Toplinska izolacija objekata– imperativ s ciljem smanjenja troškova za grijanje

thermotec®-izolacija kojom rješavate sve probleme

thermotec® je materijal koji se pojavio još 1990. godine te je u svojoj prvotnoj namjeni korišten kao izravnavajući sloj ispod toplinske i zvučne izolacije. No njegovi su autori pred sebe postavili zadatak, i marljivo radili na poboljšanjima karakteristika. Danas Vam podastiru materijal kojeg u isto vrijeme možete koristiti i kao vrhunsku toplinsku i zvučnu izolaciju.

Riječ je o sipkom materijalu, kombinaciji granula od polistirola te thermotec® vezivnog sredstva. Miješanjem tih komponenti u stroju za glazuru dobijemo “kašastu” smjesu koju postavljamo na podove. Nakon sušenja, gotova smjesa ima svojstvo toplinske izolacije, zaštite od buke i elastičnosti koja varira ovisno o količini vezivnog sredstva, tako da se s obzirom na njezinu količinu nudi nekoliko tipova thermoteca (T 90R, WD 100R, WD 130R, WD 170R).

k051-HD-01-300.gifBitne prednosti u odnosu na EPS
Sanacija tavanskih prostora (toplinska izolacija objekata prema negrijanom tavanu) je nezamisliva bez thermoteca®. Na tavanu uvijek postoje drveni grednici između kojih morate polagati EPS, rezati ga na mjeru, gubiti vrijeme i nikada dovoljno kvalitetno ne uspijete zapuniti sve šupljine. S thermotecom® je to vrlo jednostavno s obzirom na njegov “kašastu” formu prilikom ugradnje. Savršeno zapunjava sve prostore te dobijete kvalitetniju termoizolaciju.

Također, na bilo kojoj betonskoj podlozi, manje-više u svim prostorima polažu se određene cijevi i kablovi te je polaganjem stiropora na tim mjestima tekođer potrebno izrezivati ploče stiropora čime se znatno umanjuju njegove termoizolacijske karakteristike. Nadalje, podaci vrijednosti toplinske vodljivosti za stiropor iskazani su za jednu ploču stiropora a treba imati na umu da se stiropor postavlja na način da se slaže ploča do ploče te da postoje određeni gubici na tim spojevima. Za razliku od navedenog, thermotec® je homogena ploča koja ima istu vrijednost toplinske vodljivosti u svakom presjeku, a isto tako se “obavija” oko instalacija koje se nalaze postavljene na podu.

k051-HD-02-300.gifDruga bitna prednost thermoteca® dolazi posebno do izražaja ukoliko postavljate podno grijanje a sastoji se u činjenici da se betonske podloge gotovo bez izuzetaka ne nalaze u idealno ravnotežnom položaju. Naime, glazure koje se postavljaju između ostalog služe kako bi “popeglale” postojeće nepravilnosti i izvršile pripremu za postavljanje završne podne obloge (keramika, parket, laminat, …). Ukoliko podno grijanje postavljate na stiropor a na betonskoj podlozi imate odstupanje po visini tada se ta odstupanja prenose i na položene cijevi za podno grijanje te nakon polaganja estriha, na pojedinim mjestima imate debljinu estriha do cijevi za podno grijanje u skladu s preporukom proizvođača podnog grijanja, a negdje možda i dvostruko veću. Thermotecom umjesto stiropora, vršite poravnavanje neravnina prije polaganja podnog grijanja te dobijate idealnu ravnost po cijeloj površini poda.

U našoj ponudi nalaze se i dva proizvoda koja ćemo spomenuti, a detaljnije o njima moći ćete pročitati u sljedećem broju časopisa Korak.

AkustikSystem je pjena za zaštitu od buke koraka debljine 6 mm s nalijepljenom parnom kočnicom i samoljepivim preklopnim dijelom. Polaže se dodatno na thermotec® BEPS-WD 100R, WD 130R ili 70 N rapid kao izolacija od buke koraka i parna kočnica u jednom. Širinom od 125 cm i samoljepivom preklopnom trakom moguće je ostvariti veliki radni učinak pri polaganju uz neznatne dodatne troškove (traka za lijepljenje praktično nije potrebna).

Nanoestrich® je kao podloga ispod završnog sloja (parket, keramika, …) materijal koji ćete upotrijebiti ukoliko želite graditi brzo a istovremeno želite vrhunsku kvalitetu. Vlaga u njemu 5-6 dana nakon polaganja pada na na manje od 2% što je presudan podatak za polaganje parketa.

HD gradnja d.o.o.