KÖSTER 21 – Univerzalna hidroizolacija za 21. stoljeće

Zadnjih par desetljeća u području hidroizolacija objekata, a prvenstveno terasa, balkona te ravnih krovova krajnjim korisnicima nudi se široka paleta proizvoda i sustava raznih proizvođača. Sustavi se razlikuju po vrstama i kvaliteti primjenjenih materijala, trajnosti, cijeni, jednostavnosti i načinu ugradnje, načinu i troškovima održavanja, te, sve više u zadnje vrijeme, po ekološkim karakteristikama u pogledu štetnosti kod primjene, svakodnevnog korištenja, mogućnosti recikliranja te utjecaja na energetsku učinkovitost objekata. U najvećem broju slučajeva velik broj proizvoda i sustava ponuđenih na našem tržištu nisu u mogućnosti zadovoljiti sve gore navedene kriterije.

k50-koster-00-200.jpgIz tog razloga stručnjaci za hidroizolacije iz Köster Bauchemie AG razvili su poseban proizvod – KÖSTER 21 – bijeli višenamjenski dvokomponentni hidrozolacijski premaz bez otapala koji zadovoljava sve bitne kriterije koji danas proizvodi ove namjene trebaju zadovoljiti. Samo ime ovog univerzalnog proizvoda upućuje da je KÖSTER 21 „hidroizolacija za 21. stoljeće“ iz razloga što kombinira mnoge prednosti različitih hidroizolacija. KÖSTER 21 je izrađen kako bi zadovoljio očekivanja svjetskog tržišta koje zahtijeva kvalitetnu i održivu hidroizolaciju, kako danas, tako i u budućnosti.

KÖSTER 21 je dvokomponentni fleksibilni premaz bez otapala sa sposobnošću premošćivanja pukotina i odličnom prionjivošću na suhim i vlažnim podlogama. Nanosi se u tekućem obliku i stoga je bešavan, što omogućava iznimno laku obradu zahtjevnih detalja. Zbog svoje UV stabilnosti pogodan je za primjenu u vanjskim i unutarnjim prostorima.k50-koster-01-700.jpg

Njegova bijela boja omogućava refleksiju sunčevih zraka (posjeduje vrlo visok SRI indeks – „Solar Reflectance Index“). Time smanjuje zagrijavanje površine objekta, potrebe za dodatnim hlađenjem objekta u ljetnim mjesecima i povećanu potrošnju energije za isto. KÖSTER 21 se stoga preporučuje koristiti kod izvedbe objekata kod kojih je bitno postići što veću energetsku učinkovitost u pogledu potrošnje energije na hlađenje.

Nakon potpunog vezanja premaz je visokoelastičan, otporan na povremeni pješački promet, starenje, hidrolizu, UV zrake, soli i smrzavanje. KÖSTER 21 također brtvi i štiti od sintetičkih ulja i alifatskih ugljikovodika s visokom točkom vrelišta (do 2 bara). KÖSTER 21 ne sadrži hlapljive organske tvari (udio VOC-a = 0), poliuretane, izocijanate i bitumen te je kao takav izuzetno prikladan za primjenu i nije štetan prilikom ugradnje ni tijekom korištenja.

Zbog navedenih karakteristika KÖSTER 21 može se koristiti za:

 • Hidroizolaciju ravnih i kosih krovova
 • Hidroizolaciju ispod obloga od keramičkih pločica
 • Hidroizolaciju balkona i terasa
 • Vanjsku hidroizolaciju temelja
 • Zaštitu i hidroizolaciju tankova
 • Popravak starih hidroizolacija
 • Sprječavanje karbonatizacije betona
 • Zaštitni sloj protiv sintetičkih ulja

k50-koster-02-300.jpgUz sve navedeno KÖSTER 21 štiti površine u industrijama koje zahtijevaju visoku kemijsku i mehaničku otpornost poput zatvorenih i otvorenih spremnika. KÖSTER 21 ima odličnu prionjivost na razne građevinske materijale kao što su: betonske i zidane konstrukcije, glazure, PVC, metal i bitumen.

