostor za biljke i životinje

– smanjuju i usporavaju dotok oborinskih voda u sustave odvodnje
– povoljno utječu na klimu

c) Uštede u održavanju zgrade:
– produljuju vijek trajanja hidroizolacije
– pružaju dodatnu toplinsku zaštitu

d) Veću iskoristivost površine

Postojeći, stari ravni krovovi hidroizolirani dotrajalim bitumenskim završnim ljepenkama mogu se upotrebom KÖSTER TPO i ECB membrana prenamijeniti u zelene površine, čime bi gradske sredine zasigurno poprimile modernu i ekološku sliku.
Zadnjih godina više se ne razmišlja o ravnom krovu kao o problemu, već se o njemu razmišlja kao o nadogradnji urbanih prostora, kako svojim vizualnim identitetom tako i iskoristivošću prostora. A sve to omogućuju nova tehnološka rješenja koja osiguravaju produkciju trajnih krovnih obloga otpornih na sve vrste opterećenja, a KÖSTER membrane na bazi TPO-a i ECB-a predstavljaju sami vrh kvalitete u svijetu sintetičkih membrana.

Köster Hrvatska d.o.o.