Ugradnja KÖSTER-a 21
Podloga treba biti čista, suha ili lagano vlažna (bez lokvica), očišćena od slobodnih čestica, bez prisustva ostataka ulja, masnoća i leda. U potpunosti uklonite prašinu brušenjem i usisavanjem (slika 1). Temeljni premaz ugraditi ukoliko je podloga jako upojna ili ako postoji onečišćenje solima. 24h prije ugradnje KÖSTER-a 21 potrebno je na unutarnjim kutevima izraditi holkere pomoću KÖSTER Reparaturnog Morta Plus (slika 2). Vanjski oštri kutevi moraju se zaobliti.

KÖSTER 21 se može nanositi četkom, valjkom (slika 3), gleterom, špahtlom ili sličnim građevinskim alatom. Materijal se može nanijeti i špricanjem. KÖSTER 21 se nanosi u 2 sloja. Nanošenje drugog sloja ovisi o uvjetima opterećenja podloge koja se hidroizolira. Potrebno je pričekati:

 • minimalno 3 sata za neprohodne površine (primjerice vertikalne površine)
 • 24 sata za prohodne površine

Na mjestima na kojima postoji opasnost od nastanka pukotina (kao npr. spojevi pod-zid) potrebno je ugraditi KÖSTER Flex Tkaninu ili KÖSTER Armaturnu mrežicu  u prvi svježi sloj (slike 4 i 5). Krovovi i balkoni se također moraju u potpunosti ojačati (po cijeloj površini) kako bi se osiguralo premoštenje eventualno naknadno nastalih pukotina u podlozi.

Premoštenje pukotina znači da sloj hidroizolacije ostaje vodonepropustan čak i uslijed pojave pukotina na podlozi. Pojam „premoštenje pukotina” se često pogrešno miješa s pojmom „elastično”. Elastičan materijal ne mora nužno biti vodonepropustan kada se rastegne. Mrežica sprječava oštećenja hidroizolacije  te ostaje čitava i u slučaju da podloga napukne (slika 5). Svi prodori, slivnici i ostali lomovi i oštri bridovi na površinama također se obrađuju mrežicom. KÖSTER 21 odlično prianja na sve PVC, drvene, metalne i bitumenske površine i na taj način omogućuje izuzetno kvalitetnu i trajnu obradu detalja (slike 6 i 7).

k50-koster-03-300.jpgNa kraju još jednom je potrebno napomenuti 12 dobrih razloga za primjenu KÖSTER 21 višenamjenskog hidroizolacijskog premaza:

 1. Elastičan i premošćuje pukotine
 2. Za unutarnju i vanjsku primjenu: UV stabilan, otporan na soli, hidrolizu i utjecaje smrzavanja/odmrzavanja
 3. Odlične prionjivosti čak i na blago vlažnim mineralnim podlogama
 4. Odlične prionjivosti na beton, metale, PVC i postojeće stare bitumenske hidroizolacije
 5. Jednostavna i laka ugradnja
 6. Otporan na vodu pod pritiskom
 7. Hidrofoban (efekt vodoodbojnosti)
 8. Bez otapala i hlapljivih organskih tvari (VOC)
 9. Ne sadrži izocijanate i bitumen
 10. Dvokomponentni, brzovezujući
 11. Bijele boje, reflektira sunčevu svjetlost i toplinu (ušteda energije)
 12. Mogućnost ugradnje četkom, valjkom, gleterom ili špricanjem.

Neki od referentnih objekata u RH:

 • Turistička zajednica grada Novalje, Pag
 • Prohodni krov vodospreme „Sašnjak“, Zagreb
 • Fontane ispred NSK, Hrvatske Bratske Zajednice, Zagreb
 • Crkva, Lun, Pag
 • OŠ Biograd na moru
 • Razni ravni krovovi stambenih objekata u RH

Köster Hrvatska d.o.o.
Hrvoje Vurnek, mag.ing.aedif.
(Tehnički odjel)